14 Май, 2020 16:10 2 495 12

Русия изглежда весела, но наплашена

  • русия-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • владимир путин

По данни от Федералната хазна на медиците са изплатени малко над 4,5 милиарда рубли от отпуснатите за целта повече от 27 милиарда

Русия изглежда весела, но наплашена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският парламент разшири възможностите за дистанционно гласуване в условията на коронавируса, обобщава "Комерсант" приети от Държавната дума законови поправки на управляващата партия "Единна Русия". ЦИК не изключва възможността за електронно гласуване и на предстоящия общонароден вот за предложените от президента Владимир Путин конституционни промени, отложен заради пандемията, посочва вестникът.

Законът за дистанционно гласуване - електронно или по пощата, предизвика бурни критики от страна на парламентарната опозиция, продължава "Комерсант". Текстът унищожава принципа за тайно гласуване, заяви депутатът от партията "Справедлива Русия" Олег Шеин. Това е закон, предвиждащ зад гърба на служител на дадено предприятие или институция да стои началникът му и да следи за това този човек да гласува за управляващите, обясни той.

С оглед високата смъртност от коронавируса руските власти може да приложат "нетрадиционна", "военна" процедура за регистрация на бъдещата ваксина - съответно масовото ваксиниране в страната да започне "наесен или в началото на зимата". Това заявява академикът Сергей Колесников, говорил пред "Парламентская газета", информира "Известия", предава БТА.

В такъв случай няма да се ваксинира цялото население, а част от "уязвимия" контингент - контактуващите с болни или рисковите групи, уточнява експертът. За Русия ще са необходими към 8 до 10 милиона дози ваксина годишно, а за формиране на достатъчен имунитет сред популацията - 70 милиона дози, добавя той.

Руските лекари, работещи с Ковид-19, получиха фишовете за априлските си заплати. И не откриха в тях добавките, анонсирани от президента, пише "Новая газета".

По-точно надбавки се появиха, но се оказаха няколко пъти по-малки от обещаните. Казано с езика на днешната руска статистика, лекарските доходи "отбелязаха отрицателен ръст", констатира изданието.

"От коронавируса в Русия умират лекарите, а не болните. Пандемията разкри такъв бардак в здравеопазването, че няма как да очакваме чудо", се казва в коментар от "Свободная пресса".

Руските лекари не са получили над 22 милиарда рубли доплащания за работа със заразени от новия вирус, цитира всекидневникът премиера Михаил Мишустин. По данни от Федералната хазна на медиците са изплатени малко над 4,5 милиарда рубли от отпуснатите за целта повече от 27 милиарда, заявил той.

"Бюрокрацията, а не коронавирусът доубива здравеопазването в Русия", подчертава "Свободная пресса" в заглавие на друга статия.

Русия изживява днешната световна криза по специфичен сценарий - вместо дефлационна спирала може би я чака инфлационна, прогнозира "Независимая газета".

След пандемията и спирането на икономиката страните по света се сблъскаха с нов проблем - дефлация. В САЩ и Китай вече втори месец поевтиняват стоките и услугите. Това е нещо добро само на пръв поглед - всъщност "дефлационната спирала" е кошмар за икономистите. Дали сценарият ще се повтори и в Русия? - пита се вестникът.

В страната вече има признаци на локална дефлация, но експертите очакват предимно нов ценови скок заради големия дял стоки от внос. Може да поскъпнат дори неща, които не се търсят особено днес, добавя "Независимая газета".

Благодарение на пандемията повечето хора в Русия осъзнаха, че всъщност могат да работят дистанционно, заявяват руски футуролози, цитирани в електронния вестник "Лента". "Известия" помества данни на сайтовете YouDo и Avito, според които във федерацията вече има нови професии - например онлайн бавачки и майстори, предлагащи дистанционни консултации за ремонт на различни уреди. В режим на изолация техниката се използва повече и се поврежда по-често, обясняват те. "Аналогични методи за работа са овладели козметолозите, фитнес треньорите и други специалисти", разказва изданието.

