Last news in Fakti

11 Май, 2020 18:54 5 448 50

Тревожни данни от Германия след разхлабването на мерките

  • германия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • разхлабване-
  • инфекция-
  • заразяване

Изявлението на немския институт идва само ден, след като Южна Корея съобщи за ново вирусно огнище

Тревожни данни от Германия след разхлабването на мерките - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В понеделник Германия съобщи, че новите коронавирусни инфекции са започнали да се ускоряват експоненциално след предприетите ранни стъпки за облекчаване на ограничителните мерки, предаде БНР.

Това може да предизвика глобална тревога от втора вълна на коронавирусната пандемия при това в момент, когато бизнесът в редица държави започна отново да отваря - от фризьорските салони в Париж до Дисниленд в Шанхай, посочва "Ройтерс". Германският институт "Роберт Кох" съобщи, че "коефициентът на възпроизвеждане", или броят на хората, заразени с коронавирус от един носител на Covid-19, е нараснал до 1,1 пункта. Всяко едно нарастване на този коефициент над нивото от 1 пункт означава, че вирусът се разпространява експоненциално.

Само няколко дни по-рано властите в Германия предприеха ранни стъпки за облекчаване на мерките за блокиране, но днешното предупреждение на "Роберт Кох" е забележителна илюстрация на това, че постепенният напредък в разхлабване на мерките може бързо да бъде променен дори в страната с едни от най-добрите данни в Европа за ограничаване на вирусната зараза досега. Изявлението на немския институт идва само ден, след като Южна Корея съобщи за ново вирусно огнище в нощните клубове. Трябва да се им предвид, че досега Южна Корея беше един от другите успешни примери за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

Говорител на Министерство на здравеопазването на Германия заяви, че властите възприемат сериозно покачването на процента на заразените, но това не означава, че вирусното огнище е извън контрол. Карл Лаутербах, депутат от Социалдемократическата партия и професор по епидемиология, беше предупредил, че вирусът може да започне да се разпространява отново бързо, след като в събота той видя в родния си град Кьолн големи тълпи от хора навън. "Трябва да се очаква, че коефициентът на възпроизвеждане ще надхвърли 1 пункт и ние ще се върнем към експоненциален растеж", написа той в Туитър и добави: "Мерките за разхлабване бяха твърде слабо подготвени".

В Южна Корея, която до голяма степен избегна въвеждането на масова блокада чрез прилагане на мащабна програма за тестване и проследяване на контакти в самото начало на пандемията, властите побързаха да предприемат мерки за ограничаване на новото вирусно огнище в рамките на нощни клубове в Сеул. В китайския град Ухан, откъдето в края на миналата и началото на настоящата година тръгна коронавирусната зараза, бяха отчетени първите нови случаи на Covid-19 след отменената преди месец блокада.

Ухан съобщи за пет нови потвърдени случая, всички от един и същ жилищен комплекс. Един от случаите беше на съпруга на 89-годишен пациент, докладван ден по-рано при първият потвърден нов случай в града от повече от месец. "В момента задачата за предотвратяване и контрол на епидемиите в града все още е много тежка", се посочва в изявление на здравните власти на града. "Трябва решително да ограничаваме риска от отскок на инфекцията". Всички последни случаи преди това в Китай бяха класифицирани като безсимптомни - лица, които са тествани положително за Covid-19 и са способни да заразят други хора, но без самите те да показват някакви клинични признаци на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    53 18 Отговор
    Сценарият тече по план. Всичко е режисирано. Който не го е разбрал е голям наивник!

