Last news in Fakti

5 Май, 2020 09:49 2 065 3

Сърбия започва проучване на колективния имунитет на коронавирус

  • сърбия-
  • ковид-19-
  • александър вучич

Очаква се изследванията да бъдат правени през следващите два месеца, възможно е и през цялото лято

Сърбия започва проучване на колективния имунитет на коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Медицинският факултет в Белград започва проучване на степента на достигнат колективен имунитет на сръбските граждани на коронавирус, за да се види доколко населението е готово за втора вълна на разпространение на вируса, която според местни епидемиолози може да дойде още през септември, съобщава вестник "Курир".

От проучването ще стане ясно колко от 17 000 тествани граждани от седемгодишна възраст нагоре, от 7000 случайно избрани домакинства, имат антитела за Ковид-19. Очаква се изследванията да бъдат правени през следващите два месеца, възможно е и през цялото лято.

Днес започва пилотно проучване върху извадка от 1000 души, съобщи епидемиологът Дария Кисич Тепавчевич. Според нея е възможно да има втора вълна на разпространение на коронавируса, но тя не очаква да бъде от мащаба на първата вълна. "Идеално би било да се постигне колективен имунитет колкото може по-безболезнено - прекарана инфекция от поне 60 процента от населението. Докато не достигнем това смятам, че вирусът ще остане сред нас", каза тя.

Според математически модел за края на епидемията в Сърбия, денят, в който в страната няма да има нито един нов случай, е 26 май, пише също "Курир". Професор Петър Кочович, който направи изчислението, обясни, че ако се запази тенденцията от последните десетина дни, епидемията трябва да свърши до 26 май. Очаква се броят на заразените да намалява, с тенденцията да падне до нула, смята той.

Професор Жарко Ранкович, инфекционист и член на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса, отрече пред "Курир" възможността точният край на епидемията да може да се предвиди с математически модели. Той изтъкна, че вирусът е жив и всичко зависи от поведението на хората и от това доколко спазват мерките за защита. Според него най-слабото звено е пускането на градския транспорт, тъй като е много трудно да се регулира броят на пътниците, които ще влязат в един автобус.

Епидемиологът Предраг Кон на свой ред отбеляза, че вирусът постепенно изчезва, но предупреди, че и в следващия период трябва да се спазват мерките за физическо дистанциране, миене на ръцете и всички останали мерки, препоръчани от експертите. Той добави, че въз основа на сегашната ситуация "може да се зарадваме, но не бива да се отпускаме".

Мигранти и бежанци, настанени в приемни центрове в Сърбия, изпратиха до сръбското правителство писмо, в което предлагат помощ в борбата против коронавируса, защото сред тях има медицински лица, както и работници, които биха могли да работят за дезинфекциране на улиците, пише белградският вестник "Данас".

В три приемни центъра в страната, финансирани с помощта на ЕС, мигранти шият защитни маски за работещите в сръбските обществени служби. На ден се изработват около 40 защитни маски от памучен плат за многократна употреба.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмпич

    1 0 Отговор
    А защо не вземем да заразим всеки с омаломощен вирус и да създадем имунитета, а чакаме 60% сами да се заразят? Струва ми се добра идея
  • 2 съмнително

    0 1 Отговор
    Иска ни се, ама надали...Имунитет по-голям ще имат в Испания, САЩ, Италия, Франция, Великобритания където масово се заразиха. При нас се затворихме и нямаше как да се разпространи вируса. Евентуално лятото...
  • 3 тоти

    0 0 Отговор
    то така или иначе ще умрем един ден дай да се заразим с квот има там и такам кво..