Last news in Fakti

13 Май, 2020 20:08 1 886 4

Ще спасят ли ваучерите туризма в ЕС

  • европа-
  • туризъм-
  • ваучер-
  • ковид-19-
  • пандемия

Макар ситуацията с коронавируса да е стабилизирана в повечето страни членки, битката не е спечелена, докато няма ваксина

Ще спасят ли ваучерите туризма в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изпълнителният председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер и еврокомисарят по транспорта Адина Йоана Вълян изпаднаха във взаимно противоречие дали действително е изпратено писмо до 12 страни-членки за нарушение на европейското законодателство. Става дума за държавите, които отказват да върнат парите за неизползвани билети и предлагат ваучерите като единствено възможна компенсация. Това стана при представянето на насоките за постепенното вдигане на карантината в ЕС.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду предупреди, че макар ситуацията с коронавируса да е стабилизирана в повечето страни членки, битката не е спечелена, докато няма ваксина. Тя посочи и при какво положение карантината може да бъде вдигната:

„Броят на всички случаи на Covid-19 трябва не само значително да е спаднал, но и да е стабилизиран в регионите и страните, които искат отново да отворят туристическите области. Тези страни и региони трябва да обезпечат достатъчен капацитет на здравеопазването си като болници и интензивно лечение в случай, че започне внезапно увеличаване на заболелите. Достъпът до тях трябва да е гарантиран за всички, в т.ч. и за посетители от други страни“.

Като допълнителни условия Кириакиду посочи наличие на тестове в достатъчно широк мащаб, за да се улови евентуална промяна в разпространението на вируса, контактно проследяване, което да се уреди между страните-членки и информация, която да бъде осигурявана на хората за тяхната безопасност.

Появи се разминаване в думите на еврокомисарите Вестагер и Вълян дали има изпратено писмо за нарушение на европейското законодателство до 12 страни-членки, които отказват да върнат парите за пътуване на свои клиенти и допускат обезщетение само с ваучери. Вестагер, която говори пред журналисти първа, заяви:

„След като днес Комисията взе решение по въпроса, писмата ще бъдат изпратени на страните членки, които нарушават този изключително фундаментален принцип. И тези писма пътуват в момента, в който разговаряме с вас“.

Съвсем друг бе отговорът на еврокомисаря по транспорта Адина Йоана Вълян, която по-късно каза:

„Бях малко изненадана от тези думи от колегата ми Вестагер, защото писмото бе изготвено от моя кабинет и кабинета на комисар Рейндерс. То ще бъде изпратено възможно най-бързо - днес или утре до всички страни членки. В него ние ще обясним нашето виждане как да направим ваучерите по-привлекателни. Повече от достатъчно е да започнем с това писмо. После ще видим дали законодателството за правата на пътниците не се прилага както трябва от някоя от тях и ако е така, ще започнем процедура за нарушение“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 az #Победа75

    2 0 Отговор
    Твърдо не!
  • 2 опорна точка

    0 3 Отговор
    Нищо не може да спаси руския туризъм. Руските курорти са гола вода и...и кал в ушите
  • 3 ЖОРО

    0 0 Отговор
    МА ТЕ ВАУЧЕРИТЕ САМО ЗА МИЛИЦИОНЕРИТЕ...ТЕ ВАРДЯТ ВОЖДА..
  • 4 Дръвчо

    1 0 Отговор
    Ваучери, дискаунтни шезлонги, 60/40, безлихвено заробващи кредити, много имена за една кражба. Да прехвърлим общото при моето. Справката показва, че всичко отива все при наши хора. Добре познати крими герои от зората на демокрацията и новоизлюпени партиини милиардери с щедри сърца.