8 Май, 2020 18:30 2 179 8

ЕК призна грешка в решението да се приеме цензура от Пекин за статия, свързана с пандемията

  • ек-
  • китай-
  • ухан-
  • пандемия-
  • ковид-19

В Китай има цензура и европейските дипломати на място работят според условията

ЕК призна грешка в решението да се приеме цензура от Пекин за статия, свързана с пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на представителството на Европейския съюз в Пекин Никола Шапюи е взел грешно и несъгласувано решение да се подчини на цензура, наложена от Китай по повод статия, свързана с произхода и разпространението на пандемията от Ковид-19.

Това заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност.

По-рано говорителят потвърди, че Шапюи е приел настояването на Пекин от статия за пандемията, подписана от посланиците на 27-те страни от ЕС в Китай, да бъде премахната частта, посветена на първите дни от разпространението на заразата.

Говорителят уточни, че посланикът е действал самостоятелно, не е потърсил указания от Брюксел и не е имал време да уведоми всички посланици за настъпилите промени преди публикуването на статията в съкратен вид, предаде БТА.

Говорителят уточни, че Шапюи е за шести път на мандат в Китай. По неговите думи посланикът е голяма ценност за европейската външна служба.

Вчера говорителят каза, че в Китай има цензура и че европейските дипломати на място работят според условията. Той добави, че отстъпки пред цензурата се допускат, за да може ЕС да продължи да разпространява останалите си послания и за "запазване на равновесие в интересите". По неговите думи решението на Шапюи не означава, че ЕС приема цензура.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    11 17 Отговор
    Някои хора бързо бързо забравят какво е комунизъм. Особенно тези, които не са пострадали директно от него. Още колко се толерира лъжата по света зависи от разумните! Докато се толерират фалшивите новини и " полу истини" от Китай и Русия няма как да подобри комуникацуята с тези "държави".

    Коментиран от #4

  • 2 Гербав трол

    9 9 Отговор
    Аз ли нещо не разбрах - от кога посланиците пишат статии дружно, че пък не стига че посланиците написали статия ами им наложили цензура в лошия Китай и те видиш ли се съгласили с цензурата без да се обадят в Брюксел.

    Какво се мъчат да кажат не ми е ясно пък за пръв път чувам за посланици-журналисти.
  • 3 Наблюдател

    10 8 Отговор
    Абсолютни мизерници са от ЕК ! Неможе да се уважава такава организация! Дори не отзовават представителя си там очевидно долен и продажен елемент !
  • 4 Гербав трол

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    Вярно трябва да се толерират единствено лъжите на запада - да не би да си забравил как един премиер размахваше едно шишенче с бял прах пред ООН като оправдание да нападнат една суверенна държава и да заграбят петрола им. Но то да беше само това шишенце - те лъжат повече и от комунистите ама това не се гледа.

    Коментиран от #6

  • 5 Кой68

    9 5 Отговор
    Овъртолеха се като пиле в калчища......Интересно ми е какво ще последва?Само да не е "истината и само истината" казана от разузнаванията на САЩ и Англия?
  • 6 Хахах

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гербав трол":

    Ееее за някои неща бях готов да се съглася. Хахахах ама с твърдение ,че някой може да лъже повече от комунист ..... хахахах уж говорехме сериозно:-)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.