Last news in Fakti

14 Май, 2020 13:06 3 520 7

Балкански номера! Как македонците прецакаха карантината

  • северна македония-
  • скопие-
  • карантина-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Странни работи са се случвали от началото на пандемията с коронавируса по отношение на нарушаването на ограничителните мерки

Балкански номера! Как македонците прецакаха карантината - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Странни работи са се случвали от началото на пандемията с коронавируса по отношение на нарушаването на ограничителните мерки.

"Слободен печат" направи подбор на най-странните регистрирани нарушения, след като започна пандемията, от списък на прокуратурите в страната, който е дълъг 57 страници.

Граждани се събирали по пет души в стая в хотел "Молика" по време на карантината, имало случаи, когато пияни лежали на улицата в полунощ, вместо да са в изолация, ходили на фризьор, за да се подстрижат, карали велосипед в селото по време на полицейския час, на полицията показвали невалидни разрешения за придвижване, а един гражданин дори успял да напусне страната и да отиде в Швейцария, макар да подписал декларация, че ще стои в задължителна самоизолация.

Това са само част от отделните нарушения, за които обществените прокуратури в страната са задвижили процедури. Списъкът е дълъг и датира от началото на пандемията и след като започна да се наказва неспазването на мерките за предотвратяване на опасната заразна болест Ковид-19.

"Най-скъпото подстригване" платил жител на Струмица, който се завърнал от Германия в Северна Македония и на граничния пункт Табановце подписал декларация, че ще се самоизолира, но шест дни по-късно отишъл на фризьор в Струмица. Предложено е той да бъде глобен 3000 евро.

Друг гражданин подписал декларация за самоизолация на границата, но още на същия ден викнал екип да му инсталира кабелна телевизия вкъщи, без да носи никакви предпазни средства и без да каже на майсторите, че е съмнителен за Ковид-19.

Друг човек пък, който получил позитивен резултат за коронавирус в частна клиника, която прави PCR тестове, вместо да си седи вкъщи и да се лекува, бил засечен от полицията как хвърля боклук в контейнерите и е предложено да се глоби 2000 евро.

В списъка с процедурите, които са задвижили прокуратурите в цялата държава, има и такива, че хора, които са подписали декларации, че ще бъдат в самоизолация 14 дни, са ходили до полицията, в съдилища, в сградите на общините, и то само няколко дни след като са поставили подписа си на хартия.

Дори и полицейският час не бил пречка за двама души от Куманово да отидат в апартамента на свой познат и впоследствие да се сбият. Предложената глоба за побой в полицейски час е 50 дневни глоби по 20 евро. С 1000 евро се предлага да се глоби човек от село Романовце, който управлявал трактора си по време на полицейския час.

На 17 март жител на Кочани се върнал от Швеция и на летището в Скопие подписал декларация, че отива в задължителна 14-дневна самоизолация. Обаче на другия ден той се появил в Основния съд в Кочани и шокирал всички присъстващи. Предложено е да бъде глобен 2000 евро. Друг жител на Кочани, който пристигнал в страната на 16 март, след като се подписал, че отива в самоизолация, два дни след това се явил в полицейския участък в Кочани. И за него се иска глоба от 2000 евро. Има и граждани, които вместо в домашна изолация, са ходили в държавни и общински институции.

Общият доклад, който е 57 страници, показва, че прокуратурите са били претрупани от работа. В доклада се оказа и лекар от болницата в Кавадарци, чиято дъщеря се върнала от Италия, а той продължил да ходи на работа. За него е предложена глоба от 4500 евро.

И известен любител на хората, с веселата си дружина, се оказа в дългия списък на прокуратуратурата. На 19 април на улица "Йосиф Йосифовски" в Гевгелия 30 души играли хоро. За всеки поотделно се иска глоба по 1000 евро. В Битоля пък, пет души от едно семейство излезли пред къщата си и се сбили със съседите и е предложено да се накажат с глоба от 2000 евро. Съпруг и съпруга от Струмица се върнали от Швейцария и подписали, че ще се самоизолират. Но една седмица по-късно отишли на гости при роднини, а единият от тях на 23 март отново заминал за Швейцария с автомобил. За тях глобата е 3000 евро.

Има и кръчмари, които обслужвали гости, независимо от това, че правителството прие решение ресторантите и кафенетата да се затворят. Полицаите имали проблеми и с мъж, който влязъл в страната през граничен пункт Блаце. Той избягал от стаята за изолация и влязъл в автомобил, който преди това повикал по телефона, та трябвало да го гонят и да го връщат на границата. 36-годишен жител на Струга влязъл в страната с камион на граничен пункт Табановце от Дания, подписал, че отива в изолация за 14 дни, но още на същия ден се появил на граничен пункт Кафасан на границата с Албания. За тази негова екскурзия прокуратурата е предвидила глоба от 4000 евро.

В списъка има и хора, които по време на полицейския час шофирали автомобили без регистрационни номера.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Jacques Yvec Moineau

    19 3 Отговор
    Дааа, това пак доказва че са си българи.

    Коментиран от #2

  • 2 9236

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Jacques Yvec Moineau":

    Балкански номера, гените ни едни и същи - посмесени от тук от там, но в главите сме 1:1...
  • 3 123

    7 2 Отговор
    Джон, кви са тия, бе? Ми не знам Сър, май македонци!
    И кво сакат, защо реват? Не знам Сър, македонци!
  • 4 ЯСНОВИДЕЦ

    7 1 Отговор
    Македонец, чист Българин!
  • 5 Факт

    0 0 Отговор
    Комунизмо репа да яде!
  • 6 Хахото

    0 1 Отговор
    Ей тая новина я чакам цял ден
  • 7 Хехехе

    1 4 Отговор
    Какви македонци бе, само албанци и турци има там, какви балкански номера?
    Турчаля Сър!!!