14 Май, 2020 17:47 1 872 2

Япония отменя извънредното положение в 39 префектури

  • япония-
  • ковид-19-
  • шиндзо абе-
  • токио-
  • осака

В цялата страна вчера бяха регистрирани само 55 нови случая на коронавирус, 10 от тях - в столицата Токио

Япония отменя извънредното положение в 39 префектури - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японският премиер Шиндзо Абе съобщи, че в голямата част от страната извънредното положение, въведеното в началото на април заради пандемията от Covid-19, се отменя, но на места като големите градски агломерации Токио и Осака засега то се запазва. Новината съобщи БТА.

"Днес решихме да отменим извънредното положение в 39 префектури" от общо 47, обяви Абе, цитиран от Франс прес.

Извънредното положение беше удължено на 4 май и по план трябва да бъде в сила до края на месеца.

"Ако това е възможно, бихме искали да вдигнем извънредното положение преди 31 май и в други райони", добави премиерът.

В цяла Япония вчера бяха регистрирани само 55 нови случая на коронавирус, 10 от тях - в столицата Токио.

Поради ежедневното напредване на болестта в столицата и в Осака, както и на големия северен остров Хокайдо, извънредното положение там остава, каза Абе. Предстои да извървим още много път, предупреди той за най-засегнатите зони, и призова жителите им да си стоят у дома и да не пътуват до други райони.

В Япония са установени общо около 16 000 случая на Covid-19 и 687 починали от инфекцияна - равнища, значително по-ниски от наблюдаваните в Европа и САЩ.

Поради нарастващия брой случаи в края на март и риска от претоварване на болниците обаче в началото на април правителството въведе извънредно положение - първо в Токио и още шест района, а по-късно и в цялата страна.

За разлика от много страни извънредното положение в Япония не налага задължителна самоизолация. То позволява на регионалните власти да препоръчват на хората да не излизат, а на някои магазини за нехранителни стоки - временно да затварят. Санкции за нарушителите няма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щрак

    0 0 Отговор
    Мноо важно.Само Лески 1914 и новият му собственик от Банкя.
  • 2 Шопо

    0 0 Отговор
    Чу ли,бе Джиросания ???