30 Април, 2020 17:38 3 605 15

Коронавирус: вирусолози се опасяват от втора вълна още през есента

  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • болест-
  • втора вълна-
  • пандемия-
  • вирусолози

Епидемията от коронавирус далеч не е към края си

Коронавирус: вирусолози се опасяват от втора вълна още през есента - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Напоследък често се говори за съвсем реалната опасност от втора вълна на пандемията от коронавирус. Защото е известно, че епидемиите нерядко преминават на няколко вълни.

За първи път това е научно описано в края на 19 век, припомня вестник „Тагесшпигел“. Оттогава насам подобен развой на масовите заболявания се е повтарял многократно, макар и в различен размер и с различни проявления.

Мутация на вируса?

Роля играят множество фактори. Например разликите между отделните сезони. Една епидемия, която в зони с умерен климат е затихнала през лятото, може отново да се възпламени през есента и зимата. Това се дължи на факта, че през лятото хората са по-често на открито, а не натясно в помещения и сгради. Известно е също така, че повишената доза ултравиолетови лъчи разрушава вирусите. В тази връзка се изтъква и ролята на витамин Д, който има важна функция за поддръжката на имунитета.

В миналото често са предполагали, че вторите вълни на епидемиите нерядко са предизвиквани от някаква мутация на вируса, която се оказва още по-смъртоносна. Това предположение обаче така и не е доказано. Учените и до днес не са единодушни, че втората вълна на испанския грип се е дължала именно на такава мутация.

"Всяка пандемия е напълно различна"

Един от най-реномираните експерти по епидемиология в света, Джефри Таубенбъргър от Националните здравни институти на САЩ, го формулира така: “Мисля, че всяка пандемия е напълно различна - тя се проявява по съвсем различен начин. Генетичните ѝ особености са различни, същото важи и за имунитета на населението, в зависимост от възрастта и в зависимост от това за какъв точно вирус става дума“. Затова, според него, е твърде проблематично да се изхожда от предположението, че всяка нова пандемия ще протича като испанския грип например.

Сегашните предупреждения за втора вълна на епидемията от коронавирус са свързани не толкова с опасността от вероятна мутация на вируса, макар че тя не може да бъде напълно изключена, колкото с опасенията, че разхлабването на карантинните мерки ще повиши броя на заболяванията - и то толкова силно, че болниците ще се окажат претоварени. Тази опасност е напълно реалистична и е доказана с помощта на различни математически модели.

За тази опасност предупреди и водещият германски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите". Вестник "Меркур" цитира мнението му, че сегашното разхлабване на карантинните мерки е прибързано и опасно: „И ето, че виждаме как търговските центрове се препълниха с хора, тъй като отделните магазини в тях са с площ под 800 кв. м. и поради това отговарят на изискванията. Тук по изключение се налага да изразя личното си мнение по този въпрос“, заяви с огорчение вирусологът. Канцлерката Ангела Меркел също беше изразила сходно мнение, предупреждавайки, че "в момента се движим по възможно най-тънкия лед".

Вече има признаци за надигането на втора вълна

Засега учените изброяват два фактора, които биха могли да предотвратят втора вълна на епидемията - сезонният ефект и носенето на предпазни маски. Ако хората се придържат към правилата и ги носят в градския транспорт, при пазаруване и във всички ситуации, в които имат контакт с други лица, заразата със сигурност няма да може да се разпространява толкова масово.

Днес вече има признаци за надигането на втора вълна на епидемията: в североизточната китайска провинция Хъйлундзян съобщават за все повече случаи на нови заразявания с опасния коронавирус. Говори се дори за "нов Ухан". От втора вълна бе залят и Сингапур - и то въпреки че страната се справи отлично с първите проявления на епидемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барселона Чао

    22 3 Отговор
    да си върнат дипломите тия вирусолози. глада е по-силен от всичко
  • 2 Едмон Дантес

    27 1 Отговор
    Най грандиозната измама на 21 век.

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Юсуффф

    29 1 Отговор
    „Който успее да ви убеди да вярвате в абсурди, може да ви убеди да извършвате зверства“- Волтер .
  • 4 И после

    17 0 Отговор
    И после ще се опасяват от трета, пета, а Дойче зеле ще ни държи постоянно информирани!
  • 5 Кокорчо🙄

    7 0 Отговор
    Па дано мине първо през вас, ежа си нямате да насажда те страх, аз пък искам тая корона хич да не си отива, вече се влюбих нея,
  • 6 Юсуффф

    14 0 Отговор
    2015г. Гейтс -„Отсега нататък няма да се борим срещу ядрените оръжия ,а срещу вируси които са биоръжие“.
  • 7 123

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    Дано...да е измама

    Коментиран от #9

  • 8 Гей Билтс

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Едмон Дантес":

    Абре от ваксината няма измъкване.
  • 9 456

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "123":

    за съжаление е измама и за още по голямо постига целта си...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чоксикимевече

    7 0 Отговор
    Дали ще има месечни и сезонни вълни
  • 12 Марио

    9 1 Отговор
    Стига сте стресирали хората.Това е обикновен вирус.Няма да стоим така, затворени цяла година.

    Коментиран от #15

  • 13 Не е лъжа 😢

    2 1 Отговор
    В България за щастие няма много пострадали.Трябва да си променим начина на живот .Вече във Великобритания ,Германия и Франция има болни този път деца 2 седмица .Докторите си мислят че е грипа е мутирал.Не е доказано още.Няма логика да ни лъжат .
  • 14 Охооо

    0 0 Отговор
    Потготовката започна, леко разхлабяне през лятото и на есен - ето сега какво стана защото искахте разхлабване на мерките......
  • 15 Цяла годинааа

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Марио":

    Според мен за дълги времена