Last news in Fakti

13 Май, 2020 16:32 3 863 63

В пика на коронавируса Путин връща на работа милиони хора в Русия

  • владимир путин-
  • русия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Владимир Владимирович с удоволствие твърди, че за разлика от Запада Русия е успяла да се справи с потока от инфектирани

В пика на коронавируса Путин връща на работа милиони хора в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 11 май Владимир Путин направи своя избор дали да спаси човешки животи или да запази пари. Освен служителите в медицинските организации и предприятията с непрекъснат цикъл, на 12 май подновяват работа още милиони хора в Русия, най-вече в промишлеността и строителния сектор. Решението бе взето в деня, когато Русия отчете най-високия ръст на инфектирани през целия период на пандемията, когато страната ни зае второ място в света по брой на заразени с коронавируса (близо 232 500 души), без дори още да се е доближила до платото.

С изявлението, че стартира вдигането на ограниченията, наложени в края на март - при 1800 инфектирани в страната, Путин излага на риск здравето, а може би и живота на хиляди граждани на Русия.

Икономически активното население у нас е 76 милиона души. Неработните дни приключиха за тях. Някои ще работят дистанцирано, но не и повечето. Около 40 на сто са заети в промишления и строителния сектор. Това означава, че Путин изпраща към 30 милиона жители на Русия да си печелят хляба в условията на коронавирусния пожар. Изглежда вече е неизбежно пандемията да експлодира в близките седмици в Русия и особено в Москва. Ето го избора на президента Путин.

Шефовете на предприятия и предприемачите се озоваха в капан, тъй като Путин стовари на плещите им отговорността и за дохода на работниците и служителите, и за здравето им в производствената обстановка. След месец и половина престой, без финансова подкрепа от държавата, предприятията ще трябва или да намерят начин да покрият загубите, или да обявят фалит.

Специалистите вирусолози заявяват в един глас, че още не сме минали пика на заболеваемостта, че епидемиологичната ситуация ще позволи отслабване на антивирусните мерки най-рано след 2-3 седмици - по примера на европейските страни, където здравеопазването е на по-високо ниво. Путин обаче упорства и приключва периода на неработните дни точно сега, прехвърляйки отговорността за последиците от смекчаването на рестрикциите върху регионалните ръководители.

Путин с удоволствие твърди, че за разлика от Запада Русия е успяла да се справи с потока от инфектирани. Статистиката на смъртността в Русия показва фрапиращи разлики от броя на жертвите в Европа. Нима обаче е сравнима ефективността на руското и на германското здравеопазване? А според нашата статистика нивото на смъртността от коронавируса в Русия е 10 пъти по-ниско, отколкото в Германия. Естествено никой няма вяра на данните за коронавируса, предоставяни от руските власти. Въпросът е докога властта ще може да манипулира статистиката в посока, изгодна за нея.

То се знае, след вчерашните си дълги разяснения за обещаните плащания по 5000, 10 000, 12 000 рубли Путин очаква населението да оцени достойно тези решения. Той обаче не вярва повечето граждани да схванат колко са нищожни тези скъпернически решения.

Единствената значима мярка е опрощаването на кредитите за бизнеса след година, ако бъде запазен броят на персонала. Търговските банки ще отпускат такива заеми за сметка на кредитите, получени от Централната банка, която пък ще включи за целта печатния стан. Бюджетните резерви (Фондът за национално благосъстояние) няма как да се използват - Путин забрани. Очакваме през октомври-ноември храните и медикаментите да поскъпнат с 25 на сто.

Защо Путин бърза толкова много? Налага се усещането, че вдигайки ограниченията, наторени с популистки малобюджетни обещания, Путин се готви да проведе измисленото от него "общоруско гласуване" за поправки в конституцията през първото десетдневие от юли. Той няма как да се откаже от януарския си план дори с цената на човешки животи - иначе, както е убеден, ще прояви слабост и тя ще се възприеме съответно от обкръжението му, от хората в Русия и от целия свят.

* Михаил Касянов, бивш премиер на Русия (2000-2004 г.), оглавява днес десноцентристката Партия за народна свобода (ПАРНАС)


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    28 18 Отговор
    Тая статия все едно за Бойко е писана. ХА ХА ХА!
  • 2 Бесен язовец

    26 33 Отговор
    Властта ще може да манипулира не само статистиката а и целия руски народ докато Путин е на власт.

