7 Май, 2020 07:36 2 225 5

Сръбският парламент отмени извънредното положение

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • извънредно положение-
  • ана бърнабич

Сърбия е изпълнила всички условия на Световната здравна организация

Сръбският парламент отмени извънредното положение - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският парламент отмени извънредното положение, обявено на 15 март с цел спиране разпространението на новия коронавирус, предадоха сръбските медии.

Сърбия е изпълнила всички условия, препоръчани от Световната здравна организация, преди да бъдат облекчени извънредните мерки, каза премиерът Ана Бърнабич, която се обърна към депутатите.

"От повече от седмица в Сърбия има по-малко от 5 на сто заразени от всички подложени на тестове, което е едно от основните условия за отмяна на извънредното положение", подчерта тя, цитирана от AFP. От 15 март е наложен полицейски час от 18:00 до 5:00 ч. в работните дни. Хората на възраст над 65 са принудени да остават по домовете си от месец насам. От средата на април им беше позволено да излизат за един час дневно.

Близо 10 000 души в Сърбия се заразиха с коронавируса, a жертвите в балканската страна са 203. Броят на смъртните случаи намалява от няколко дни. В понеделник страната облекчи ограничителните мерки, като отвори отново ресторантите и кафенетата. Очаква се да бъдат открити и търговските центрове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    4 3 Отговор
    Комедията е пълна,сръбски президент почнал да целува китайското знаме
  • 2 Как така

    8 0 Отговор
    Изведнъж навсякъде намалява бройката

    Коментиран от #3

  • 3 Ами така бе

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Как така":

    Жертваш здравето на хората за да потекат мангите обратно към хазната от фирмите,данъци,глоби и тн.
    Тоест стартираш всичко на макс.
    А ако ще ме питаш къде остава човешкият живот ?
    Ами никъде !
  • 4 Може би си прав

    0 1 Отговор
    Но не работиш ли какво ще ядеш? Нима от глад не се умира или не лепваш болести? Който има пари няма да работи година две и ще намали рискът да се зарази, но защо ли мисля , че както във Сърбия така и тък в България повечето хора може да издържим не повече от месец два без приходи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.