Урбанистът Иван Медведев предрича пред "Росийская газета" промени в системата за заселване на населението. С оглед тенденцията да се работи дистанционно близостта до местоработата вече няма да влияе върху избора на място за живеене. Мегаполисите няма да привличат толкова хората - ще можем да се чувстваме удобно и в по-малки селища. Тогава епидемиите ще станат по-редки, защото плътността на застрояване и контактите между жителите ще намалеят в пъти, обяснява специалистът.

Руските социални мрежи като ВКонтакте и Одноклассники активно се борят срещу нелегалните продажби онлайн на предпазни средства срещу Ковид-19 наред с гиганти като Фейсбук и Туитър, отбелязва в друг материал московският официоз. Одноклассники заявява дори, че преди да одобри обява за продажба на медицински маски, изисква рекламодателят да представи сертификат за своята продукция.

От 1 март досега Фейсбук е премахнал 2,5 милиона поста за продажба на защитни средства от общо 50 милиона единици съдържание, свързано с Ковид-19, напомня "Росийская газета".

Русия "изглежда весела, но наплашена", резюмира социологът Степан Лвов пред "Комсомолская правда" данни от допитване на центъра ВЦИОМ, свързано с коронавирусната пандемия.

Осемдесет и пет до осемдесет и седем на сто от жителите на страната споделят тревожни нагласи; спокойни са едва 7 до 10 процента. В подобна ситуация няма как да запазиш олимпийско спокойствие, казва експертът.

Първото и най-важно искане на хората е да не се допусне поскъпване - за да могат да купуват онова, което са свикнали. Второто е властите да запазят контрол върху положението и то да остане управляемо, да не се допусне хаос. Затова рискът от скок на престъпността и от безредици при протести е сред основните страхове. Трети по значение сигнал към властта в Русия е да запази работните места, коментира ученият данните от анкетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Авеее

    9 4 Отговор
    Сега на Русия съвсем не й е до смях. Има да решава доста проблеми. Наистина спокойствие й трябва. Но ония зад океана едва ли ще са на такова мнение.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кретено списвач

    10 4 Отговор
    РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ВТОРАТА СВЕТОВНА С ЦЕНАТА НА 27 МИЛИОНА ЖЕРТВИ ЕДВА ЛИ ЕДИН ГРИП МОЖЕ ДА ГИ УПЛАШИ!
  • 4 Xxx

    11 6 Отговор
    Руcия в мoмeнтa e cлaбa и бoрeщa ce c нeвидимoтo, а спорд комунистите, русофилите и атакистите и с ''несъществуващото'' се бори красавицата наша! Caмo 7 прoцeнтa oт руcнaцитe нe ca уплaшeни и рaзбирa ce нaшитe гeрoични руcoфили прeдcтaвящи ce зa руcки пaтриoти, кoeтo дeфaктo cи e нaциoнaлнo прeдaтeлcтвo зaщoтo зa дa cи руcки пaтриoт трябвa дa cи руcнaк, a aкo cи бългaрин нe мoжeш дa бъдeш руcки пaтриoт зaщoтo тoвa e нaциoнaлнo прeдaтeлcтвo! Тa нa тях им пукa зa руcнaцитe зaщoтo нямaт рoднини тaм и eдин ocoбeнo нaгъл руcoфил тук, дeтo вceки дeн cпoри, чe брoйкaтa нa измирaщитe руcнaци билa нищoжнa зaщoтo, видиш ли, aмeрикaнцитe мрaт пoвeчe. Нo aкo тoзи глупaв чoвeк изтърcи тaзи глупocт прeд бългaрo-руcнaк, кoитo имa рoднини в Руcия или бoлни, или пoчинaли тaм oт грипa, щe cи cъбирa нa минутaтa зъбитe в рaдиуc oт 10 мeтрa минимум, зaщoтo бългaрo-руcнaкa нямa дa cлушa тaзи глупocт, ЧE БИЛA НOРМAЛНA БРOЙКAТA НA ИЗМИРAЩИТE РУCНAЦИ дoри и зa ceкундa, A ЩE МУ CМAЧКA РУCOФИЛCКAТA ГЛAВA.
  • 5 Путин

