Last news in Fakti

25 Април, 2020 20:45 3 549 54

Сърбия: Помощта от Русия потвърди приятелството ни

  • сърбия-
  • русия-
  • александър вучич-
  • ковид-19

Руски военни лекари са участвали в лечението на 500 пациенти с коронавирус в западната ни съседка

Сърбия: Помощта от Русия потвърди приятелството ни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич е заявил, че хуманитарната помощ, оказана от Русия на Сърбия в борбата с коронавируса, е потвърдила изключителните стратегически отношения на най-близко приятелство между двете страни, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на сръбското президентство.

Вучич е заявил това след среща днес с руските военни специалисти, които пристигнаха в началото на месеца в Сърбия за оказване на помощ в борбата с коронавируса.

Вучич е посочил пред телевизионния канал ТВ Пинк, че е искал лично да благодари на руските специалисти, които в продължение на три седмици в Сърбия и на 16 дни в Република Сръбска в Босна в трудни условия са обработили стотици обекти, дезинфекцирали са стотици хиляди квадратни метра площи.

Той е добавил, че в същото време руски лекари са помагали на сръбските си колеги, като са отишли в най-опасните райони, включително Чуприя, Ниш, Нови Пазар, където имаше огнища на епидемията. Вучич е изтъкнал, че руската помощ е била особено важна, тъй като и самата Русия се сблъсква с епидемията и "мнозина са очаквали, че тя ще отзове своите подразделения".

Сръбският президент е заявил, че скоро ще награди всички, които са участвали в борбата с коронавируса в Сърбия, включително руските специалисти.

В началото на месеца Сърбия поиска помощ от Русия в борбата с коронавируса. На 3 и 4 април самолети на руските военно-космически сили докараха в Сърбия 87 военни лекари, специалисти вирусолози, медицинско оборудване, средства за защита и 16 единици военна техника. По данни на руското министерство на отбраната руските специалисти са провели дезинфекция на 100 обекта в 19 града на страната, обработили са около 215 сгради и обекти с обща площ над 1 милион квадратни метра, 54 пътни участъка с площ около 400 хиляди квадратни метра.

Руски военни лекари са участвали в лечението на 500 пациенти с коронавирус в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    36 23 Отговор
    Слава 🇷🇺❤️🇧🇬

    Коментиран от #8, #19, #27

  • 2 Българин

    40 22 Отговор
    Браво ! И от мен благодарности !!! Ние сме аславянии трябва да се подкрепяме винаги нрз значение западната пропаганда!

    Коментиран от #7, #26

  • 3 Лъжат ни

    11 24 Отговор
    Ще ви дам аз на вас едно приятелство с комунистите... Случаите в Ухан са "0" за денонощие заради вас! Не ви ли е срам бе! От 500 за денонощие, случаите няма как да станат "0"! Айде, да ми наблъскат минусите, това е само в знак на протест на обществото, защото и сегашните "управляващи" са много кадърни...
  • 4 опорна точка

    26 35 Отговор
    Ще си платят сърбите, няма 6-5 при Кремъл. Ще имаа...от Русия с любов, няма да им се размине.
  • 5 Истински Българин

    28 39 Отговор
    Бог да ни пази от такива приятели!

    Коментиран от #42

  • 6 Guest

    24 31 Отговор
    И на нас ни бяха приятели 45 години и още не можем да се оправим от тяхната помощ.

    Коментиран от #16, #20

  • 7 НА МАКЯТИ РУНТАВАТА КАТЕРИЦА Е

    9 22 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    СЛАВЯНСКА, ...НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ А ...ПУТЯ ШАЛОМОВ Е...ЧИФУТ

    Коментиран от #51

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гошо

    34 15 Отговор
    Ако не беше Русия сега щяхте да сте с фесове!
    Братя завинаги по кръв!

    Коментиран от #11, #29, #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 оня с коня

    8 15 Отговор
    Сърби трябва да благодарят колкото на Русия за помощта толкова е на Нас,защото ако не бяхме станали Членове на ЕС и си бяхме останали "Братушки" с Руснаците,сега ПОЛОВИНАТА РУСКА ПОМОЩ щеше да е Отклонена за БГ.Ама де ли се е видяло Сърбин и Признателност...
  • 13 Фейк Путинист...

