Last news in Fakti

12 Май, 2020 10:10 2 084 7

500 000 заразени с ХИВ могат да починат в Африка заради кризата

  • африка-
  • спин-
  • коронавирус-
  • пандемия

Има и информации, че хората със ХИВ не могат или не искат да отидат в клиники заради ограниченията и страха от Ковид-19

500 000 заразени с ХИВ могат да починат в Африка заради кризата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над половин милион души в субсахарна Африка могат да починат от заболявания, свързани с вируса на СПИН тази и следващата година като резултат от това, че работата на здравеопазването е нарушена заради пандемията от коронавируса, предупредиха днес агенции на ООН, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Световната здравна организация и Съвместната програма на ООН срещу ХИВ/СПИН са преценили това евентуално увеличение на броят на допълнителните смъртни случаи в региона от свързани с вируса на СПИН заболявания въз основа на това, че доставките на медикаменти, използвани от такива пациенти, ще са прекъснати за 6 месеца.

В Камерун например има проблеми с веригата за доставки, в Ботсвана запасите са изчерпани. Заради изолацията пък здравните работници не могат да си вършат работата в Република Конго. Има и информации, че хората със ХИВ не могат или не искат да отидат в клиники заради ограниченията и страха от Ковид-19, предупреждава говорителката на програмата на ООН Софи Бартън-Нот.

В около 10 страни от субсахарна Африка програмите за раздаване на презервативи и за превенция на предаване на ХИВ от майките на децата не работят нормално.

През 2018 г. около 470 000 души починаха от СПИН в страните южно от Сахара, което е 61 процента от смъртните случаи от СПИН по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alfa Romeo

    9 3 Отговор
    Чудесно!
  • 2 1234

    15 3 Отговор
    Аз не мога да разбера, хем са бедни и гладни хем се множат. Всички останали животни като няма храна измират или са малко. Човека в единственото същество което действа обратното

    Коментиран от #4

  • 3 спин епидемия Екатеринбург

    3 3 Отговор
    И в Русия има много заразени . По официални данни са 1 280 000 ,а по неофициални са 2 до 4 пъти повече. Има цели градове със население със СПИН.
  • 4 Де Факто

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Природата бързо ще го постави на мястото му.
  • 5 Коко

    2 1 Отговор
    Не вярвах.че хората са толкова наивни.където и посочат гледат.ксквото им напишат мислят за истина.това е с цел отвличане на вниманието.само за смърт се говори.е наистина е дошъл антихриста
  • 6 Gen Gurko

    3 0 Отговор
    И такива маймуняци са се устремили към Европа, без документи и представящи се за бежанци. Повечето управници начело с Меркелица трябва да влязат в затворите за държавна измяна , а редица организации начело с ООН да се закрият .Трябва нов световен порядък.
  • 7 мооре

    0 0 Отговор
    то СПИН е "открит" СРАЩ учени, нали се сещате колко го има това чудо, колкото и другото. Източват се милиарди през здравните системи на васални държавици и отиват в 2-3 фармацевтични корпорации в СРАЩ. Отворете си очите!!!!!