Last news in Fakti

5 Май, 2020 17:39 6 848 41

Гърция се готви за лятото – чака български туристи

  • гърция-
  • лято-
  • туризъм-
  • туристи-
  • коронавирус-
  • хотели-
  • почивка-
  • български туристи

В Халкидики най-много запитвания има от българи, сърби и румънци

Гърция се готви за лятото – чака български туристи - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките хотели вече се готвят за туристическия сезон, който обаче остава с много неизвестни. Първоначално Гърция ще разчита на туристите от близките балкански страни, които не използват самолетни връзки, предаде БНР.

Много от собствениците на туристически обекти все още не са решили дали да отворят. В Халкидики пък дори декларират готовност да отворят с месец по-рано заради вече заявен интерес от потенциални клиенти за юни от съседните балкански страни. Най-много запитвания има от българи, сърби и румънци. Засега обаче правителството предвижда къмпингите да заработят от 1 юли.

Някои собственици на хотели изобщо не планират отварянето им, заради неяснотата около туристическия поток и все още неоповестените антикризисни мерки на правителството за сектор туризъм. Туризмът носи на гръцката икономика повече от 20% от БВП и осигурява половин милион работни места.

Туристическите обекти се подготвят по новите здравни стандарти. Стаите се дезинфекцират усилено, осигуряват се разстояния на плажа. Ресторантите и таверните на брега на морето също разреждат масите, а менюто се предвижда да бъде в платформа, която клиентът може да види на мобилния си телефон, за да няма контакт с меню в каталог. На гостите на хотелите ще бъде измервана температурата при всяко влизане. На остров Миконос например поставят прозрачни ограничители между шезлонгите на плажа, но цената на съоръженията не е малка и могат да си я позволят само луксозните хотели.

Реално сезонът ще започне през юни с отваряне на хотелите с целогодишен достъп, но не се очаква наплив от туристи заради липса на европейска директива за чуждестранните туристи. От юли отварят сезонните хотели, частни квартири и къмпинги. Има острови като Крит, Корфу и Санторини, където времето за плаж е благодатно и през октомври. Тази година спазването на противоепидемичните мерки поставя и хотелиерите, и туристите в нови условия за работа и почивка. Постоянната грижа за общите помещения в къмпингите например може да се отрази върху цената на услугата. Според проучване, само 50% от гърците планират почивка тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хотелиера

    26 21 Отговор
    Чака ги с кренвиршите и хладилните чанти да си платят чадър и шезлонг с едно капучино за 1€!

    Коментиран от #7, #29, #31, #39

  • 2 El pepi

    23 5 Отговор
    В Халкидики най-много запитвания има от депутати на Боко!
  • 3 Боби

    21 26 Отговор
    Ами да чака(т)...
    Аз там никога няма да отида заради дискриминацията спрямо българите от всякакво естество.

    Коментиран от #9

  • 4 ;))

    19 0 Отговор
    Това с прозрачните паравани на плажа е голям смях, но нищо де при първия "ветрец", като се разхвърчат и резнат няколко кратуни, ще се сетят тези плажни "инженери" !

    Коментиран от #27

  • 5 Балканците питат

    17 3 Отговор
    А сирийците направо пристигат
  • 6 Който иска да се омеши

    13 20 Отговор
    С цялата близкоизточна паплач да ходи в гърция
  • 7 ало Хотелиерчето

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    Ейй нервичките си съсипа да им броиш на гърците паричките, поболя се ве !

    Коментиран от #8, #28

  • 8 Хотелиера

    11 18 Отговор

    До коментар #7 от "ало Хотелиерчето":

    Заминавай за Greece невръстеник!

