Last news in Fakti

7 Май, 2020 10:41 2 122 16

Турция завърши първия етап в борбата с коронавируса

  • турция-
  • ковид-19-
  • реджеп ердоган

В петък ще бъде обявена максималната цена на маските в страната, след като по-рано отново беше разрешена тяхната продажба

Турция завърши първия етап в борбата с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция завърши първия етап в борбата с коронавируса, обяви турският здравен министър. В сряда обаче в югоизточната ни съседка беше отчетено ново увеличаване на броя на новозаразените - над 2200 са те за последното денонощие, след като през последните няколко дни се регистрираха под 2000 случая.

Здравният министър Фахреттин Коджа изтъкна, че през тази седмица броят на излекуваните е надминал броя на активните случаи и че намаляват леталните случаи. Той обаче предупреди, че рискът продължава и обобщи:

"Турция приключи първия етап в борбата си срещу коронавируса. Целта ни в него беше да поставим заболяването под контрол. Някои ограничения, които са въведени, ще дадат името на следващия период, а то е: „Социален живот под контрол.“

В петък ще бъде обявена максималната цена на маските в страната, след като по-рано отново беше разрешена тяхната продажба, уточни Фахреттин Коджа.

През юни турските авиолинии ще подновят в пълен обем вътрешните полети, както и международните полети до 19 страни. България обаче не е сред тях.

Президентът на Турския футболен съюз Нихат Йоздемир съобщи, че в периода 12-14 юни ще се подновят мачовете от футболното първенство.

Вътрешното министерство издаде заповед с правилата при отварянето на фризьорските и козметичните салони. Ще се работи само със записвания на часове, за да няма струпване на хора. Работещите и клиентите задължително ще носят маски, ще се прилагат дезинфекция и други хигиенни мерки, както и спазване на социална дистанция.

След правителствено заседание в понеделник турският лидер Реджеп Тайип Ердоган обяви смекчаване на редица противоепидемични мерки, сред които отваряне отново от другия понеделник на търговските центрове, фризьорските и салоните за красота.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Заю Баю

    3 9 Отговор
    Каквото и да правят няма да има полза. 1 долар = 7.21 лири. Отиде коня в реката. Връзка лук 1000 лири. Тръмпи не се шегува.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 5 Дедо ви

    2 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Работещите и клиентите задължително ще носят маски...."....Че как ще ги бръснат през маската? Тия са изперкали яко....

    Коментиран от #11

  • 6 Да бе да

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Заю Баю":

    Мечтател,това се случва само в БГ😀
  • 7 mihail

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Заю Баю":

    абе много ги мислите ,гледайте наща бокова кочина.. че каква рецесия ще има за икономика която шие маски ,, моли се да не махнат валутния борд че тогава че тогава ще ревеш от сутрин до вечер като магаре...
  • 8 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Заю Баю":

    Само да ти припомнич че през 90-те години идвах от турция със 100 долара и ми даваха 8000 лв.а една бутилка водка по дискотеките беше 7-8 лв,направи си сметка със 100 долара кво съм правил тука.аз само да ти припомним😀

    Коментиран от #9, #12

  • 9 На Заю Баю дядо му.

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    Нещо не си в час но сега ще си опресниш паметта тая година ще видиш пък колко ще струва една бутилка водка в Турция честита ти криза приятелю.

    Коментиран от #13

  • 10 Делю хайдутин.

    1 5 Отговор
    Пра пра дядо ми през 1856 година когато ходил да издава прасета за клане в Истанбул направил много пари защото тогава цената на свинското се е била сигнала десеторно и е била 10 османски лири за кило.
  • 11 КАСАПИНА

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви":

    Тия са лесни,маски не им трябват,чудeсна работа ще им вършат чалмите.

    Коментиран от #15

  • 12 уа уа уа

    1 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    Гледай си кочината м.....л турчолята намаляват прогресивно и са много гладни, ще изядат на ердаугана ушите

    Коментиран от #14

  • 13 Да бе да

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "На Заю Баю дядо му.":

    Турция е свикнала с кризите,много бързо ги преодолява
  • 14 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "уа уа уа":

    Ти на колко ракии си?))
  • 15 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "КАСАПИНА":

    Ти си злобно човече,гледам на всички турски новини агресивно коментираш,но така само си вредиш на здравето
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.