4 Май, 2020 09:54 14 534 21

Коколицли - по-страшна чума от коронавируса

  • дойче веле-
  • коколицли-
  • коронавирус-
  • болест-
  • чума-
  • ацтеки

Точно 500 години преди коронавируса мистериозна епидемия причинява смъртта на милиони хора в Мексико и Гватемала

Коколицли - по-страшна чума от коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Не кашлица, а обилно кървене от носа и устата - това са симптомите на опустошителната епидемия, която отнема живота на близо 80 процента от населението на Южна Америка преди около 500 години. Опасната зараза пристига от Европа. Ацтеките я наричат коколицли - "болест".

Епидемията е донесена в Мексико от испанските завоеватели половин хилядолетие преди Ковид-19. Тя се превръща в една от най-смъртоносните в човешката история: 15 милиона души от коренното население на Мексико и Гватемала стават нейна жертва в периода от 1545-а до 1550-а година и от 1576-а до 1578-а. Трябва да минат няколко века, докато броят на населението се възстанови.

"Испанските завоеватели носят различни болести на американския континент - първо едра шарка, а по-късно и други европейски заболявания като морбили и грип", обяснява етноложката Антйе Гунзенхаймер от университета в Бон.

Днес болестта, подобна на тиф, може да се излекува с антибиотици, но по онова време битката с нея е била безнадеждна, продължавала само три до четири дни. Хигиената също се превръща в проблем след пристигането на испанците. "По време на обсадата на Мексико Ернан Кортес разрушава водоснабдяването, така че и най-елементарните дезинфекционни мерки стават невъзможни", разказва Гунзенхаймер.

Бягство към религията

Много хора от коренното население търсят спасение в религията. "Мисионерските ордени обещават на местните жители, че като християни те няма да бъдат засегнати от болестите". В резултат хората се преместват в нови селища, в които обаче живеят по-натясно и се оказват още по-лесни жертви на болестта.

Векове по-късно протестантски пастори в Бразилия наричат новия коронавирус "стратегия на Сатаната" и проповядват, че вярата е най-добрият лек срещу Ковид-19.

Има ли място за сравнение с новия вирус?

Александър Хербиг е археогенетик - изследва еволюцията на човешките болести. Според него, общото между коколицли и коронавируса не е много: "При коколицли роля играят няколко различни причинители на заболяването, засегнат е не целият свят, а само няколко региона в Латинска Америка, и смъртността е много висока".

Преди две години международен изследователски екип, в който участва и Хербиг, прави сензационно откритие и разбира какво е причинило мексиканската пандемия. "При няколко индивида (от проучените останки на 29 жертви на коколицли) успяхме да идентифицираме генома на свързана с тифа салмонелна бактерия, която се нарича паратиф C", разказва Хербиг.

Нови болести ще продължат да възникват

Въпреки разликите между Ковид-19 и паратифа, ученът открива и паралели: "И при двете заболявания съществува феноменът, че засегнати хора без проявени симптоми могат да заразят други".

И днес тифът и по-слабите паратифни заболявания остават сериозна заплаха, от която по данни на Световната здравна организация страдат повече от 30 милиона души годишно. Симптомите са висока температура, стомашно-чревни проблеми и дехидратация. По данни на СЗО жертвите са около 200 хиляди годишно.

Александър Хербиг смята, че човечеството ще трябва да продължава да се адаптира към новите причинители на заболявания в бъдеще. Той посочва като пример нарастващия брой антибиотично устойчиви бактерии: "Макар те да не са свързани с вирусни заболявания като актуалното, развитието им също е много тревожно".

Автор Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 вирусолог

    66 10 Отговор
    Подготвят ни за нова болест ! Тази вирус не успя да свърши работа на поръчителите. докато има държава с три букви отвъд океана постоянно ще има вируси убийци

    Коментиран от #15

  • 3 Божа работа

    25 8 Отговор
    При всяко минаване на комета става така. Сега идва кометата Борисов 2I/Borisov и ще настане масовия мор за Ганчо.
  • 4 слаботоков

    24 1 Отговор
    Това ли следва след Covid 19? ??
  • 5 Гей Билтс

    27 1 Отговор
    И за тая гадория имам ваксина, вервайте ми.
  • 6 И мен,

    6 4 Отговор
    Какво ме интересува това ?????

    Коментиран от #10

  • 7 Само да ви светна

    28 3 Отговор
    Всеки божи ден в Индия, умират от ГЛАД , 3000 деца. Без никакви болести. Цинизма на човечеството.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 В.В.

    7 2 Отговор
    Това чудо може да засегне с ,,голяма вероятност,,Северна Америка. ...Там са протестанти,като мен/атеист/..Според Дойче веле ,вероятността от,, екстерминация е доста голяма,,. Да спрат да четат ,, свободна преса,,и може би ще прогледнат...
  • 9 В РОСИЯ СЪМ

    6 4 Отговор
    ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СИ РАЗЧИСТВАТ ПЛАНЕТАТА.ПИТАЙТЕ МАЙКАЛ ДЖОРДАН,ХРИСТО СТОИЧКОВ,МАЙКАЛ ДЖЕКСАН И БОЙКО.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Георги!

    12 11 Отговор
    Вирусът засяга предимно комунисти,защото са с друг геном,различен от нормалният човешки.

    Коментиран от #14

  • 12 един от стадото

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Само да ви светна":

    и аз като част от човечеството ли съм виновен, заради такива като тях ще страда цялото. Всеки трети по света е китаец или или индиец. Особено вторите не ми ги давай за пример. И най- висшата има каста, не знам разлика с най- нисшата, само те я виждат са ''ци гани'' за мен. Не напразно някои се мъчат да редуцират/намалят/хората по света, ама покрай сухото гори и мокрото.
  • 13 Бай Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само да ви светна":

    Самата истина,но на световните паразити,не им е изгодно да се борят с това.....просто няма печалба!
    Друго е да се бориш с вируси фантоми,озонови дупки,глобално затопляне,СО2 само на хартия/усилията са малко и трилиони се отпускат в която искаш валута/.
  • 14 Възмутен

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Георги!":

    Те самите комуняги са вирус ,труднолекуан.
  • 15 Възмутен

    5 13 Отговор

    До коментар #2 от "вирусолог":

    На североисток има държава с две букви-РФ,която олъчи света няколко пъти, 1957гв Челябинск завод МАЯК с РУТЕНИЙ 106. Криха го 30 г. ,1986 г ЧЕРНОБИЛ пак го скриха. АРХАНГЕЛСК -ракетата им с ядрен двигател се взриви.Другото е МИНИПОДВОДНИЦАТА "ЛОШАРИК"
    също се взриви.Това е държава ТЕРОРИСТ.
  • 16 мцс

    6 1 Отговор
    Е...все комунистите са Ви криви

    Коментиран от #17

  • 17 софианец

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "мцс":

    Криви,криви ,че чак испрошнали.Е..го и комуниста.Изотзаде.
  • 18 НИНДЖА

    1 0 Отговор
    САМО НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С ,УЧЕНИ,КОЛКОТО И МАГАРЕТО СЕ МИСЛИ ЗА КОН ТЪПЪНАРИ ОТ ВСЯКЪДЕ
  • 19 Стоян

    5 0 Отговор
    Мисирките се чудите каква глупост да напишете за да оправдаете жалкото си съществуване.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.