Last news in Fakti

11 Май, 2020 14:50 1 815 3

Интерпол: Международната престъпност се е приспособила към новия коронавирус

  • интерпол-
  • престъпност-
  • мафия-
  • ваксина

Ако бъде разработена ваксина за Ковид-19, престъпниците вероятно ще се опитат да се възползват от голямото търсене и ще залеят пазара с фалшиви медицински препарати

Интерпол: Международната престъпност се е приспособила към новия коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Ако бъде разработена ваксина за новия коронавирус, престъпниците вероятно ще се опитат да се възползват от голямото търсене като залеят пазара с фалшиви медицински препарати, предупреди шефът на Интерпол Юрген Щок, цитиран от ДПА.

В интервю за агенцията Щок предупреждава, че може да настъпи рязко покачване в незаконната търговия с фалшиви медицински продукти в световен мащаб, щом на хоризонта се зададе ваксина или лекарство срещу новия коронавирус, предава БТА.

Той посочва, че в последно време са се появили несертифицирани лични защитни средства като медицински маски или фалшиви дезинфектанти за ръце и каза, че това са признаци как може да се развият нещата.

Престъпниците по света бързо са се приспособили към пандемията "като експлоатират новите страхове, безпокойства и нужди на хората, за да пренасочат престъпните си дейности", казва Щок.

Той предупреждава, че престъпници ще се опитат да се възползват от пандемията, за да мамят хора от третата възраст, като се представят за нуждаещи се от пари техни роднини, и че равнищата на киберпрестъпността също ще отбележат скок поради по-големия брой хора, които работят от дома си.

Пандемията може да увеличи дългосрочно и глобалната престъпност, защото някои от хората, които са загубили източника си на препитание, може да се захванат с престъпления, отбелязва Щок.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    2 0 Отговор
    Напротив. Всички мошеници се прибраха от чужбина. Даже някои до там изпаднаха че се хванаха на работа. ХА ХА ХА!
  • 2 Ivan

    2 0 Отговор
    На робите викат пресъпници че искат да се лекуват на равно със милионерчетата.Филма свършва.
  • 3 Интерпол

    0 0 Отговор
    Най-големият престъпник на всички времена е Бил Гейт,търсете него,трябва да бъде арестуван и съден от военен трибунал за използване на,биологично оръжие,сре=у човечеството