Last news in Fakti

13 Май, 2020 15:35 1 712 5

Съветът на Европа отпуска €200 милиона на Сърбия

  • сърбия-
  • пари-
  • евро-
  • коронавирус-
  • заем-
  • помощ-
  • съвет на европа-
  • банка

Сръбското правителство иска да приложи редица мерки в борбата срещу COVID-19

Съветът на Европа отпуска €200 милиона на Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Банката за развитие на Съвета на Европа (CEB) одобри заем от 200 милиона евро за Сърбия за финансиране на здравни разходи за борба с COVID-19. Това съобщи СЕ на официалния си сайт.

Сръбското правителство иска да приложи редица мерки, включително закупуване на аварийно оборудване и консумативи, за да помогне за ограничаване на разпространението на COVID-19. Заемът на CEB под формата на Инструмент за публични финанси (PFF) ще покрие пропуските в извънредните бюджетни линии, създадени за смекчаващи мерки на COVID-19.

PFF ще подкрепи предоставянето на здравни услуги и ще гарантира стабилността на здравния сектор, включително защитата на медицинския персонал. Това ще позволи на Сърбия да финансира разходите за медицински и фармацевтични доставки, медицинско оборудване, мониторинг на пациенти и коронавирусни тестове. Основният акцент на PFF е върху подобряването на доставките за болниците на лични предпазни средства като епидемиологични и хирургически маски, дезинфектанти и защитно облекло, предаде БНТ.

CEB вече подкрепи здравния сектор в Сърбия чрез утвърдени проекти. Наскоро банката одобри заем от 54 милиона евро за нова детска болница, както и PFF от 200 милиона евро за частично финансиране на здравни инфраструктурни проекти в цялата страна. Този последен заем прави текущите инвестиции на CEB в Сърбия почти 1 милиард евро. Управителят на CEB Ролф Венцел каза: "Здравето е приоритетна област за финансирането на CEB и Банката има отлично сътрудничество със Сърбия в този сектор. Избухването на COVID-19 наложи допълнителни инвестиции в тази област, така че CEB бързо се стреми да подкрепи страните-членки. Заемът, предоставен на Сърбия, е част от нашите усилия за напредък, обединен от нашата борба срещу тази пандемия."

Синиша Мали, министър на финансите, коментира: "Ние сме много благодарни на Банката за развитие на Съвета на Европа за тази подкрепа и средствата ще бъдат използвани за гарантиране на доброто снабдяване на нашите медици. За съжаление страната ни, както и целият свят, са изправени пред последствията от коронавируса, но с решителни и навременни мерки успяваме да се преборим с тази криза с възможно най-малко последствия.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ю Кортес

    3 3 Отговор
    И защо.....защото Вучич целува китайското знаме ли или защото направиха руска военна база.
    Не трябва да се толерира двуличието и използвачеството
  • 3 Хахаха

    4 1 Отговор
    Защо не искат от Русия ?
  • 4 Сърбин

    3 1 Отговор
    Не заслужават...
  • 5 pasi

    0 0 Отговор
    Ето това е резултат от тъпотията на боко тиквата дават нашто злато и го дават на сърбите шовинистите...