11 Май, 2020 16:10 1 726 6

74% от гърците одобряват налагането на санкции

  • гърция-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • санкции

Мнозинството изразява резерви към отварянето на началните училища

74% от гърците одобряват налагането на санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцките граждани не крият безпокойството си от разпространението на коронавируса и по-конкретно от зачестилите напоследък събирания на големи групи на площади в страната, показва социологическо проучване на агенцията Опиниън пол (Opinion Poll), направено между 7 и 9 май, съобщи телевизия Скай, предаде Новини.бг.

74 процента от интервюираните заявяват, че се отнасят положително или по-скоро положително към налагането на санкции, които вече са обявени с цел прекратяване на струпването на хора. Мнозинството изразява резерви към отварянето на началните училища, като 77 процента са против приемането на подобно решение. 82 процента декларират доверие към действията на премиера Кириакос Мицотакис по време на кризата с пандемията от коронавирус, а позитивното отношение към представителя на министерството на здравеопазването за кризата Сотирис Циодрас достига до 88 процента.

Гръцките граждани обаче са разделени по отношение на очакванията от бъдещето с вируса. 38 процента заявяват, че са "оптимистични", а 28 процента - "слабо оптимистични". Популярността на премиера Мицотакис остава висока и в това проучване. Той получава одобрението на 69 процента, докато лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас - 28 процента. В електоралните нагласи разликата между управляващата Нова демокрация и СИРИЗА е 23 процентни пункта. За Нова демокрация имат намерение да гласуват 44 процента от избирателите, а за СИРИЗА - 21 процента.

Следват Гръцката комунистическа партия с 5,5 процента, Движението за промяна с 4,9 процента, Гръцко решение с 4,4 процента и Мера25 с 3,3 процента. Гръцките граждани обаче декларират неудовлетвореност от мерките, предприети от правителството в икономическата сфера за преодоляване на последствията от пандемията върху страната. 39 процента не са доволни от мерките, докато 34 процента са "много" или "доста" доволни. 38 процента одобряват решението да бъде предоставено повече пространство по площади и тротоари на заведенията, за да се улесни спазването на мерките за безопасност.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    5 2 Отговор
    Проучването е както при нас, нали? Платено?

    Коментиран от #4

  • 2 Шекспир

    3 2 Отговор
    Тези и те като Алфа рисърч.По новините всички интервюирани гърци реват срещу мерките защото ще провалят сезона а в проучването всички са щастливи.

    Коментиран от #6

  • 3 ха ха ха ха ха

    3 1 Отговор
    Ха ха ха ,агенцията Опиниън пол е агенцията на управляващата партия на Мицотакис;)) И какъв да е резултата от проучването?
    Същото като в България. 2/3 от гърците се издържат от туризъм,но...видите ли одобряват,че фалират.
  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    Не забравяйте че гърците са страхлив народ. Наблюдавам ги и кафенетата им, като ми падне случай. Ще се развихрят като петли един срещу друг 100 пъти ще си кажат Малака и след 2 минути нищо, всеки си пие фрапето тихо Сега така разсъждават защото държавата им плати за месеците на карантина. На сезонните работници в туризма също отпуснаха пари, без да са ходили на работа. Но ще видим какво ще пеят, ако карантината продължи и няма туристически сезон.
  • 5 Ахахаха

    0 0 Отговор
    Поименно ли са ги питали
  • 6 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шекспир":

    Е какво те учудва От край време се знае ,че керемидчията иска слънце ,бостанджията дъжд