Last news in Fakti

26 Април, 2020 19:20 3 908 18

Аварията в Чернобил е предупреждение за бъдещето

  • украйна-
  • аец-
  • чернобил

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде почит към ликвидаторите на трагедията в Чернобилската АЕЦ

Аварията в Чернобил е предупреждение за бъдещето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде почит към ликвидаторите на аварията в Чернобилската АЕЦ и заяви, че трагедията не е само урок, но и предупреждение за бъдещето, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Чернобилската катастрофа без преувеличение е бедствие от планетарен мащаб. Тя се превърна не само в горчив урок от близкото минало, но и в предупреждение за бъдещето", подчерта Зеленски по повод 34-ата годишнина от бедствието, съобщи днес официалният канал “Телеграм“.

"На този ден", отбеляза президентът, "свеждаме глава пред светлата памет на героите, които спасиха бъдещето от радиационна опасност и отидоха във вечността. Дълбоко уважение към ликвидаторите и мили думи към представителите на различни професии, които днес осигуряват възстановяването и развитието на териториите, подложени на радиоактивно замърсяване и също така защитават тези земи от нови природни бедствия".

Според Зеленски гаранция за решаването на глобалните проблеми на нашето съвремие, включително Чернобилската трагедия, ще продължат да бъдат международната солидарност и координираната работа за по-доброто бъдеще на настоящите и бъдещите поколения.

"Земята е люлка и дом на цялото човечество и затова нейното опазване е отговорност на всеки човек и общо дълг на всички народи по света", добави той.

Аварията в четвърти блок на атомната електроцентрала в Чернобил стана в нощта на 26 април 1986 година. Радиоактивно замърсени се оказаха 2293 населени места в Украйна, където към онзи момент са живеели над 2,6 милиона души, припомня ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИС2 фенове

    0 20 Отговор
    Да живее братя Илиеви - бели птици, бели гълъби!
  • 2 Ххх

    9 6 Отговор
    Чернобилската трагедия е най вече в резултат на прилаганата опасна технология и конструктивни недостатъци на инсталираните в централата реактори тип РБМК 1000. В съвременните реактори, включително руски подобен тип аварии са почти невъзможни, да не кажа изцяло.

    Коментиран от #3, #4, #5, #6

  • 3 Тиберий

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Такава авария по пеинцип е невъзможна защото има защита на защитата на защитата на защитата инакрая пак защита на защитата Някой ги епремахнал умишлено Една помпа да откаже веднага сработват защитите Да се случи такава авария е невъзможно

    Коментиран от #16

  • 4 Тиберий

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Такава авария по пеинцип е невъзможна защото има защита на защитата на защитата на защитата инакрая пак защита на защитата Някой ги епремахнал умишлено Една помпа да откаже веднага сработват защитите Да се случи такава авария е невъзможно
  • 5 Кадрите решават всичко

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    На първо място е човешка грешка , операторите игнорират мерки , и защити, плъзгайки се по наклонената плоскост на грешките. След което може да се коментира остарялата платформа на която е построен реактора. Интересното е , че друга руска АЕЦ за която не се говори , е преживяла същият проблем , но тогава персонала е успял да овладее положението.
  • 6 Тиберий

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Такава авария по пеинцип е невъзможна защото има защита на защитата на защитата на защитата инакрая пак защита на защитата Някой ги епремахнал умишлено Една помпа да откаже веднага сработват защитите Да се случи такава авария е невъзможно

    Коментиран от #8

  • 7 Бай хой

    11 6 Отговор
    Не разбрах аварията във Фукушима предупреждение за миналото ли е? До колкото ми е известно там замърсяването и изпускане на радиация продължава.

    Коментиран от #17

  • 8 Издуха гарнитура на главата

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тиберий":

    Ами там е работата ,че там са започнали да изключват защитите една по една-ръчно , суетят се и се бавят , и в един момент помпите се изпълват с пара , и няма как да нагнетят охлаждащ агент, дори и да бъдат вече пуснати. Естествено съвременните поколения реактори са много по -защитени.

    Коментиран от #9

  • 9 Тиберий

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Издуха гарнитура на главата":

    Точно това казвам Има версия че са искали да вадят тежка вода на работещ реактор и без малко да успеят Възход от умишлени грешки Някой стои зад завесата както винаги

    Коментиран от #10

  • 10 Тиберий

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тиберий":

    Дори боровите пръти които трябва да изгасят реакцията не сработват Нито аварийното охлаждане което е триплирано Чист саботаж
  • 11 Бачо Киро

    6 1 Отговор
    Във Фукушима аварията предполагам предупреждава за други неща, а?

    Коментиран от #18

  • 12 А ФОКУШИМА ?

    2 1 Отговор
    Уестън хаус, те витамини ли пръскаха в Япония ? Четири реактора - дъ бест оф дъ бест ! Тъй ве ? А Чернобил не бе ли нарочно ? И защо инструкцията за отстраняване на аварийни ситуации са зачернени конкретно ! Тези стари филми от Били Бивън ! Кой запали Райхстага, Кой потопи Люситания? Кой удари Пентагона и Близнаците и тези танци на вечните Луди Жаби с капитала които поставят ПЕЧАЛБАТА преди живота на хората !
  • 13 Е , най-после КРИЗАТА настъпи !

    0 0 Отговор
    Колко пъти , един ли Сто ли се измъкваха с думи прости. Но днес КОРОНАТА захлюпи не случайно всички ! КРАЛЯТ Е НАЙ-ПОСЛЕ - ГОЛ !
  • 14 Защо в Украйна има множество

    1 1 Отговор
    Микробиологични лаборатории ? За благоденствие, мир, спокойствие, просперитет ? Ти видял ли си някой на чужд гроб да плаче ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Презвитер Козма

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тиберий":

    Кой ги е премахнал, Сорос?
  • 17 ъъъъ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Фукушима замърсява с пълна сила и с 3 реактора които са разцепени, а всичо отива в океана. Тогава тези стари реактори е трябвало да бъдат затворени преди земетръса ама паричките нагежали на везните.
  • 18 Луната спи а някой краде

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Аварията във Фукушима , само предупреждава , че ако не си замивате редовно дупето със студена водица , може да ви хване "Мъйсъл" .