Last news in Fakti

24 Април, 2020 17:48 2 104 0

Белгия се отказа от приложение за проследяване на разпространението на коронавируса

  • белгия-
  • коронавирус-
  • приложение-
  • лични данни-
  • мобилни данни

Белгийското правителство реши да не използва приложения, за да проследи пътя на коронавирусните инфекции, заяви министърът на телекомуникациите Филип Де Бакер. Той се завъртя на 180 градуса, след като първоначално предложи идеята, предаде Reuters.

Докато Белгия беше една от първите европейски държави, които изразиха интерес към мобилните данни и развитието на приложенията за смартфони като начин за проследяване на разпространението на коронавируса, Де Бакер заяви, че засега това е изключено.

"Няма нужда от мобилна апликация, за да открием пътя на инфекциите. Това може да се извърши без иновативния подход", каза той в белгийския телевизионен канал VRT.

Въпреки че приложенията за проследяване на заразата вече се използват в азиатските страни, които са силно засегнати от коронавируса, имплементирането на този метод би нарушило строгите закони за защита на личните данни в Европейския съюз.

Припомняме, че по-рано този месец ЕС призова за изготвянето на единна политика относно мобилните апликации, които търсят пътя на заразата. Този ход последва, след като няколко държави от блока въведоха различни приложения, предизвиквайки критики от страна на някои активисти, които са против събирането на лични данни.

Белгия е регистрирала 6 490 смъртни и 42 797 потвърдени случаи на COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА