14 Май, 2020 09:10 1 969 3

ЕС не планира празни места в самолетите

  • ес-
  • ек-
  • авиокомпании-
  • коронавирус-
  • полети-
  • празни места

Пътниците, които летят в Европейския съюз, ще трябва да носят маски на самолетите и на летищата

ЕС не планира празни места в самолетите - 1
Снимка: Shutterstock

Авиокомпаниите няма да трябва да оставят празни места, но пътниците, които летят в Европейския съюз, ще трябва да носят маски на самолетите и на летищата. Това планира блока във връзка със съживяването на туристическата индустрия, предаде Reuters.

В сряда Европейската комисия направи необвързващите препоръки като част от по-широки предложения за спасяване на страдащия туристически сектор, който до скоро представляваше около 10% от БВП на ЕС. Заетостта в индустрията се равняваше на почти 12% от работната сила на блока.

Освен това Комисията заяви, че ще започне съдебни дела срещу страни, които нарушават законодателството на ЕС, като не гарантират, че клиентите могат ефективно да получат обратно парите си за пътувания или почивки, отменени поради коронавирусната пандемията.

„Отправната точка тук е, че европейските потребители имат право на възстановяване на сумите за провалени почивки“, каза Маргрет Вестагер, заместник-ръководител на ЕК.

Комисията също така заяви, че авиопревозвачите ще трябва да ограничат рисковете от заразяване, което би могло да се постигне с помощта на филтриране на въздуха, лични предпазни средства и ограничаване на движенията.

Ryanair заяви във вторник, че пътниците на компанията ще трябва да поискат разрешение за използване на тоалетните. Така нискотарифният авиопревозвач ще избегне опашките в самолета.

Авиокомпаниите изразиха опасения, че мерките за забавяне на разпространението на пандемията могат да попречат на рентабилността им дълго след премахването на ограниченията за пътуване.

Европейската комисия заяви, че трябва да се реорганизира чекирането и качването на борда, както и оставянето и вземането на багаж, за да се избегнат струпванията на хора.

Авиокомпаниите вече са посъветвани от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) да проверяват температурата на пътниците, да събират лични данни за проследяване на евентуален контакт със заразени и да дезинфекцират терминалите и оборудването.

IATA, която изчисли, че коронавирусната криза може да струва на авиопревозвачите общо 314 милиарда долара, препоръчва да се носят маски за лице по време на полети, но да не се блокират средните седалки.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    10 0 Отговор
    Европейското население бе подменено.
  • 2 Ха ха ха ха ха ха

    7 0 Отговор
    Значи въртим си собствените закони и мерки както ни е угодно.
    Не е проблем, че българия се превърна в абсурдистан.
    На това можеше човек да се противопостави, а и опцията куфарите и а'ре винаги беше отворена.
    Проблемът е, че нормалните държави станаха вече като абсурдистан.
  • 3 Хаджиментов

    1 0 Отговор
    Тъпо и безсмислено е!