Last news in Fakti

29 Април, 2020 12:40 4 632 7

Коронавирус: Натискът срещу карантината расте. Ще се огъне ли Меркел?

  • германия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • ангела меркел-
  • кристиан дростен

Канцлерът следва съветите на основния експерт по вирусология Кристиан Дростен

Коронавирус: Натискът срещу карантината расте. Ще се огъне ли Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия навлиза в нова фаза. Подкрепата за курса на канцлерката Меркел досега срещаше голямо одобрение. Сега обаче расте натискът на онези, които настояват за отмяна на мерките. Ще се огъне ли Меркел?

Броят на критичните и съмняващи се гласове расте, а с него и объркването сред хората в Германия. Оценките за сегашната ситуация с коронавируса са твърде противоположни. Отделните федерални провинции също правят различен анализ на ситуацията и предлагат различни мерки – някои за по-бърза отмяна на карантината, други – за по-бавна.

Особено активен в това отношение е министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който явно е загрижен за критичното състояние на икономиката.

Новите инфекции намаляват

Какво показват цифрите за развитието на епидемията в Германия? Броят на новите инфекции започна да намалява - за последните 24 часа (до 29. 4) има 1304 нови случая, с което общият брой стигна 157 641. Починали от коронавирус до момента са 6115 души.

Расте и натискът срещу канцлерката Ангела Меркел за разхлабване на карантината. Меркел, която следва съветите на основния експерт по вирусология Кристиан Дростен от берлинската клиника „Шарите", се беше изказала против прекалено настоятелните искания за бързо отваряне на училищата и детските градини.

Вчера (24.04) министрите на отделните провинции решиха, че учениците в Германия ще се завърнат в училищата още преди началото на лятната ваканция, макар и учебният процес да не е в пълен обем. Как точно и на коя дата учениците ще се върнат в училище – ще решава всяка федерална провинция сама за себе си. Германските власти съобщиха, че не очакват пътуванията в чужбина да станат възможни преди средата на месец юни.

Сравнения с бежанската криза

Някои политици от кабинета предупреждават за опасен поврат в настроенията на хората. Дочуват се все повече критики срещу карантината, в социалните медии, където доскоро се водеха балансирани и обективни дебати, постепенно избуяват радикални мнения. Наблюдатели дори правят сравнение с бежанската криза от 2015 година, когато настроенията в подкрепа на Меркел се обърнаха на 180 градуса. Въпросът, който мнозина наблюдатели сега си задават е, дали Меркел няма да се огъне под този засилващ се обществен натиск.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не тя е твърда, еврогейците са меки!

    20 2 Отговор
    Докато не почне чипирането няма да се огъне ! Не се огъна при плана си за "цигани3ация на ЕС", няма да се огъне и сега!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 въпросче

    2 1 Отговор
    Ще се огъне ли Меркел? ЧЕ ТЯ НАЛИ Е ОГЪНАТА? 2 ПЪТИ ОТПРЕД И 2 ПЪТИ ОТЗАД.Като жена.
  • 4 Не си губете

    9 0 Отговор
    времето с четене на фалшиви новини от Дойче веле.
  • 5 Марио

    13 2 Отговор
    Карантината Трябва да свърши.Това не може да продължава.Хората искат да живеят, не да са затворници.
  • 6 Covid

    21 2 Отговор
    В момента правителството подготвя трайното отнемане на човешките ни права. Събудете се!!! Нека не позволим това да случи!!
  • 7 ели

    3 0 Отговор
    Меркел дали ще се изправи или"огъне" не знам но със сигурност знам , че немската икономика ще се "огъне" така, че (имам предвид автомобилостроението) ще минат години тъй като последните години немската икономика бе съсродоточена в тая област.