    Коментиран от #20, #35

  • 9 Гост

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "Боби":

    Ами тогава какво правиш в темата за гръцкия туризъм. Айде газ към Слънчака

    Коментиран от #11, #23

  • 10 Истината съм аз

    18 6 Отговор
    За съжаление гърците имат подход и реклама а нашите само грабеж и некакво отношение към този сериозен бизнес и прогонват и българи и немци и англичани и руснаци в турция и гърция
  • 11 Хотелиера

    10 28 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    На Слъчев Бряг Август месец е 35°,а на Халкидики на ръкав 1 Август месец е 50°!щи пожълтее вестника на софрата от жега в Гърция!
  • 12 Мемо

    6 2 Отговор
    Тая година ще пропусна морето,ефхаристо
  • 13 да eba българите

    21 14 Отговор
    ще отида в Гърция там е по - хубаво по родното черноморие работят нечистоплътни maнгaли и селяни
  • 14 агапи му гликя

    7 16 Отговор
    Докато гърчугите не направят нещата нормални хич няма и да стъпя там Какво разбирам под нормални?! Ами както си беше!!! Сиртаки,бузуки,узаки......шезлонги и чадъри безплатни...никакви ограничения в хотелите....задължително шведска маса....с допълнение/заради коронавируса/...премахване на туристическата такса/дразни/,намаляване на цените/иначе хептен ще го закъсат/...и уважение към туристите от Балканите. Зер,нали сме комшии.Ей това трябва да стане,за да ги удостоя с присъствието си и да похарча някое и друго евро за мала-ките,а да него похарча в България.

    Коментиран от #21

  • 15 ТТТТ

    19 7 Отговор
    Абе Вие си мразите държавата и народа хаха затова сте били 500 години под робство! Живях 8 години в Ирландия и никога не съм чул да говорят против държавата си и против ирландците!

    Коментиран от #16

  • 16 Тииѝиѝ

    25 6 Отговор

    До коментар #15 от "ТТТТ":

    Аз обичам родината си но мразя държавата. Докато ни управляват мутри и милиционери

    Коментиран от #40

  • 17 Чочо

    15 5 Отговор
    Яко са го закъсали гърците, щом чакат български туристи с пълни багажници с храна и напитки, голям глад ще да е на станал.

    Коментиран от #22

  • 18 Patriot

    19 4 Отговор
    Добри плажове, страхотно и чисто море, без да плуват някои неща във водата!
  • 19 Ники

    11 0 Отговор
    Никой не казва като искарам 3 дена после ще седя ли карантина 14 дни
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 да питам

    11 5 Отговор

    До коментар #14 от "агапи му гликя":

    Ти какво евро харчиш в Гърция,като си с хладилната чанта пълна със зарзават от Бе-ге-то? Разпериш вестниците на плажа ,нафърляш отгоре доматите и кремвиршите...и той бил арчил евро в Гърция;)))) пък и чак да те уважават.За кое ? Чи им парвиш буклук ли ?
  • 22 не е така

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Чочо":

    Чочо,докато Меркел е жива и здрава,гърчолята гладни нЕма да останат. Запомни го това. Гладните сме ние.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Депортация

    4 3 Отговор
    А ти кво прайш в българия бе гръцки ганьо? Обратно в гръцката тоалетна. Сметка ни държал кво да прайме в България. Ще ви дам едни секции, гръцки овци. Обратно в стадото си.
  • 25 фактология

    8 3 Отговор
    Нормално е да питат бедняците от Източна Европа за Халкидики .За това си ходя на Родос.Няма емигранти и бедни екскурзианти с кремвирши и домати по плажовете.
  • 26 Булгар

    4 1 Отговор
    Ето за туй сме били толкова години под робство защото сме предатели и завистници не ценим нашето а отгоре на туй му вредим не в гърция и на луната да отидете все след вас ще има бутилки кутийки от цигари и там подобни и домакините ви ненавиждат и пак дъвчете глупости като толкова ви харесва защо не заживеете там така нито ние ще ви пречим нито обратното

    Коментиран от #30

  • 27 Туриста с хладилната чанта

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от ";))":

