Last news in Fakti

24 Април, 2020 16:35 1 750 5

Отпускането на мерките срещу коронавируса в САЩ и ЕС може да доведе до втора вълна на инфекции

  • коронавирус-
  • сащ-
  • ес-
  • мерки-
  • ограничения

Тъй като САЩ и няколко европейски държави все още отчитат хиляди нови случаи на коронавирус всеки ден, остават въпросите дали те ще могат безопасно да облекчат мерките, целящи да ограничат разпространението на пандемията, в скоро време, заяви анализатор от Fitch Solutions. Това предаде CNBC.

Ограничениятя, които включват забрана за пътуване и временно преустановяване на бизнеса и училищата, спряха голяма част от световната икономическа активност. С появата на признаци, че разпространението на вируса се забавя, много правителства са нетърпеливи да рестартират икономиките си.

Въпреки това, Седрик Чехаб, ръководител на отдела за държавен риск и глобална стратегия във Fitch Solutions, заяви, че опитът на Китай да отмени тези ограничения показа, че може да има нова вълна от инфекции.

"Китай възобновява икономиката си поетапно, но вече видяхме евентуален риск от втора вълна на заразени в град Харбин. Ако мислите за други страни като САЩ, Испания и Италия, където коронавирусът е достигнал своя пик, те все още имат относително висок брой новорегистраирани случаи, в сравнение с това, което видяхме в Южна Корея и Китай. Въпросът е може ли всъщност държавите да започнат да облекчават мерките и да рестартират икономиките си, докато все още имат толкова голям брой новозаразени“, обясни той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти призовава за редуцирането на ограниченията относно мобилността на хората. Въпреки това, той също заяви, че няма да отвори отново икономиката, „докато не е сигурно, че държавата ще бъде здрава“.

В Испания правителството позволи на някои фабрики и строителни дейности да рестартират работата си. Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че отпускането на мерките, което вероятно ще започне от 4 май, ще бъде извършено изключително внимателно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    2 1 Отговор
    Не може, а ще доведе и после ще се редите на опашка за ваксината на Лукавия.
  • 2 авгиевите обори

    4 0 Отговор
    Те пък едни намаления на ограничения. Ще изведат овцете малко извън кошарата, да им изринат дарадонките и после пак бой, стригане и обратно по панелките за нови 2 месеца.
  • 3 Може

    0 0 Отговор
    Може да доведе, а може и да не доведе. Може да избухне вулкан, а може и да не избухне. Може да ни удари метеорит, а може и да ни отмине. Единственото сигурно е, че векторът ВРЕМЕ е еднопосочен, непрекъснат и няма алтернатива. Да стоиш със "скръстени ръце" е недопустимо. Десетки търсят ваксина, но не е лесно да се открие - посочват от 18-19 месеца до 2-3 години. Тогава остава само мъдростта на баба ми - "Били живи, видели!". А дядо ми често казваше - "Тарикат мъж, не писка". Такава е разликата между онези мъже и тези пищящи сега!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ваксина

    0 0 Отговор
    При евентуално разболяване 3 % смъртност. При ваксините 6 на 1000 се увреждат. Да са забранили ваксините?