30 Април, 2020 15:20 2 460 31

Призив: милиардерите да помогнат за преодоляване на бедността и неравенството

  • икономика-
  • милиардери-
  • криза-
  • бедност-
  • ковид-19

Недостигът на финансиране и новият коронавирус попарват надеждите за постигане на целите на Обединените нации за развитието до 2030 г.

Призив: милиардерите да помогнат за преодоляване на бедността и неравенството - 1
Снимка: Shutterstock

Осем от десет души смятат, че милиардерите трябва да помогнат да се сложи край на бедността, неравенството и множеството болести по света, сочи анкета от сряда, но недостигът от финансиране и новият коронавирус попарват надеждите за постигане на целите на Обединените нации за развитието до 2030 г.

Амбициозният план, известен като Цели за устойчиво развитие (ЦУР), бе единодушно одобрен от страните членки на ООН през 2015 г. заедно със списък от цели за прекратяване на бедността, половото неравенство и за увеличаване на достъпа до образование и здравеопазване до 2030 г., предаде БТА.

Но изследователи казват, че сега има недостиг от 400 милиарда долара годишно за постигането на тези цели (при финансова дупка от 350 милиарда долара само за 59 от най-бедните страни), което ще има глобални последици. "Филантропията може да се намеси и да запълни критичните празнини", казва Майкъл Седрик от "Global Citizen" - група за борба с бедността, която заедно с нидерландската изследователска агенция "Glocalities" е обследвала 27 хиляди души в 25 страни.

"COVID-19 е пример за това", казва Седрик в интервю за Фондация "Томсън Ройтерс", дадено в Ню Йорк. "Видяхте увеличаване на благотворителността и нашата надежда е да насочим този процес към по-голямо финансиране за ЦУР", добавя той.

Основани от милиардери организации като Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" и Фейсбук дариха милиони под формата на тестове, защитни облекла и чрез други кампании за борба с пандемията от COVID-19. По-рано този месец главният изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси обеща един милиард долара за благотворителен фонд в помощ на усилията, свързани с пандемията, като след това парите бъдат насочени за здравеопазване и образование на момичета. Китайският милиардер Джак Ма, съосновател на "Алибаба", обеща да дари на Африка чрез своята фондация над един милиард тестови комплекта за коронавируса, както и маски, предпазни облекла и апарати за обдишване.

Такса богатство или филантропия?

Анкетата установява, че 82 на сто от хората казват, че милиардерите трябва да помогнат и да съдействат за финансиране на глобалните цели. Общо взето е по-голяма подкрепата за това милиардерите да го правят чрез филантропия, като 46 на сто от респондентите са за доброволни дарения, а 35 на сто казват, че те (богатите) трябва да плащат данък богатство, за да финансират целите за устойчиво развитие. Държавите, в които най-много хора подкрепят варианта милиардерите да финансират ЦУР, са Индонезия, Виетнам и Португалия, докато Япония, Нидерландия и САЩ по този показател са в дъното на списъка от 25 страни.

Проучването установява още, че хората на възраст над 55 или от 18 до 34 години повече вярват, че милиардерите ще се включат. Сред хората с по-високо образование 85 процента се обявяват за това милиардерите да участват, сравнено със 74 на сто подкрепа сред онези с по-ниско образование.

Експерти са предупредили, че крайният срок от 2030 г. за постигане на целите на ООН за развитието са изложени на риск, тъй като икономиките страдат от борбата с вируса, публичните финанси намаляват, а международното сътрудничество запада.

В света има над 2000 милиардери, с общо 10 трилиона долара, казва Мартейн Ламперт, директор по изследванията в "Glocalities". "Хората смятат, че тези милиардери имат моралното задължение да допринасят", казва той. "Тази криза показва какви огромни неравенства има и в края на краищата мисля, че всеки милиардер трябва да покаже истинската си същност", добавя той.

Недостигът от 350 милиарда долара - изчисление отпреди пандемията, - означава по около 200 долара на човек в 59-те най-бедни страни, сочат данни на "Global Citizen". "Трябва да облагаме с висока ставка, особено след сегашното бедствие", казва Джефри Сакс, директор на Мрежата за решения за устойчиво развитие - инициатива на ООН, участвала в проучването. "Бюджетите навсякъде са объркани. Неравенството плюс COVID-19 водят до огромна социална криза", пише той в имейл.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    18 4 Отговор
    Еми, Пеевски вече помага с к'во може хихи :D
  • 2 Да да и богатите така мислят😂😂

    30 0 Отговор
    Ама вече искат да изтрепат 90% от населението защото им пречи и руши планетата а останалите живи ше им бъдат обслужващ персонал
  • 3 Интересно

    30 0 Отговор
    Ако призовем вълка да не яде месо, дали ще стане вегетарианец?
  • 4 Хрониките на герберлунгия

    35 0 Отговор
    Наивници, ако няма бедност няма да има и милиардери.
  • 5 Давид

    32 0 Отговор
    Това е все едно да помолим крадците да върнат откраднатото . Факти пишете кой контролира Доган , Пеевски и цялата пасмина в парламента , стига сте занимавали с глупости
  • 6 Сенер Левент

    19 0 Отговор
    В Турция става обратното. Мегаломанският призова бедните турци да дават пари на държавата, същата държава, която предлага на него и семейството му всичко - от дворци, самолети и фирми до бижута, дрехи и дамски чанти, безплатно.
  • 7 Хаха