    Коментиран от #42

  • 3 Експерт

    26 37 Отговор
    Путин се усети,че китайците искат чрез корона вируса да вкарат Света в убийствена рецесия и е принуден да рискува защото Русия е икономически много зле и без корона вируса,а с него е два пъти по-зле и цените на нефта и газта се сринаха,защото Китай намали темпа на растеж на икономиката си-нарочно,за да съсипе още повече съюзниците си Русия,Венецуела и Иран,като намали вноса на нефт и газ,а те на това разчитат и резултата не закъсня-Венецуела е в хиперинфлация,Иран иска помощ от МВФ,а Русия се моли на Господ нефта пак да стане 50 долара за барел за да позакърпи бюджета,защото няма пари и сега хората са принудени да ходят да работят в условия на лавинообразно разпространяващ се корона верус,който е подарък от Китай с любов.

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Бай Манчо

    35 15 Отговор
    При 30 човека боко "затвори" България , при 2500 я "отвори" , а дали сме минали пикът още не е ясно при положение , че не се тества населението масово и няма как да се разбере колко е реалната бройка на заразените . Тази статия по-скоро се опитва да ни внуши , че правителството на Русия не полага грижи за населението - доста плитко .

    Коментиран от #57

  • 5 Едмон Дантес

    16 22 Отговор
    Кризата ясно показа ,че всъщност Путин не е толкова след като се върза на глупостите за пандемия.Ако не беше въвел никакви карантини като Беларус щеше да докаже че наистина е велик и независим.Уви .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истината

    11 6 Отговор
    Ако тенденцията за нарастване на броят на заразените в Русия се запази до три дни ще бъде по този показател на второ място след САЩ.

    Коментиран от #28

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 az #Победа75

    21 15 Отговор
    Няма да коментирам източника, ясно е, че той друго не може й да напише. Ще коментирам друго: "Статистиката на смъртността в Русия показва фрапиращи разлики от броя на жертвите в Европа. Нима обаче е сравнима ефективността на руското и на германското здравеопазване?" Ето това ще коментирам. Неприятният факт, че корона вирусът помогна за рухването на още един либерален мит, а той се отнася до "по-доброто западно здравеопазване"! :)))
  • 10 Гост

    17 8 Отговор
    Ей на Соросоидите не може да се угоди! Като Путин отложи Парада на Победата, страхувал се бил. Когато вдигна каратината(руснаците непрекъснато недоволствуваха във форумите от принудителното си оставане в къщи) пак не може да угоди на ония, на които им диктуват статиите отвъд океана. Стайков да не се прави на всезнайко, че точно знае колко са заразените и умрелите в Русия. Дистанционно ли ги брои през телефона си?

    Коментиран от #62

  • 11 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Ти си Експерт само когато си на клекалото по-популярно като"Белият кон"
  • 12 Гост

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Колкото и да е голяма лавината на надеждата, че икономиката на Русия ще се срине,не би било зле да си припомниш, че Русия, заедно със Саудитска Арабия свиха цените на нефта, за да могат да изключат от конкуренцията американски компании Не мешай в тая манджа Китай, който съвсем няма намерение да свива производствата си Напротив дори, купува като за последно горива от Русия на ниски цени.

    Коментиран от #15

  • 13 историк

    15 12 Отговор
    Тъпа статия ! Ми ние всички добре знаем ,че човешкият живот никога не е имал никаква стойност в Русия. За властелините в Кремъл ,факта ,че ще умрат няколко (десетки) милиона мужика - не е бил проблем през време на цялата руска история (като почнем от Иван Грозни ,минем през Петър 1-ви ,Ленин ,Сталин ,Брежнев та накрая и Путин).

    Коментиран от #17

  • 14 Тръмп

    12 11 Отговор
    Милиционера ша ги затрий !


    Евалата жужко
  • 15 пари нЕма действайте

    13 14 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ами ,ама как ще се се "срине" икономиката на Русия ,бе ?! Ми то ,такава няма ,така че няма какво да се срива. Виж ,добивната индустрия (нефт ,газ ,въглища ,руди) на РФ , е не нея - байката и се ема.

    Коментиран от #19

  • 16 Хауърд Лъвкрафт

    11 12 Отговор
    Путин не може да изпусне шанса да догони САЩ .
    Такава възможност от руските самодържеци , никой не е имал .

    Коментиран от #23

  • 17 Максим

    10 9 Отговор

    До коментар #13 от "историк":

    Човешкия живот за Русия никога не е имал стойност! И всички вие знаете това. Кои сте вие,селска читалишна група, наричаща се историци? Защото, ако наистина сте такива, ще посочите факти,ама не измислени от вас в селската кръчма.

