Last news in Fakti

27 Април, 2020 18:55 2 924 5

Рекордна безработица във Франция

  • франция-
  • пандемия-
  • еманюел макрон-
  • безработица

Броят на търсещите работа от категория А през март е скочил със 7,1 процента, което е близо 250 000 души

Рекордна безработица във Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на търсещите работа от категория А (неупражняващи никаква дейност) във Франция през март е скочил със 7,1 процента, което е близо 250 000 души, сочат данните, публикувани днес от министерство на труда и Службата по заетостта, цитирани от Франс прес.Това е безпрецедентно увеличение, дължащо се на общата карантина за справяне с епидемията от коронавируса.

Това е най-голямото увеличение от 1996 година, уточнява ТАСС, позовавайки се на френското министерство на труда.

Отбелязвайки, че този исторически растеж се дължи основно на спада в предлаганите работни места от Службата по заетостта, а не на огромния брой вписвания, министерство на труда подчерта в комюнике, че това разавитие отразява замразяването на наемането на работа, а не масови съкращения от френските компании, предаде БТА.

Това е успех на системата за защита на работните места, въведена във Франция, без която броят на новите безработни щеше да достигне милиони, както в САЩ например,според трудовото министерство.

По-подробно броят на търсещите работа, записали се в Службата по заетостта от категория А (без никаква дейност) във Франция (без Майот) през март, е нараснал безпрецедентно с 246 000 души, за да се установи на 3 732 500. Това равнище се доближава до регистрираното през 2017 година.

За сравнение второто най-голямо месечно увеличение през март 2009 година по време на финансовата криза е било 77 300 допълнително вписани хора.

Като се прибавят и категории В и С (хората, работещи със съкратено работно време), то броят на регистрираните в Службата по заетостта е нараснал с 3,1 процента до 177 500 души, което също е рекорд.

За да не могат икономическите трудности, породени от здравната криза, да прераснат в съкращения, които да увеличат равнището на безработица във Франция, правителството приложи система, според която държавата и Агенцията по заетостта в промишлеността и търговията Юнедик (Unedic) възстановяват на компаниите размера на възнагражденията, които изплащат на служителите си в частична безработица.

Министърката на труда на Франция Мюриел Пенико уточни днес сутринта в Туитър , че 10,8 милиона служители от частния сектор от 863 000 компании са се възползвали от тази система.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    3 3 Отговор
    20%-30% може и да повярвам
  • 2 На всякъде

    5 3 Отговор
    щв има рвкордна безработица, но ще етака няколко месеца малко по малко ще се нормализират нещата, но всички държави в Западна Европа имат дибри социални системи,но тук в Будиландия ще е повече от интересно
  • 3 мечо

    5 1 Отговор
    да се управат ние да си гледаме вав нашето цукало
  • 4 Рошко

    12 1 Отговор
    Хората по света бяха почнали да прегряват, тази дандания беше като леден душ, малко, ей го на климата се поизчисти, хората и те, следващия път спрете тока направо за месец
  • 5 fatal bazooka

    1 1 Отговор
    Да намали социалните помощи на гостите,те са и без това с друг статут.Криза ок ,идват тежки дни ок ,за две седмици голям скок в цените.Преди един курс до магазина 200€-230€.Сега същият 300€ на седмица за храна еееее .По телевизията само се излъчва как се дават помощи на гетата .А стига , за тези които не са спирали да работят няма прим риск 😡.Само с малки изключения разбира се.Идва нещо ужасно само това знам.