Last news in Fakti

10 Май, 2020 11:40 1 791 5

Турция: Възрастните могат да излизат

  • турция-
  • възрастни-
  • пенсионери-
  • мерки-
  • коронавирус-
  • истанбул-
  • измир

Общият брой на оздравелите в страната е 89 000 души

Турция: Възрастните могат да излизат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Турция се очаква постепенно облекчаване на мерките срещу разпространението на COVID-19. Междувременно излекуваните в страната са вече два пъти повече от новозаразените, предаде БНР.

Общият брой на оздравелите в страната е 89 000 души. Активните случаи спаднаха под 44 000. Починалите от новия вирус в югоизточната ни съседка са над 3 700. В 24 от най-големите градове в Турция отново е наложена забрана за излизане от домовете в събота и неделя. Като част от смекчаването на противоепидемичните мерки, за пръв път от 22 март насам възрастните хора ще могат да излизат от домовете си в периода 11-15 часа.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу отправи молба жителите в другите големи градове, в които не е наложена забрана за излизане на улицата, да се съобразят с възрастните членове на обществото и да се въздържат да излизат в този времеви отрязък. Същевременно Измир също започва кампания за „висящи“ сметки за режийни разходи. Кметът на средиземноморския град от опозиционната Народнорепубликанска партия обяви, че ще последва примера на колегата си от Истанбул Екрем Имамоглу.

До момента в кампанията, инициирана от истанбулския градоначалник на 4 май, дарители заплатиха почти 100 000 сметки за вода и природен газ на стойност 12,5 млн. турски лири (около 3 млн. лева) на финансово затруднени семейства. Около 200 000 семейства са кандидатствали пред общинските власти в Истанбул техни сметки да бъдат качена на специалния сайт, където могат да бъдат заплатени от благодетели.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 10 Отговор
    а триабва да е точно убратното защтото точно малдите носат заразата тия суполивите моите ми го набараха тос вирос от някаде като се расболях

    Коментиран от #4

  • 2 мечо

    1 9 Отговор
    този пат турция се изложи келеметата праскат вироси като ходат по улиците не вазрасните
  • 3 Гост

    18 4 Отговор
    В Турция солидарността е в огромни размери, за съжаление в България си имаме само един благодетел, който помага на всички и всякъде, и тива е г-н Пеевски, всички други бизнесмени се скриха в хралупите си, жалко за тях, нека обществото се замисли за тези бизнесмени.Един интересен феномен набира скорост пак при съседите, това е напълно непознат да влиза в магазините и да оправя сметките на тези, които са направили вересия,просто ей така, набелязва си магазинчета и плаща всииичко, а тукндали ще доживеем да има такива благодетели или лато европейска държава нямаме хора в нужда???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.