25 Април, 2020 12:05 2 747 6

Без Екшън Джонсън правителството изпитва затруднения

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • лондон-
  • доминик къмингс

"Сънди таймс" излезе с опустошителна статия с твърдения, че кабинетът е пропилял 5 седмици през февруари и март за ограничаване на ефекта от коронавируса

Без Екшън Джонсън правителството изпитва затруднения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жертвите на коронавируса в Обединеното кралство приближават 20 000. Британците са добре известни с чувството си за „уникалност“, което, всъщност, често им е помагало в миналото, но пандемията на практика опроверга всички, които я подцениха. Ето защо, заради „уникалния“ си подход - да не избързва с налагането на карантина - правителството на Борис Джонсън стана обект на ожесточени критики.

Миналата седмица вестник „Сънди таймс“ излезе с опустошителна статия с твърдения, че кабинетът е пропилял 5 седмици през февруари и март за ограничаване на ефекта от коронавируса, и то при положение, че и без това е бил изключително неподготвен. Липса на защитно оборудване и облекла за медиците, недостатъчно тестване, пренебрегване на ситуацията в домовете за социални грижи - това са само част от проблемите.

Вчера пък вестник „Гардиън“ публикува две разкрития, основани документално. Едното - че още миналата година на „Даунинг стрийт“ са били предупредени за опасността от пандемия в документ, подписан от главния научен съветник на правителството сър Патрик Валънс. В него се допуска масова зараза с грипоподобен или с коронавирус - че пандемията може да е и на три талаза от по 15 седмици, ще загинат над 65 000 британци, че щетите за икономиката ще надвишат 2 трилиона паунда и че ще отнеме години преди системите за здравни и за социални грижи да се възстановят.

Другото разкритие е, че личният съветник на премиера Джонсън - Доминик Къмингс, е участвал в заседание на председателствана пак от сър Патрик Валънс тайна научна консултативна група за извънредни ситуации. С което работата ѝ се компрометира заради съмнения за политическо влияние.

„Объркването е голямо, не е ясно какво точно се е случило и вероятно само обществено разследване, когато отшуми пандемията, ще извади наяве истината“, коментира пред кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън. Разговорът им включва и пропусната от Лондон възможност да получи помощ от Европейския съюз.

Британското правителство продължава да настоява, че поради „комуникационно объркване“, каквото и да означава това, не е било поканено навреме да се включи в схемата на ЕС за поръчване на защитно оборудване и респиратори, макар че Брюксел многократно изтъкна, че на британците навреме е била предоставена тази възможност. Макар и вече напуснала ЕС, до края на преходния период Великобритания напълно може да се ползва от изгодите си от членството, за каквато се смята и тази схема, ето защо властите бяха обвинени във вземане на „политическо решение“ заради Брекзит. „Даунинг стрийт“ отрича обвиненията в „политическо решение“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС е грешка

    8 2 Отговор
    Какво ни занимавате с тези бозавите. Нали вече излязоха от ЕС. Хайде да ги изритват от пазарите на ЕС и от всекъде и да се свършва с тях. Какво все им лазят по гайдите. Ай ще им се невиди и англосаксонските номера. Чиба от ЕС.
    Каквото са търсили са намерили, сега какво реват? Напуснаха ЕС, но не искат да напуснат пазарите. Еее това се казва наглост. Искат само да смучат, ама тая няма да я бъде. Ай сега да вървят при онзи задокеански "хуморист" дето вчера дрънкаше как със спринцовки хората да си вкарват в тялото дезинфектанти той да ги издържа, ама съм убеден, че и той няма да иска да им дава суха пара ей така за нищо. Ингилизите скоро ще останат сами и тогава да ги видим.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оня

    5 2 Отговор
    Ма тва не в екшън джонсън , тва е с.м.о.т.а.н.я.к Джонсън !!!!
  • 5 Дядо Вангел

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЕС е грешка":

    Ами ти евразийски другарю, като не те интересува подминавай статията и отивай да коментираш някоя друга. Има над 100 хиляди българи, които живеят в Обединеното кралство и са пряко заинтересовани от ситуацията там.
  • 6 Борис Джонсън

    2 0 Отговор
    Тук при нас има леки комунални проблеми, но иначе всичко ни е наред. Или както кралицата каза в нейното теливизионно обръщение към нацията - "Ние успешно се противопостовихме на вируса и сега ще покажем на останалия свят как да се справят с проблема. Също така нашето показахме на целия свят, че и днешното поколение е на висотата на всички преди него и ние ще отстояваме принципите и позициите си!" -Как да не я разцелува човек нашата тъй обична кралица...