    Коментиран от #5, #8

  • 2 SARS

    23 11 Отговор
    Това е ЙО ЙО ЕФЕКТА за който Ви говорех! :)
  • 3 fks0000

    7 20 Отговор
    Екстра да понамалеят малко че и без това гонят 90 милиона .
  • 4 Госあ

    7 15 Отговор
    Ама какви нощни клубове, какви масовки .... полиция няма ли достатъчно. Кризата ще я решат май полицаите, а не медицината.
  • 5 трубадур

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Blackthorn":

    Да, бе. Само ти си навътре в нещата и знаеш, че всиако е подмолни действия с цел... няма начин да няма цел... абе там с някакава цел.
  • 6 Гост

    27 7 Отговор
    Aйдеее,пак се почна зомбирането................... Трябва да са под стрес хората,само така :)
  • 7 Марио

    35 10 Отговор
    Не ви ли писна да пишете глупости и да плашите хората.Стига вече.Мерките трябва да отпаднат, а хората да живеят нормално.Какво искате??Да стоим така още месеци ли?

    Коментиран от #20

  • 8 Марио

    28 10 Отговор

    До коментар #1 от "Blackthorn":

    Абсолютно прав си!Не мога да разбера как има хора които все още се връзват на тези лъжи.

    Коментиран от #14

  • 9 joro

    24 8 Отговор
    Кои ви плаща за да стряскате бабичките? Пак някои се готви да ни заключи и да гушне нова порция кинти.
  • 10 фактически

    11 8 Отговор
    Микел Артета треньор и бивш футболист на Арсенал с доказан Ковид 19 още в началото на пандемията каза че ако не е била тази врява щял да пие чай два дена в тех и това е нищо особено.
  • 11 Корона вирус. 👑👑👑

    12 8 Отговор
    Добро утро Дойчланд, тия пък много интересно какво по различно очакваха да се случи след разхлабване на мерките освен да се овеличат случаите, сега очакваме да видим и сеира на другите отличници в борбата с COVID 19 Швеция просто едни наивници това е.

    Коментиран от #17

  • 12 Eleonora

    11 6 Отговор
    Ах, това този Роберт Кох Институт ли е, който коригира в актуалния си епидемиологичен бюлетин данните за направените корона- вирус тестове в Германия!?!? За 17 календарна седмица(т.е 20.04- 26.04.2020) са били преброени съществено повече направени теста(467.137) и позитивни теста(25.222;+5,4%). А коректния брой на направените тестове всъщност е 347.578, от които 17.367 позитивни теста(5.0%). Обяснение за грешността на данните не бе дадено от РКИ..... Толкова за (без)грешността на РКИ....
  • 13 Eleonora

    14 8 Отговор
    А междудругото, РКИ бива спонсориран от фондацията Б&М Гейтс(последната финансова подкрепа е от 11.2019- 253.000$). Освен това Лотар Вийлер(РКИ- шеф) е член на IANPHI(а тя от своя страна бива спонсорирана от фондацията "Рокефелер" и от фондацията Б&М Гейтс), от юни 2019 Вийлер е и съпредседател на Working Group in Influenza Preparedness & Responce към СЗО, както и член на STAG-IH пак към СЗО, както и член на Европейския Консултативен съвет за здравни изследвания(EAHCR) пак към СЗО....., а СЗО знаем вече, че се финансира 80% от частни спонсори(фондации на именити господа) и само 20% от вноски на страните- членки...Някакси пъзела за цялото корона- крими се подрежда....
  • 14 Корона вирус. 👑👑👑

    10 15 Отговор

    До коментар #8 от "Марио":

    На такива като теб много трудно може да се обясни тоя проблем с вируса, според теб и другите професори тук в сайта всички правителства са се наговорили и лъжат за пандемията и жертвите я се замислете малко каква изгода имат ??? Никаква. Никой няма изгода от това да работят икономиките на 50/ а ако се задълбочи проблемът може и да спрът, професорите тук си мислят че било заради парите от еврофондовете ами те ще свършат след месец два и всеки ще се спасява поединично така че стига сте се излагали господа професори и специалисти по белодробни заболявания.