    20 0 Отговор
    То те пуснаха вируса, вие помощ чакате
  • 8 Next

    20 0 Отговор
    Точно така, нашите политици са милиардери!
  • 9 ПЕНКО

    17 0 Отговор
    ДОКАТО НЕ УНИЩОЖИМ -СЕМИТИТЕ ;ЦИОНИСТИ БАНКЕРИ И САЩ - ТАКА ЩЕ Е В СВЕТА : ... ГОСПОДАРИ ; СЛУГИ И РОБИ !!! ЗА ДА СИ "БОГАТ" ТРЯБВА ДА ОГРАБИШ БЛИЖНИЯ И ДЕЦАТА МУ- ДА ЗАЩИТАВАТ "БОГАТСТВОТО "ТИ --- БОГАТЕЕШ САМО КОГАТО НЕ ПЛАЩАШ ПОЛАГАЕМОТО ЗА ПРИНОСА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ !!! НО ЕКВИВАЛЕНТИТЕ СА ПОД КОНТРОЛА НА СЪВРЕМЕННОТО БАНКОВО ДЕЛО НА ЕВРЕИНА РОТШИЛД И ПЕТ СОБСТВЕНИКА НА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ НА САЩ ......... ДА ЕЛИМИНИРАМЕ САЩ !!!!!!!!!!!!
  • 10 Че Гевара

    13 2 Отговор
    Капитализма се размаза в един грип хахахаха хахахаха хохохохо хохохохохохо хихихихи хихихихи хехехехе хехехехе хохохохохохо хохохохохохо...
  • 11 А стига бе

    20 0 Отговор
    Я какви наивници имало още на този свят бе..-че чаки и призиви отправят.Не разбраха ли,че капитализма е направен само в угода на едрият капитал-и в момент на криза,богатите стават още по-богати-а бедните още по-бедни...
  • 12 Hhhhhhh

    10 0 Отговор
    Оон е едно нищо

    Коментиран от #14

  • 13 аааа

    2 6 Отговор
    какво стана с тоя панов? той ще помогне като си даде оставката. комунист оставка не дава .но това е паНОВ комунист....
  • 14 ООН са краве подлоги

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Hhhhhhh":

    и където са краварите е конспирация и флаш
  • 15 Последния софиянец

    14 1 Отговор
    Бойко, Пеевски, Домуса, Марешки и други знайни и незнайни милиардери да се включат.
  • 16 Уди Кълвача

    10 0 Отговор
    Бг капитализма не е много социален, А седесарчета? Костов и другите демократчета герберачета си имат скътани парички вие електорат имате ли?
  • 17 Барба Ганьос

    13 0 Отговор
    Тези да не са луди?Аз с такива врътки и схеми съм ги крал, сега да дарявам!За даряване има DMS и други там подобни, моито си е мое.
  • 18 no name no face no number

    9 0 Отговор
    Ха хаха тия егоисти и помощ, надай се коньо на зелена трава :))))
  • 19 глоги

    8 0 Отговор
    Писмо от Марс ще чакаме.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Stéphanie

    13 1 Отговор
    Спрете със иронията хора.На практика е възможно.Като им набичат някои друг данък във повече .Има логика,въпросът е дали ще го приложат на практика.В държавата във която живея много богаташи се местят в друга държава точно поради тази причина много данъци.Ако се приложи на всякъде би било добре.
  • 22 слаботоков

    15 0 Отговор
    Това да чакаш помощ от богати е все едно да получиш писмо от умрял!!😀

    Коментиран от #24

  • 23 ОТКАЧАЛНИК

    12 1 Отговор
    ЧУ ЛИ БОЙКО ХАЙДЕ ДА ВИДИМ ДАЛИ МИСЛШ НАИСТИНА ЗА НАРОДА ИЗВАДИ ОТ ПАРИТЕ
  • 24 Ако във България

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "слаботоков":

    Вдигнат данъка на богатите - ще го усетиш повярвай.Ти се беден живееш в панелка ок.Богаташа с 5 коли,6 къщи ,2 хотела да плаща данъци ......мисли малко 💡
  • 25 Мдааа

    11 1 Отговор
    То така са призовавали в древен Рим богатите сенатори да помогнат на бедните.
    Отговора на сенаторите го знаете всички - Да го д.у.х.а.т. бедните.
    Според Вас има ли някаква разлика от тогава, и сега .?

    Коментиран от #26

  • 26 Знаем добре историята

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мдааа":

    Но има и гилотина брат ☺.Човешкото търпение има граница .

    Коментиран от #27

  • 27 Мдааа

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Знаем добре историята":

    😀😀 Сравняваш 80% олигофрени, макар че, според мен са 95% от населението, повтарям НАСЕЛЕНИЕ на тази Територията (пиша Територията, понеже под това име фигурима България във ВСИЧКИ документи на НАТО), а не народ. На което население девиза е - Всеки за себе си, със Френският НАРОД, народ с главно Н.
    Както казва един приятел - 1 Банан и 1 банкнота от 20 $ победи 18 икономика в света.
    Сравнението е меко казано неуместно между населението на тази Територия и Френският Народ.

    Коментиран от #30

  • 28 Тарантино

    5 1 Отговор
    Ще трябва да се дава храна без пари или гладът ще направи хората престъпници!
  • 29 Нова

    4 1 Отговор
    По добре да не даряват нищо. Така ще прехвърлят парите в друг джоб на курумпирани политици и тези, за които са предназначени пак ще са си бедни.
  • 30 Шапка ти свалям

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мдааа":

    Евала пич,умен си 👍.Ако бяхме като тях ,тук щеше да е добре.И там си има недостатаци но франсетата са смели хора .Малко да им стегне около вратлето и.....стой та гледай....
  • 31 Милярдер

    1 0 Отговор
    АЗ ШЕ ДАМ ЯГОДКА С ДЪЛГА ДРЪЖКА!