Last news in Fakti

12 Май, 2020 22:00 2 969 22

Лъжа е, че пушенето намалява риска от COVID-19

  • пушачи-
  • сзо-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • тютюнопушене

Тютюнопушенето вреди на функцията на белите дробове

Лъжа е, че пушенето намалява риска от COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Тютюнопушенето вреди на белите дробове и следователно само изостря ситуацията, когато пушач се заразява с новия тип коронавирус. Припомняйки това в бюлетин, публикуван в Женева, Световната здравна организация (СЗО) призова медиите и различни коментатори да „сдържат“ разпространението на непроверена информация, че тютюнът уж намалява риска от заразяване с вируса, предава ТАСС, съобщи агенция "Фокус".

В бюлетина се подчертава, че COVID-19 е „заразна болест и атакува предимно белите дробове“. В същото време „тютюнопушенето вреди на функцията на белите дробове и това затруднява организма да се бори срещу коронавирусите и други инфекции“. В хода на проведен на 29 април по инициатива на СЗО анализ на темата за тютюнопушенето е направен извод, че „пушачите са по-склонни да развият тежки заболявания заедно с COVID-19, отколкото непушачите“. В допълнение, тютюнопушенето е повишен рисков фактор за сърдечно-съдови, ракови, респираторни заболявания и диабет. Проучването показва, че пушачите са изложени на висок риск от развитие на сериозни заболявания и смърт.

Преди това учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS), Националния институт за здраве и медицински изследвания (Inserm), AP-HP и Института Пастьор обърнаха внимание на факта, че сред заразените с COVID-19 има доста нисък процент пушачи. В тази връзка те развиха хипотеза, че при заразяване с коронавирус участват рецептори, които реагират на ацетилхолин (химичен предавател на нервно възбуждане) и никотин. Невролозите и откривателите на никотиновия рецептор Жан-Пиер Шанйо и професорът Захир Амура, който работи в терапевтичния отдел на болницата Питье-Салпетрие, смятат, че този рецептор може да играе „ключова роля в разпространението и патологичната физиология на COVID-19 (нов вид коронавирусно-индуцирано заболяване).

В тази връзка СЗО заяви в бюлетина, че проследява нови проучвания, включително тези, занимаващи се с тютюн и COVID-19. Организацията призова „изследователи, учени и медии да проявят сдържаност в разпространението на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът могат да намалят риска от COVID-19“. „Към днешна дата няма достатъчно информация, която да потвърди, че има някаква връзка между тютюна или никотина и превенцията или лечението на COVID-19“, подчертаха от организацията. СЗО припомни, че тютюнопушенето „убива повече от 8 милиона души по света всяка година“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    1 0 Отговор
    Да ве да глада е по злв
  • 2 Ръмпези

    17 4 Отговор
    НИКОТИНЪТ И АЛКОХОЛА СА НАЙ -ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ВИРУСЪТ...ТОЧКА ПО ВЪПРОСА...ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЕ ВРЕДЯТ НА ОРГАНИЗМА...
  • 3 СЗО каза

    7 1 Отговор
    геноцид ви е майката
  • 4 СЗО каза

    7 1 Отговор
    геноцид ви е майката
  • 5 габровец от варна

    27 0 Отговор
    Бе то само от цигарите да мрем...Като купя някакво месо,салам,кайма първо давам на котката,ако тя одобри ядем,щото се е случвало и тя да не го одобри.

    Коментиран от #7, #21

  • 6 антипод

    17 1 Отговор
    Таз организация кога ще я закрият, не й вярвайте!!!
  • 7 👌детсрайт

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "габровец от варна":

    Вкъщи и кучето чака котката, ако го яде и то яде😂
  • 8 Канабис

    5 6 Отговор
    Това пушене намалява риска от зараза!!!
  • 9 Братя Грим

    11 0 Отговор
    Тази корона стана по страшна и от Баба Яга!
  • 10 кой дава

    6 0 Отговор
    парите той поръчва песните
  • 11 Рошко

    6 1 Отговор
    То по голяма лъжа от тия ш****вирус има ли?
  • 12 HohoBoho

    4 3 Отговор
    СЗО откриха топлата вода
  • 13 ежко

    10 0 Отговор
    На СЗО бърка "липса на доказателство" и "доказателство на липсата".....
  • 14 Диагнозата

    9 3 Отговор
    Тютюнопушенето и алкохолът значително намаляват риска от коронавируса поради простата причина, че водят до тежки увреждания при злоупотреба, та дали цироза, или ХОББ, важното е какво ще напишат в документа.
  • 15 Mohave

    6 0 Отговор
    Нищо, което е "препоръчано" от СЗО не свърши ефект. Против маските, супер Швеция, "естествен" произход на Cov2 производни и т.н.

    Франция забрани износа не цигари, а на тютюневи лепенки неотдавна, когато имаха най-голям пик за короната.

    СЗО не представят доказателства за каквото и да е. Те подпомагат заразата в световен мащаб, както се оказа. Факт!
  • 16 ковида не убивал

    2 6 Отговор
    казаха дeбилите дето пушат цигари , нали ги пушат и "не" умират
  • 17 Някой

    1 0 Отговор
    То и вируса е лъжа но никой не чува виновни са рептилите 5G марсоходите и бай Ставри от село ДолноНагорнище Тулупите Мисирките тоя оня и всички които гледаме тази така наречена телевизия .
    PS НИЩО няма нищо общо с реално текст в времето и простанството.Всяка прилика с лица няма
  • 18 рас

    4 1 Отговор
    Забравили сте,какво е истинска цигара.Листата в цигарите са до 10% от общата маса.Останалото са стеблата заедно с корените.Понеже лютивоста в тях е повече се подлагат на химическа обработка премахва се и голяма част от катрана,но остават вредни за стеблото съставки,които се образуват при изгарянето.Аз не съм пушач,но знам,как ви лъжат.Само качествените пури се правят от листа
  • 19 Ми добре

    0 0 Отговор
    Къде са доказателствата ?? Време е за твърдения да се предоставят и доказателства
  • 20 Пълни глупости

    0 0 Отговор
    Пак празни приказки, дайте доказателства, факт е че само 2% от умрелите в Китай са пушачи, аз на фактите ли да вярвам или на хора, които си менят мнението всяка седмица. Нали точно СЗО плюеше по Швеция, а преди дни казаха, че именно тя е страната справила се най добре с вируса в света.
  • 21 аха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "габровец от варна":

    Добавка Цистеин Е920 HO2CCH(NH2)CH2SH бели кристали в хляб, салами получаване от отпадъци като: Птичи пера, четина, човешки коси. Рандеман 100кг на тон позволява използване на евтино жито за добитък при производството на хляб. Одобрено от СЗО !
  • 22 мдааа

    0 0 Отговор
    Леле тая муцка на снимката как яко я е засмукала...ама то пусти навик...;-)