Last news in Fakti

28 Април, 2020 15:44 1 980 3

Унгария ще облекчи карантинните мерки

  • унгария-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • карантина-
  • блокада-
  • орбан

Унгарското правителство планира да облекчи карантинните мерки, които от средата на март стопираха бизнеса в страната и държаха жителите предимно у дома. Това пише проправителственият вестник Magyar Nemzet, предаде Reuters.

Унгария, както повечето други държави, ограничи публичните събития и затвори временно бизнеса по време на коронавирусната пандемия. Страната успя да избегне високата смъртност от заразата, като до момента е регистрирала 2 469 потвърдени и 291 смъртни случаи при население от 10 милиона души.

Също така, Унгария се е запасила с медицински консумативи и оборудване като предпазни маски, предпазно облекло и респираторни апарати. Имайки предвид факта, че здравната система в страната е подготвена за увеличаване на броя на случаите на Covid-19, вече е възможно постепенно отваряне на икономиката, каза премиерът Виктор Орбан.

Облекчаването на мерките ще започне в началото на следващия месец, обясни той миналата седмица, добавяйки, че очаква икономиката да се възстанови бързо от последиците от пандемията.

Финансовият министър Михали Варга пък заяви, че тазгодишният икономически спад в Унгария вероятно ще бъде по-стръмен от направената през миналия месец прогноза на правителството от 3%.

Magyar Nemzet пише, че от следващата седмица ще могат да рестартират дейността си по-малки търговски обекти, без да посочва източниците си. През май пък може да последва постепенно отваряне на хотели, ресторанти и кафенета.

Според вестника, всеки, който влиза в търговски обект или ресторант, трябва да носи някаква защита на лицето. Хранителните магазини ще трябва да изчисляват безопасния максимален брой клиенти, а по-строгите здравни протоколи вероятно ще са налице през цялата година.

Австрия, за която Орбан каза, че е модел за неговите политики, тъй като алпийската страна се намира по-напред в хода на епидемията, обяви по-нататъшно облекчаване на ограниченията от 30 април.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахах

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Според вестника, всеки, който влиза в търговски обект или ресторант, трябва да носи някаква защита на лицето.

    как точно се яде и пие с маска на лицето????
  • 2 Марио

    6 0 Отговор
    Стига с тези глупости.Стига с този вирус и тези безполезни маски.Писна ни.Всичко трябва да отвори най-късно май 2020.Няма да стоим като затворници.Искаме да живеем живота си.
  • 3 Ku-Rec

    1 0 Отговор
    "Имайки предвид факта, че здравната система в страната е подготвена за увеличаване на броя на случаите на Covid-19..." Колкото и да не съм фен на Орбан в това изречение се крие буквално дефиниция за държавност! А в България: 450 болници, 300 хоспитализирани до тук. Възможност на с/мата за още 500 болни, т.е. по двама души на болница???!!! И всички дружно подпираме здравната с/ма с около 10 милиарда(!!!) приходи годишно, че била крехка! А в момента буквално не мърдаме та да не поддаде! А и паралелно с това седи въпроса, защо хем няма доктор със стаж с по-малко от 5 бона приходи, а когато трябва да свършат работа липсват или не са разбрали точно аджеба какво става?!