    Коментиран от #15, #18, #21

  • 15 Бегай легай

    15 9 Отговор

    До коментар #14 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Плюсовете не са за куклите, а за кукловодите. Знаеш ли каква е далаверата да имунизираш 4-5 млрд човека? А да изкупиш фалирал бизнес? А знаеш ли каква е далаверата да познаваш здравния статус на огромна част от населението, да го следиш и контролираш? Властта винаги е значила контрол. Но досегашните империи винаги са били ограничени по територия и време, а сега апетита и прицела е далеч по- огромен

    Коментиран от #19, #24

  • 16 Професор

    8 5 Отговор
    Неомарксистка Германия, в пълен синхрон с комунистически Китай, ще се опитат да нанесат още един удар по САЩ, точно когато най-голямата капиталистическа икономика в света почне да се отваря. Този институт Кох е най-голямото котило на псевдонаучна информация в света. Според мен е нива над китайската квазинаука. Интересно е да видим дали САЩ ще им се вържат, надявам се НЕ.
  • 17 Мале мале

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Ми ние като сме най-разхлабени от бащичко? Ще вземем да достигнем нов пик от 100, вместо 90 мангала...
  • 18 Професор

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Позволи ми да ти отговоря. Глобалистката неомарксистка идеология, в синхрон с комунистическата (Китай) има ОГРОМНА изгода да разруши капитализма в света, като разруши неговото най-важно предимство: работещата му икономика, водеща до забогатяването на милиони работещи хора. Целта на неомарксистката идеология е да ги пролетаризира тези хора, като ги направи безработни. Тази перверзна идеология, изповядвана в момента най-вече от Германия и Франция и преживяваща мощни удари от новата политика на САЩ водени от антиглобалиста Тръмп, не би се спряла пред нищо за да разруши омразния "стар строй", та да може да построи "нов" (по Интернационала"). Измисли джендеризма, перверзния анти-индустриален енвайрънментализъм, псевдонауката "глобално затопляне", разруши атомните централи и ги замени с вятърни мелници, сложи по нивите в Германия вместо слънчоглед -- слънчеви колектори, и какво ли още не. НО -- всички тези глупости НЕ МОЖАХА да предизвикат такава остра криза на капитализма, като една ИНФОДЕМИЯ с този вирус. Та, сега неомарксизмът (с други думи, троцкизмът) води поредната си битка за глобално господство и за разрушаването на западните национални капиталистически държави.

    Коментиран от #41

  • 19 Корона вирус. 👑👑👑

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Бегай легай":

    Я бегай и да се донаспиш. И как според теб всички световни лидери и държавите които са врагове се наговориха за тоя цирк който го описваш???? 😂😂😂. Няма такива работи нали знаеш че ако има такова нещо истината ще излезе на бял свят и озверелият народ ще ликвидира виновниците.

    Коментиран от #27, #35

  • 20 плевен

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    По правописа ти съдя, че си доста грамотен младеж. И за да станеш още по- начетен, отвори нета и виж какво е експонента или експоненциална крива. И не обръщай внимание на самодоволните коментари за "Р. Кох". Той е институция в науката.

    Коментиран от #29

  • 21 М. Иванов

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    За съжаление не си прав! Не им пука за хората и икономиката. Те са Икономиката!
  • 22 Госあ

    1 3 Отговор
    Вижте сега, потърпете още малко. Плановата икономика и изкуствения интелект ще заменят демокрацията на простолюдието. Ще свикнете и ще видите колко по добре се живее без малоумни реклами,кока кола, макдоналдс и разни непотребни парцали. За тази цел, трябва всички нищоправещи алчни и дребни търгаши да оттекат в канализацията, откъдето изпълзяха. Модела и сега може да го видите в Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Франция. И не на последно място сащ,но това е обречена държава. Ще свърши като Детройт. Корпоративен национал социализъм и планова икономика движена от изкуствения интелект. В противен случай, адът тепърва се отваря от алчността на плиткоумните капиталисти.

