25 Април, 2020 16:34 3 421 12

$29 млрд. за справяне с Covid-кризата в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • криза-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Става дума за пряка финансова помощ, за отложено плащане на данъчни задължения и предложени извънредни облекчения в някои сектори

$29 млрд. за справяне с Covid-кризата в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

200 млрд. турски лири е достигнала сумата, която правителството на югоизточната ни съседка е похарчило за справяне с последиците от коронавируса, съобщи турският министър на финансите Берат Албайрак.

Става дума за пряка финансова помощ, за отложено плащане на данъчни задължения и предложени извънредни облекчения в някои сектори, отбелязва кореспондентът на БНР.

Осигурена е еднократна финансова помощ от 1000 турски лири (около 300 лева) за 4,4 млн. семейства, съобщи турският финансов министър.

Хората, загубили работата си поради кризата, вече кандидатстват за получаване на средствата чрез портала на турското електронно правителство. Друга част от най-нуждаещите се вече са получили финансова помощ.

8,4 млрд. турски лири (около 2,2 млрд. лв.) са били изплатени на 450 000 микро- и малки бизнеси.

Около 270 000 обекта са били затворени заради коронавируса в югоизточната ни съседка, 1,5 млн. души са останали без работа, а 2 млн. са в неплатен отпуск. Това изчислиха в бюлетина си за април от сдружението на турските архитекти и инженери (ТММОВ).

За пети пореден ден жертвите от коронавируса в Турция намаляват, сочат данните, обявени от здравния министър на страната в петък.

Въпреки това броят на заразените остава висок – почти 105 000 души.

Общият брой на случаите с летален изход в страната достигна 2600, но специалистите смятат, че болестта навлиза в платото на разпространението си.

В петък за първи път броят на излекуваните пациенти за едно денонощие надхвърли броя на новозаразените.

Евакуирането на турски граждани от чужбина е приключило, съобщиха още властите в Турция.

По данни на външното министерство от началото на кампанията по прибирането им около 40 000 турски граждани са били върнати в страната от над 75 други държави.

От 24 април нататък над 23 500 души са поставени под карантина в различни общежития, а почти 33 000 души, за които карантината е приключила, са били освободени от нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    6 8 Отговор
    Нека всички се успокоят - ще печатаме лири докато имаме хартия! И ви обещавам, че турската лира няма да се обезцени спрямо долара, защото и американците ще печатат долари като за последно, така че всичко е точно :)

    Коментиран от #2

  • 2 Доналд

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоган":

    Ашконсул, учите се от най-добрите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Корона вирус. 👑👑👑

    5 10 Отговор
    Даааа веднага повярвах като прочетох че жертвите в Турция намалели както и на новината че в Китай нямало повече смъртни случаи от корона вируса.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боянчо от опозицията БСП

    4 8 Отговор
    Вече има готово супер лекарство срещу вируса - Циклон Б-СС-20, което ще убие не само коронавируса, но и носителят му като го превърне в сапун, който може да се използва след това за супер дезинфектант😁😁😁 Предлагам да бъде изпробвано над Москва, като се разпръсне с микро дронове, защото Русия вече настига съюзникът си от втората световна война САЩ и до седмица ще ги изпревари в заразените и починалите!!! Да помогнем на Русия със супер лекарството, като я отървем от мъките 😁😁😁 така както тя ни отърва от турското робство 😁😁😁😁
  • 7 Кайзер

    9 0 Отговор
    Империите винаги оцеляват, намират начин. Е, пуделчетата също оцеляват размахвайки опашки на господарите си, нали господарите имат нужда и от рая, трябва да има и лизачи
  • 8 Info

    6 12 Отговор
    Арменският премиер Никол Пашинян поиска по време на събитията по случай 105-годишнината от Арменския геноцид, Турция да се извини на страната си за това „престъпление срещу човешката цивилизация“.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Info":

    Пашинян да върви да пасе люцерна малко,той трябва да се извини.мръсни злобари,варвари,терористи
  • 11 Balyoz Harekâtı

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Info":

    арменците са терористи. кюрдите са терористи. сирийците са терористи. либийците са терористи. гърците са терористи. гюленистите са терористи. само турците са маляки. xaxaxa
  • 12 9999

    3 0 Отговор
    Преди повече от два месеца, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от два месеца гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е, коронавируса , дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС.Д-р Москов се хвали, че има чадър от най-високо. Постоянството на този коментар е протест срещу толерантността на правителството към крадците!