    Коментиран от #26

  • 18 Тръмп

    10 13 Отговор
    Джуджето да им раздава Бояришника и да гаси ламБата направо -да не се мъчат

    Коментиран от #25

  • 19 Гост

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "пари нЕма действайте":

    Ако не си забелязал Путин винаги играе в дългосрочен план. Така бе и с присъединяването на Крим. За това, че Русия нямала никаква икономика с идиоти не ми се спори. Заседнал си някъде около 2000-ната година в информацията, която имаш за Русия

    Коментиран от #22

  • 20 Хахаха

    11 10 Отговор
    Тая статия е написана за неграмотници. В Русия са направени 5 млн тестове. Ще правят по 300 хил на ден.
    Бройте тежки случаи и смъртни случаи. Ситуацията е стабилна. Смъртните случаи със 7.5 пъти по малко отколкото в другите страни.
    Закахърили са за нас.
  • 21 Хауърд Лъвкрафт

    9 11 Отговор
    Путин трябваше да спасява или хората , или икономиката ..
    Но избра да изпрати на три букви и хората и икономиката ..
  • 22 Хахаха

    9 9 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Абсолютно. Живеят си в миналото и идкат да вярват, че и Русия е там. Не, не е там, а в 21 век отдавна.
  • 23 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хауърд Лъвкрафт":

    Никой не се кани да гони Путин. Той си има планове в главата, доста рисковани. Времето ще покаже какво точно си е наумил и дали ще го постигне.

    Коментиран от #30

  • 24 Хахаха

    10 9 Отговор
    Экономика России занимает 6-е место среди стран мира и 2-е среди стран Европы по объёму ВВП по ППС, который за 2018 год оценивается в 4,2 трлн долларов[1

    Коментиран от #27, #29

  • 25 Иван

    11 8 Отговор

    До коментар #18 от "Тръмп":

    Изтъркахте го тоя боярашник от употреба, бре. Дайте нещо по - свежо, че сте като стара надраскана плоча.
  • 26 историк

    9 11 Отговор

    До коментар #17 от "Максим":

    Ами - Иван Грозни е избил минимум милион руснака вкл. почти всички боляри и родовете им ,Петър първи е изтребил повече от 400 000 човека само при строежа на Петербург (по време на безкрайните войни ,които е водил - поне още 500 000),за Ленин и Сталин не си струва да говорим - само по време на ВСВ - мин. 26 млн. ,преди това при изселванията на цели народи и Гладомора - поне 30 млн. и пр. и пр. Разбира се ,Хрушчов и Брежнев (като по съвременни) не можаха да се отчетат с милиони ,но и те с по няколко стотин хиляди се отчетоха (Афганистан ,Чернобил и т.н.т.). Изобщо - чети история "другарю" , ама не от учебник издаден преди 1989 г.

    Коментиран от #31

  • 27 Лъжа

    10 5 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Икономиката на русия е на 11 място в Света,а в Европа е на 5,след Германия,Франция,Верикобритания и Италия.
  • 28 Кински

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Те вече са втори .

    Коментиран от #32

  • 29 съвет

    9 8 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    Лъжата ,демагогията и лъжливата пропаганда е национална доктрина на РФ ,но ти др. трол се опитваш да ни я пробутваш ,без да си оценил ,че ние не сме нито мужици ,нито изкукуригали комунистически чугуни. Така че ,не пробвай пак.

    Коментиран от #33, #50

  • 30 Хауърд Лъвкрафт

    10 9 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Планове си имал Путин 😂
    Отдавна трябваше да разберете , че той е абсолютно непригоден при кризисни ситуации ..
    Още от потъването на подводницата " Курск ", кризите със заложници в Москва и Беслан , трябваше да го разберете ..
    А сега се е покрил в бункера и се опитва отговорностите да ги прехвърли на губернатори и кметове .

    Коментиран от #35, #38

  • 31 Гербав трол

    8 7 Отговор

    До коментар #26 от "историк":

    Историка като си почнал с фактите от миналото я кажи тогава американците колко милиона местни избиха даже и след Иван Грозни, а колко виетнамци или корейци - давай като си почнал карай наред.

    Може и да дадеш и инквизицията колко е избила или пък конквистадорите например - давай де.

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гербав трол

    6 5 Отговор

    До коментар #29 от "съвет":

    Ха ха кой премиер лъжеше пред ООН с едно шишенце с бял прах - та пак ми кажи къде лъжата е държавна политика.
  • 34 историк

    7 8 Отговор

    До коментар #31 от "Гербав трол":

    Може би (съвкупно) по малко от един процент от това ,което е избил само Сталин (освен това Йосиф Висарионович е избивал сънародниците си,а не врагове и не във война).

    Коментиран от #37, #41, #45

  • 35 Гербав трол

    7 7 Отговор

    До коментар #30 от "Хауърд Лъвкрафт":

    Бай Дончо сигурно е най-пригодния при кризисни ситуации - ти пиеш ли си белината редовно или си я инжектираш. Ха ха

    Коментиран от #63

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гербав трол

    9 7 Отговор

    До коментар #34 от "историк":

    30 милиона местни индианци сигурно са по-малко от един процент особено като не си историк а соросоид с промит мозък.