    Коментиран от #25

  • 23 Госあ

    2 2 Отговор
    И още нещо, не, никой от тук пишещите не е на нивото на хората в Пастьор и Кох. Повярвайте ми 😉

    Коментиран от #26, #42, #44

  • 24 Гошо

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бегай легай":

    И кой е тоя дето се готви да имунизира 4,5 милиарда

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Виж тук си прав. Нивото на неомарксистката псевдонаука е ТОЛКОВА НИСКО и е ТОЛКОВА У ЛЕВО, че е недостижимо дори и за ром с основно образование от квартал Столипиново.
  • 27 Професор

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Ами на това и разчитаме. Ще излезе.
  • 28 Госあ

    1 2 Отговор
    И още нещо, забравете за преписвача дарвин и дивия капитализъм. Няма такова нещо като вътревидови и междувидови борби. Японеца Кимура разби по математически път чичко дарвин и доказа,че еволюцията е неутрална и се осъществява чрез генетичния дрейф, а натиска от средата (Ламарк) осъществява второстепенна роля, като разбира се съществува. В тази връзка, конкуренцията е вредна и създава интриги и конспирации, идеалната империя е еднолична и цялата конкуренция трябва да бъде отстранена. Конкуренцията на разума е дивия капитализъм и се надявам стария разумен свят от Азия и Европа да отстранят както вируса, така и капитализма. Възможно най бързо.

    Коментиран от #31, #34, #46

  • 29 Професор

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "плевен":

    От "институция в науката" се превърна за последните 10 години в институция в псевдонауката. Швабите отново идеологизираха научните си центрове. Преди 85 години ги превзе национал-социализма, сега -- неомарксизма. Затова нашият национален дежиз трябва да е много изчистен: НИКОГА С ГЕРМАНИЯ. Точка.
  • 30 Ахтунг

    0 0 Отговор
    Ахтунг! Гешлосвай пак!
  • 31 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Така, така. Кажи сега за Мао още нещо, интересно е! Мани ги тия философии на Кикимора и Лапнишаран.

    Коментиран от #32

  • 32 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "Професор":

    Математиката е езика на боговете и всички природни науки. Като генетичния код е. Без математика може да говориш за борби и холивудски бози на две брендита. Относно свободната воля, свободата и съвършенството има няколко неща- съвършенството се постига само когато служиш на императора и народа си, в противен случай си просто плът за червеите. Свободната воля не съществува, ако има такава тя се свежда до това да изпълняваш прирордните закони хармонично и устойчиво и да усъвършенстваш технологията така ,че тя да бъде устойчива и в хармония с околната среда. Свободната воля е колективна. А свободата се изразява единствено в силата да вървиш по пътя на съвършенството.

    Коментиран от #33, #40

  • 33 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    А, и в тази връзка, частна собственост няма и не може да има. Както и свободна воля. Всичко принадлежи на императора и съответно на народа.
  • 34 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Като спомена за Камура и Дарвин, та се сетих една история от Втората св. война:Събрал Японеца китайските първенци в един превзет град и им заявил. Вижте какво! Според белите, те са произлезли от маймуните. А всички знаят, че ние сме произлезли от Боговете. Така че.....

    Коментиран от #36

  • 35 Бегай легай

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Корона вирус. 👑👑👑":

    Ако наистина мислиш, че всички държави са суверенни, значи не лягай, а се събуди... напоследък световната политика се прави на двустранни срещи, ако не си забелязал. Замисли се колко хора говореха за финансова криза 2020 още от 2017-2018г.??
  • 36 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "плевен":

    😂 хубав виц. Всъщност наскоро си мислех за неандерталците и маркерите от тях, които носят много западноевропейци. Средиземноморците по малко. Трябва да проверя как стоят нещата в Азия. Мисля че неандерталци там не е имало (не съм сигурен)

    Коментиран от #38

  • 37 Бегай легай

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гошо":