    15 22 Отговор
    Точно така братя сърби...дръжте се за Русия, ние българите ви пожелаваме вечна дружба с тях. Пазете дружбата ви с Русия, като зениците на очите си. Това което ще получите от тях, ще ви държи влага поне още сто години..😂😂😂😂😂, ще станите богати като Сомалия...след време може да задмините по стандарт на живота и Судан..😂😂😂, и стихотворение ще ви подскажем....Кат Русия няма втора...💪💪💪💪, на кяр сте...😂😂😂😂

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТИР

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "Guest":

    Преэ Соца Срещу Домати получавахме самолети,оръжие.селскостопанска техника,Селата бяха живи,,, А сега 2 000 000 000 эа договор,беше кеш,, Сега май Част било,па да минат години,,Все едно решенията се вэимат от второкласници,,,,
  • 17 Кравар

    22 10 Отговор

    До коментар #13 от "Фейк Путинист...":

    Ха ха - че сърбите отдавна са по-добре от нас които сме върли евроатлантици и първи приятели на краварите. Точно ние сме "богати" колкото сомалийците а Судан няма да го стигнем скоро. Сърбия се увеличава като население а ние скоро ще изчезнем обаче ще си останем верни евроатлантици.

    Коментиран от #22

  • 18 И все пак в Русия парад ще има но не на

    4 5 Отговор
    а нашия гей-парад ще се проведе в Мосва
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Оправяч

    17 6 Отговор

    До коментар #6 от "Guest":

    Не знам как ще се оправим обаче от 30 години краварска помощ след време защото до като дойде време да се оправяме може и да изчезнем с темповете с които намаляваме. От 9 милиона вече сме под 7.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТИР

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "Кравар":

    Вярно е..Често ходя в Сърбия,Правят Фабрики дори В Малките населени места,Крушевац,Ягодина,Чуприя,Калните тухларни вече са обновени и асвалтирани.пътищата се поддържат и косят,,,Ще им дишаме праха на 100% Ако не се враэумим и за лоши решения да има Съд,!!! Има ли сме такива Закони

    Коментиран от #24

  • 23 И все пак в Русия парад ще има но не на победата

    6 12 Отговор
    На девети май, на Червения площад в Москва ще се проведе парадът-на-свободните болнични легла в Русия /ако все пак останат такива до 9-ти май/! Те ще бъдат бутани по площада от български ентусиасти русофили срещу една рубла на час. Това ще бъде и своего рода техният гей-парад, защото тук им го забранихме, а и с тези маски дето им заповядахме да ги слагат още от ставането от спалнята, хептен го закъсаха българските русофили 😁😁😁
  • 24 Кравар

    20 5 Отговор

    До коментар #22 от "ТИР":

    Ами "комунистите" и "лошите руснаци" ни превърнаха от аграрна държава в индустриална за 45 години а новите ни "приятели" за по малко време отново ни превърнаха в аграрна държава. Никакви нови фабрики няма а работят само няколко останали неразрушени от онова време и то малки. Няма нито един нов язовир а в земеделието вече няма поливни площи. Да не говорим за енергетика и други структороопределящи отрасли. Да не говорим за здравеопазване и образование и култура - театър имаше във всеки град.

    Коментиран от #25

  • 25 Небъдници

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Кравар":

    А бе вие вземете се върнете и прочетете като незнаете.Кои години всичко беше занемарено, кои години Приватизацията и кага влезнахме в ЕС?Едно време какво било и имало ама никой не иска да върши мръсната работа от едно време.
  • 26 не може и двете

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Няма как да се представяш за българин (ник), а в същото време да си славянин. Това е като бял черен....

    Коментиран от #47, #48

  • 27 Джони

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ей руско зомби като ти харесва Русия заминавай за там, а не да цапаш с присъствието си европейска България. Не се притеснявай сърбите ще си платят за руската помощ скъпо и прескъпо. Безплатен обяд няма, а руснаците са стари хиени и рано или късно ще оглозгат Сърбия.
  • 28 А иначе

    4 9 Отговор
    руснаци си мрът в русия без да бъдат прегледани !
  • 29 ХА ХА ХА

    2 11 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    ГЪРЦИТЕ ДА НЕ БИ ДА СА С ТУРСКИ ИМЕНА ИЛИ И ТЯХ ГИ ОСВОБОДИ РУСКИЯТ ОКУПАТОР , А НИЕ СМЕ С РУСКИ , БЪЛГАРСКИТЕ ИЗЧЕЗНАХА ПО ВРЕМЕ НА РУСКОТО РОБСТВО ! ВЗЕМИ ПОЧЕТИ , ЧЕ СИ ПРОПУСНАЛ НАЙ ВАЖНОТО ОТ ИСТОРИЯТА НИ !
  • 30 Българин

    7 5 Отговор
    Кофти нации Затова се привличат

    Коментиран от #31

  • 31 Боа

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Мда,ти с Хитлера си сдушил по същата причина?
    Чакаме с нетърпение и края ти по -хитлеровски!