    Ми слагат хората паравани, щото на Миконос се събират за десет дена толкова туристи колкото на цялото гов....оморие за сезон бе...А тук няма нужда от прегради, още миналото лято отработихме много успешно мерките за социална дистанция....чадъри много, ама туристи-малко....а тая година ще е още по-зле. Само се чудя на ПишманХотелиерчето, как ще плати на персонала си от Молдова, как ще плаща пластмасовите домати от 10ст. килото или ластичните македонски краставици.. Всъщност ..жо ме не интересе..аз съм на Лефкада, както преди, така и занапред...па Хотелиерчето да го мисли...онзи ден по една наша телевизия, един такъв малоумник се изцепи че гоб..номорието било напълно конкуретноспособно на гръчкото море....така не съм се смял от години....вервай ми
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 pepi

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    За теб този сезон ще е точно като миналият, много слаб. Докато не осъзнаеш, че трябва да предлагаш продукт който се търси от туристите, всеки сезон ще ти е такъв. Туристите ядат кремвирши и домати на плажа и с това трябва да се съобразиш ти, а не да мечтаеш за някъкви туристи които да отговарят на твоите изисквания. Нужно е да знаеш, че хората отиват на море за да почиват а не за да угаждат на такива като теб. А разликата между България и Гърция е, че Гърция се посещава от цял свят а България изгуби и собствените си туристи (българите). За съжаление мога да констатирам, че вече не познавам хора коита да почиват в Бг. За глупавите намеци за хладилни чанти ще ти кажа - 1 500 000 да оставят по 100 евро, а то не е 100 са 150 000 000
  • 30 ...объркал си фактити

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Булгар":

    ...ще се преместим скоро там не се притеснявай. И не само ние! Но аз не разбирам нещо!
    Нарицателното отношение към хората с "кримвиши". Да не би да се смята, че чокек с кремвирши в Гърция ще ходи по заведения в БГ?
    Или на цената на кремвирши може да се посещават заведения в БГ. Какво всъщност се коментира с пълните чанти от лидъл? Кой е беден и кой е богат? Или кой щъде пазарува? Почиващия с кремнирши ги носи навякъде той толкова може! И това не е обидно ! Виж всички ние които можем да си позволим заведения или таверни избираме Гърция. Безмислено е да се аргументирам, ако има още човек който не може да оцени разликите, то той не притежава интелектуалния потенцял да обаботва информация или да проследява причинно следствини връзки. И нека всеки се ползва от собствения си опит. Гърция ми сава усещането за спокойствие уединеност както от детството ми. Хората са усмихнати и всики ти поздравява.
    Бреговата ивица е безкрайна и са безброй възможностите за спокойна и романтична почивка. Относно собствениците на лодки да не говорим. Вълната в черно море е ужасна малко дни в сезона са подходящи за цялато семейство! Удоволствието да акостираш в таверната на уединено място са сюррелистични! Губеш представа с реалността все едно си в приказка! Гърция и райско място .....жалко е ако дебелизма е толкова завладяващ, че дори когато си в рая плюеш, храчиш и риеш предимно но гърба си!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 отвратително

    2 0 Отговор
    Самото заглавие потриса: и българи, и почивки, и диваци в Гърция. И те вече се карат, кой е по-велик и богат. Свалихте потурите, и говорят за Гърция, какво точно разбират?
  • 34 мак

    4 0 Отговор
    Но защо българите при всеки повод се карат и обиждат? Наистина тъмни балкански субекти.
  • 35 misha

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хотелиера":

    отваряй че на бойчето тулупите ще дойдат да осера.....т , и без това Осранот....о около теб....нещастн....о човече а тези които имат акъл отиват в Гърция
  • 36 Порно

    4 2 Отговор
    В Гърция плащаш с кеф , на Лайноморието се чувстваш , все едно са ти опряли пистолет за да плащаш.
  • 37 Айва

    4 1 Отговор
    Лекарствата против разстройство, най-търсените през лятото на нашето море.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 гост

    0 0 Отговор
    Обаче според хунтата който ходи в Гърция после 14 карантина.