    Бил прозореца, Рокфелер, хиляди знайни и незнайни лаборатории, университети, дори БАН. Който го измисли пръв ще обере овациите. Днес Тръмп обвини Китай, че се мъчат да хакнат инфото на американите.
  • 38 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Неандреталецът е живял в Европа някъде до източните брегове на Черно море. Слабото му разпространение вероятно е причина за неговото изчезване след изригване на мегавулкан в днешна Италия преди около 36 000 години. По-нови останки се намират само по бреговете на Испания. В Азия е съществувал друг клон, чийто гени в най-голяма степен се срещат в шерпите, които имат забележителна приспособеност към разреден въздух. Някой вярват, че индивиди от този азиатски клон съществуват и днес и ги наричат Йети

    Коментиран от #39

  • 39 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Да да":

    Аха....погледнах, е все пак в далечния изток не са намирани неандерталци. В югозападна Азия, както казваш...те румънците изглежда са неандерталци 😄
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Професор":

    Все пак имаме някои консенсусни теми. Да, вятърната и слънчева енергия са типична псевдонаука. Ама то се знае. Например е публикувано,че соларите отделят 50% повече въглероден двуокис от АЕЦ на kWh и като се вземе цялата произвеждана енергия за 50г примерно и може да му стане лошо на човек. Но това не значи да се гори кюмур. Същото е и с батериите на електрокарите, знае се че са по мръсни дори от някои дизели,но това не означава да се карат масово и навсякъде дизели. Има хибриди и водородни горивни клетки. А също така и обществен транспорт, който в много случаи е в пъти по удобен,бърз и сигурен. Стига да няма епидемия... защото антропогенната роля в глобалното затопляне е факт.
  • 42 Eleonora

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Мисля, че и никой от коментиращите тук не претендира да е на "нивото" на РКИ. "Самодоволните коментари" за РКИ(#12 ) не са претендиращи за нещо коментари ,а ФАКТИ и инфо, които всеки би могъл да прочете на РКИ- сайта(инфо за 253.000- те$ от Гейтс фондацията, може да се види в сайта на фондацията) и показват всъщност не неутралност и независимост от страна на РКИ, а ясен конфликт на интереси, в който се е забъркала тази "институтуция"в науката....! Няма държавна институция, била тя научен институт или болница например, която да приема спонсориране от частни фондации/спонсори и в замяна на това да не прокарва и поддържа тяхната идеология и възгледи...и оттук нататък тя вече се е сбогувала с независимостта и неутралността си...

    Коментиран от #43

  • 43 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Eleonora":

    Няма как, всички институти имат връзка с индустрията. Държавата дава една част от парите, а друга индустрията. В патентите държавата участва, разбира се.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хахаха

    1 0 Отговор
    Е че кой сериозен учен ще пише у форум.Кpeтeн!
  • 46 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    А ти знаеш ли че задачата на столетието на Поанкаре беше решена от Перелман Руски Евреин.Азиатец математик няма и няма и да има.Най-умните в Света са Евреите другото е глупост.Азиатците са толкова тъпи и нещастни че и чеп за зеле не става от тях.

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГосТ":

    Между другото, в момента е предложено решение на авс числата. От японец. Това е още по голям проблем от този на Поанкаре. И между другото, единия от малкото които могат да разберат за какво става въпрос е българин. И го е преглеждал 😉
  • 48 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГосТ":

    А и между другото, на айнщайн математиката са я правили двама германци (не евреи)
  • 49 Марс праща Метеорити

    0 0 Отговор
    А Метеоритите са пълни с вируси и вирусите ще завладеят Земята ,отърване няма ,седим и чакаме
  • 50 Малее

    2 0 Отговор
    Пак пишете глупости! В пика на епидемията имаше около 4500 регистрирани на ден и това продължи три седмици. Вече няколко дни бройката е под 1000 като за последното денонощие е 357 и забележете по данни на RKI....! Пак по тяхни данни са заразени 169 600 а излекувани 146 600. За съжаление 7417 не са между живите. Та да се върнем на заглавието "Тревожни данни за Германия"....!?