    Коментиран от #33

  • 32 Юлиан

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Ако Русия и запада не подкрепяха ислямските държави, нямаше да могат да стъпят в Европа. Мачкали сме ги всички, когато дойдат сами. И то с лекота. Сега руснаците може да са приятелски настроени, след като руснаци, запада и исляма ни унищожиха да. На това си блгодарен, че ни направиха зависими, унищожвайки всичко и всеки тук, идвайки като освободители след почти 5 века? И аз мога да съм такъв освободител, както и всеки друг.
  • 33 Руските свине

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Боа":

    Бяха първите, които се сдушиха с Хитлер, нали знаеш?

    Коментиран от #35

  • 34 Хахаха

    8 0 Отговор
    Коментариите под статията демонстрират какво е русофоб- нетърпим към чуждо мнение индивид, груб и арогантен, нетолерантен, по отношение към др. нации. Необразован е в най добрия случай, непорядъчен е в по лошия.
    Разбрахте ли, защо мразят моята Родина? Защото в Русия таково поведение не се толерира. Нашите ценности не отговарят на ценностите на русофоба. Ние сме православни.
  • 35 Боа

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Руските свине":

    Дам,както винаги,-нямаш достоинство да признаваш истината.
    България с Б.Филов подписва договор с Хитлера още 1940г,но сътруднича с Германия от 1936г.
  • 36 Голяма помощ няма що

    0 7 Отговор
    Руските лекари лекували 500 пациенти от които 125 умрели...

    Коментиран от #37, #38, #45

  • 37 козяшки птеродактил

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Голяма помощ няма що":

    То от Козяк няма какво друго да ти наредят да кажеш!
  • 38 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Голяма помощ няма що":

    Хора - разрушители сте вие. Даже сегашната ситуация не предизвиква във вас малко размисли, защо Господ е допуснал това, което преживяваме в момента. Отговорът, заради вас- разрушителите.
  • 39 русия прокълната кочина на злото

    2 5 Отговор
    Русия има общо 2-3 приятелски държави и всичките са изолирани от света.Нормално отритнатите кочини да се подкрепят

    Коментиран от #40

  • 40 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "русия прокълната кочина на злото":

    А теб какво ти пука за Русия, че толкова се пениш?

    Коментиран от #41

  • 41 Ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хахаха":

    Този минимум на козяшка марихуана!
  • 42 Шишко

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истински Българин":

    Е за това имаме приятели Американски и чертежи за 3 но накрая ще станат 5 милиарда. За 30 годишни щайги. Хапваш ли фурми че бая донесаха
  • 43 Кошчей

    3 5 Отговор
    Който е с россия,стига до просия!
  • 44 КУРнинов

    3 6 Отговор
    Сърбия го закърши с РАШКИЯ БОТУШ! А сега да видят кво е 45г. да те гази! ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО ОТ ТУК НАТАМ С РАША!
  • 45 Дух

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Голяма помощ няма що":

    Дай пример на кого успешно са помогнали български лекари в чужбина?
  • 46 Русский

    0 2 Отговор
    Жида Шаломова под трибунал!

    Коментиран от #49, #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 цензурата трие опитвам пак

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "не може и двете":

    Съгласен съм, че кара булгар не са славяни, а по скоро индийско племе...
  • 49 той е в главата ти

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Русский":

    Жидът.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 русофобията е болест

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "НА МАКЯТИ РУНТАВАТА КАТЕРИЦА Е":

    Лекувай се в психиатрия. Определено страдаш от едипов комплекс, освен ако самия ти не си чифут или кара-булгар (ром, циганин). Путин е този, който дава самочувствие на православния славянски народ на Русия, като в новата конституция го закрепва като държавообразуващ народ.

    Коментиран от #52, #53

  • 52 Майкооо

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "русофобията е болест":

    Путев давал самочувствие Ти да не си Мазохис бре или си посягаш
  • 53 😂😂😂😂😂😂😂😂

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "русофобията е болест":

    Какво самочувствие дава Путин на славянските народи??? Славянските народи не искат да го чуват и виждат, те вече и неговите славяни го ненавиждат. Само болен мозък като теб може да напише такава глупост.🙉🙉🙉🙉🙉

    Коментиран от #54

  • 54 Болни русофобски мозъци

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "😂😂😂😂😂😂😂😂":

    Болните русофобски мозъци по първи сигнал от еб.натото са готови да убият бащите си и да преспят с майките си. А по сигнал от "Истанбулската конвенция", срината от Българския Конституционен съд, са готови да филмират инцеста с майките си, за да го прожектират на децата си като завършено геройство в името на еврогейските и трансатлантически "ценности" - джендъризмът, отцеубийството, сатанизмът.