    Въпроса е като плюете сегашна Русия в която е капитализъм и демокрация, какво общо има със СССР и коменистическия режим и какво общо има със царска феодална Русия.

    Защо не плюете Меркел тогава за престъпленията на Хитлер - той колко народ е избил а - не само евреи.

    Коментиран от #43

  • 38 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хауърд Лъвкрафт":

    Войната в Чечня и победата над терористите дали не е била достатъчно кризисна ситуация? Ами измъкването на Крим точно под носа на американците, когато потриваха ръце как там ще си направят военна база. Путин играе глобално.За съжаление той не може лично да брани всяко училище от терористите, не е американски летящ герой с лъскав чорапогашник или хайде, клин за по-точно
  • 39 демо

    1 1 Отговор
    Трябвада си дебил за да мислиш, че управляващите на която и да е държава им пука за човешкия живот..
  • 40 месара

    4 1 Отговор
    ше ги пишат - умрели в името на родината ! на близките благодарствено писмо , може и медалче !
  • 41 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #34 от "историк":

    Хей, историко, според теб Сталин е давал заповеди немските войници да се канят на трапези и да им се сервират обилни мезета и напитки🤔 Ти направо счупи тъпомера с изявлението, че Сталин не се е борил против враговете на Русия.
  • 42 ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен язовец":

    Що? Ти мислиш, че Бойко и Радев не те манипулират ли?
    ХА ХЙА ХА ХА ХА ХА
  • 43 Иван

    5 5 Отговор

    До коментар #37 от "Гербав трол":

    Какво им обясняваш, колега? Та те имат амнезия относно как американците са постъпвали с коренното население. А пари да отидат на кино и да изгледат някой филм на тази тематика също не са имали.
  • 44 Точно

    5 1 Отговор
    Това което прави Путин по нищо не се различава от това, което започна в Европа.

    Живота трябва да продължи.!

    Това дори наш Бойко го разбра.
  • 45 Максим

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "историк":

    Пич, ти чувал ли си за Втората Световна Война, кой е бил главнокомандуващ съветските войски, колко са жертвите от съветските републики или тази историческа трагедия не е стигнала до вашето село?
  • 46 Абориген БГ

    2 3 Отговор
    Пък наш Боку - Началника получи Левски и намали ДДС-то на кръчмите, щот без книга се живее, ама без кръчма ЙОК.

    Кръчмата е велико социокултурно постижение на номенклатурните отрочета и феодални жреци на комунизмокрацията - сиреч, бившите - настоящи клептократи, в нея се нищят процентите на Началника, Главанака, Пунта Марича и прочие екзотични мутренски заглавия на хуманоидните Сцили и Харибди неомутрокрацията.
  • 47 относно Левски

    4 1 Отговор
    Но доколкото, облигационното отношение, което се поражда в резултат вписванията в ТРРЮЛНЦ на джирото винаги е каузална правна сделка, джирото на акции има вторична обслужваща функция - винаги обслужва конкретна каузална сделка то липсата на кауза, или нейният дефект са от изключително значение в отношенията джирант - джиратар и джирото е едностранна и абстрактна сделка то последните като ценни книги са неразривно свързани с упкоито въпреки че не са въведени в теорията като задължителен документ при прехвърляне на акции, са се наложили в практиката с цел доказване на каузата между страните за уражняването, съответно разпореждането с материализираните в тях права, ОТ КОЕТО СЛЕДВА, ЧЕ СОБСТВЕНИК НА ПФК ЛЕВСКИ-София е Бойко Борисов
  • 48 ужас

    7 6 Отговор
    Няма пик, има спад. В момента се в Русия се тестват по 180 000 на ден. И процента на положителните проби намалява. Смъртните случаи също намаляват. Стига с тая русофобска пропаганда.
  • 49 Peci kupona

    2 2 Отговор
    Русия се намира в "плато" не е в "пик"!
  • 50 Хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "съвет":

    Ако има кого да оценява човек..... неграмотници на оценка не подлежат. Двойкаджии.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 user

    2 0 Отговор
    Всички клюкари сте в матрицата, НО (почти винаги има но) но така ви се пада.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бай Нено

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Манчо":

    Спокойно пик ще има,плануван е за Коледа.
    В момента подготвят влаковите композиции,
    за извозване на труповете.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Чонкин

    2 0 Отговор
    Кило дермо,кило захар става чудна водка,само не знам коя суровина ще свърши първа :)
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 бря

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    не знаех че Путя работи за сорос ти да вииш
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.