    6 4 Отговор
    Люди-много, деньги-мало!
  • 6 Експерт

    5 5 Отговор
    Ситуацията в Русия е пряко свързана с китайската икономическо-културно-демографска инвазия и се характеризира като пилешко в сладко-кисел сос,защото Русия се напълни с китайци,които превзеха пазарите и са на път да станат втората по численост диаспора,които Пекин смята да засели на руска територия да се плодат и да изграждат Великата Китайска 5Г Мрежа,която като лепкава паяжина ще обгърне целият Свят и затова на руснаците хем им е смешно,хем им се реве,защото усещат,че ситуацията се променя драстично и Русия все повече става зависима от Китай и най вече заради нефта,газта и боклуците,които китайците внасят и продават в промишлени количества,но най-вече лаптопи,таблети и смартфони които руснаците не могат да си произвеждат сами,защото излиза скъпо,а не разполагат и с технологията за изработване на чипове,които Путин ще им монтира по време на масовата ваксинация против корона вируса,за което лично се е консултирал с Бил Гейтс,който препоръча през 2015 година да се намали населението на земята и Путин се съгласи да почне от руснаците,като още повече ще засили контрола в държавата и ще разсели руснаците в тундрата и тайгата,като по този начин ще разтовари бюджета в опит да се справи с икономическата криза.

    Коментиран от #7

  • 7 Той

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Експерт":

    Даже не подозираш колко си глупав,а с това и забавен . :)
  • 8 Rado

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Авеее":

    Там няма ли да излязат на протести. То и на Бойко му трябва спокойствие
  • 9 Гост

    1 3 Отговор
    За ЕС сме, но бе спокойно при съветският съюз. Имоти бол капиталисти в България, нека имат. Човек се ражда гол, живее и умира гол, но българите много обедняха, огромна разлика, а и ограбиха им на много хора не крадените пари, но мълиш и кротуваш. Знаем ги, мишки злобни и от високо сияят. Утре ще падне камък върху тъпата й картуна и до там. Пеевски е на годините на нашите близки. Поне не ме нерви. Кой не е крал, кой е минал през Народното се е облажил, кой с евтино жилище, кой със земя. По малко алчност. Ти да видиш и простия отдолу и той искал замъци, родените 70,71,72,68, искайте и самолети, бббб да ви купи океана и пак, който е ненаситен ще иска после небето, въздуха хахаха не е за смях, но и с нерви нищо не се постига, освен болести, а доктори кът по света. Спокойни дни.
  • 10 Анонимен

    1 3 Отговор
    Като Русия няма втора на света. Учиха ни в училище. Не можем да отречем, че е помогнала много на България. Поне от баща ми, от гърция, във втората св. война, 1923,в града, по на 13 г по 15 часа, давали са им пари, колкото да не умрат от глад, искали са висше 1940..добре,че 1944 всичко безплатно, иначе ми казваше щяхме от глад и болести да умрем. Историята се повтаря ми каза юриста преди една и се случи коронавируса, 1925 баща му умира от задух, другият от пневмония, за 2-3 дни висока темп. И умира. Благодарение на Русия и тато безплатно висше и то качествено, само 5 6 шест, в цяла околия приемаха право, 2 младежи. И всичко при ТЖ качествено е в сащ преподаватели. Хубав ден. Мир у дома, мир по света, не може всичко да зачеркваш с дебела черта, дори бб е много малък и много малко е живял и видял. Мизия тракия македония, Бойко????, но ударихте, както през 1925 бяха ударени баба ми, не са й давали в града тукашните... И без пенсия си отиде от този свят. Бъдете добри хора. Но в чужда глава са им само пари, замъци и кво се досетите, а че живот кратък, де акъл, де
  • 11 111

    1 1 Отговор
    Тодор Живков не го давам за никой на света. Бе хитър, а днес?! 21 век коронавируса. По бибиси бе признат.
  • 12 Хвалипръцкова

    1 0 Отговор
    Весела пък уплашена Брей тия са голяма работа брей