15 Май, 2020 21:30 2 103 2

Децата в Израел се връщат в училище от неделя

  • израел-
  • бенамин нетаняху-
  • пандемия-
  • ковид-19

Решението е поредната стъпка в облекчаването на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки

Децата в Израел се връщат в училище от неделя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Децата в Израел може да тръгнат отново на училище или на ясла, съобщи вчера премиерът Бенямин Нетаняху. Решението е поредната стъпка в облекчаването на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки, предаде Ройтерс.

Израел, който е с население 9 милиона души, е потвърдил 16 579 заразени с новия коронавирус, в това число 265 починали. Тъй като през последните седмици среднодневният брой на новите заразени достигна плато, страната отмени забраните за масови събирания, облекчи условията за пътуване и отвори търговските центрове и пазарите, предава БТА.

От 3 май започна частично отваряне на училищата, като първите три класа от началните училища и последните два от гимназиите бяха преразпределени в паралелки до 15 ученици заради изискванията за физическо дистанциране. Седмица по-късно заработиха и детските градини.

Нетаняху съобщи в писмено изявление, че от неделя всички деца може да се върнат в училище на доброволен принцип. Тези, които живеят в огнища на зараза обаче ще трябва да си стоят у дома засега.

Поради инструкциите за физическо дистанциране, поддържане на подходяща хигиена и носене на маски от децата от четвърти клас нагоре, общините решават кога да отвори дадено училище на тяхна територия, каза Нетаняху.

Над 1,1 милион души в Израел са подали молби за помощи за безработни в кризата с коронавируса, което се равнява на 27 процента безработица.

Летищните власти на страната започнаха от днес експеримент със "свободна от коронавирус зона" в главното международно летище "Бен Гурион" в Тел Авив, но повечето търговски полети остават преустановени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 македобски

    2 0 Отговор
    Следваме израелския модел, значи скоро и нашите

    Коментиран от #2

  • 2 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "македобски":

    Следваме, но по ганьовски. Първо отваряме моловете и фитнесите, а училищата... незнайно кога.