Last news in Fakti

11 Май, 2020 14:41 1 643 2

В Турция отварят търговските центрове и фризьорските салони

  • турция-
  • коронавирус-
  • фризьорски салони-
  • молове

Наложени са строги хигиенни правила

В Турция отварят търговските центрове и фризьорските салони - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Турция днес отново се отворят търговските центрове и фризьорските салони. Това е началото на първия етап от плана на властите за връщане към нормалното състояние отпреди пандемията от COVID-19. Първият етап в Турция ще завърши с религиозния празник Рамазан Байрам на 26 май, предаде БНР.

Асоциацията на търговските центрове препоръча до 1 юни те да работят с намалено работно време от 11 до 19 часа и да се върнат към нормалното си работно време от 10 до 22 часа в началото на другия месец. Първоначално няма да бъдат отворени кината, ресторантите и игралните площадки за деца в търговските обекти. Наложени са строги хигиенни правила и правила за спазване на социална дистанция. Ще бъдат монтирани ултравиолетови устройства за дезинфекция и диспенсери за дезинфектанти.

Посетителите ще са длъжни да носят маски и ще им се измерва температурата. Препоръчва се да не се ползват асансьорите, също така няма да се предлага услугата да се паркират автомобилите. Шофьорите ще паркират автомобилите си сами. Предвидени са и допълнителни мерки за такситата, които обслужват клиентите. По-рано Научният съвет в Истанбул и лекарският съюз в града предупредиха мерките срещу пандемията да не се разхлабват преждевременно. В мегаполиса са около 60% от регистрираните в Турция случаи.

В Турция има общо 436 търговски центъра и данните за миналата година сочат, че те са били посетени от почти 2,5 млрд. души. По традиция преди празника Рамазан Байрам мнозинството турци пазаруват подаръци за семействата и близките си и се очаква повече хора да посетят търговските центрове. Освен първият, планът на властите за връщане към нормалното предвижда още три етапа. Вторият период ще започне от края на май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възстановени почти всички услуги, включително и вътрешните и международните полети. Третият етап ще продължи в периода 1 септември - 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубаво е човек

    2 1 Отговор
    Да отиде да си направи някоя друга процедурка..!
  • 2 НАЦЯЛО

    1 4 Отговор
    МИСЛЯ ДА Я ЗАТВАРЯТ турция И ЗАВИНАГИ !