Last news in Fakti

16 Май, 2020 21:35 3 830 29

Коронавирус: кой ще разпределя ваксините?

  • ваксина-
  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • имунизация

Според мнозина експерти, само ваксината ще ни спаси от новия опасен коронавирус

Коронавирус: кой ще разпределя ваксините? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От фармацевтичния концерн Sanofi преди известно време намекнаха, че вероятно една голяма част от първоначалните количества ваксина срещу Ковид-19 ще бъде предназначена за САЩ. Защото създаването на ваксина срещу новия коронавирус е едно, а произвеждането на милиарди дози е нещо съвсем различно. От концерна бяха заявили, че ако Европейският съюз не помогне с осигуряването на фабрики за производство, Съединените щати най-вероятно ще гарантират капацитетите за себе си. Днес обаче стана ясно, че Sanofi са променили мнението си. Концернът увери, че ваксината ще бъде разпределена справедливо между всички страни. И то по едно и също време.

В САЩ ще има ваксина още през юли?

Това надали е зарадвало американския президент Доналд Тръмп. Неговата цел е именно гарантирането на капацитети за САЩ. Тръмп обаче подчертава, че Щатите имат много възможности. "Сега изграждаме вериги за доставка, въпреки че все още нямаме ваксина. "Джонсън и Джонсън" го правят, имаме много компании", казва американският президент, цитиран от АРД.

Американският биомедицински орган за напреднали изследвания и развитие (BARDA) е натоварен със задачата да осигури производството и дистрибуцията. Той вече подписва международни договори с големи производители и работи съвместно с американския бизнес. Впрочем, BARDA подпомага финансово и концерна Sanofi. Компанията "Moderna" в Масачузетс, която тества ваксина срещу Ковид-19, вече е получила от BARDA над 400 милиона долара. "Moderna" е сключила договор за доставка на над един милиард ваксини с швейцарския фармацевтичен производител "Lonza". "Третата стъпка е производство", казва директорът на "Moderna". "Производството на само няколко милиона дози не помага при един толкова сложен международен проблем", подчертава той.

"Lonza" работи в цял свят и разполага с фабрики на няколко континента. Производството ще започне вероятно още през юли в САЩ, въпреки че получаването на разрешение тепърва предстои и може да се наложи цялата партида да бъде унищожена. Главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи насърчава тази политика. "Ние увеличаваме производството с участващите компании. Въпреки риска, не чакаме отговор преди да започнем производство."

Кой ще разпределя ваксините?

Кой обаче ще разпределя ваксините? Според европейските правила те трябва да бъдат раздадени справедливо съвместно със Световната здравна организация (СЗО). Тръмп обаче неотдавна преустанови плащанията на САЩ към СЗО. Съединените щати не са част и от европейската инициатива за създаване на ваксина.

Сигнал за намеренията на САЩ дава случаят с лекарството Ремдесивир на американския производител "Gilead", на което се възлагат големи надежди в битката срещу Ковид-19. Американските здравни власти поставиха условие, за да получи концернът бързо разрешително за производство и дистрибуция. То гласи: единствено американското правителство ще може да взима решенията за неговото разпространение. Производителят бързо предостави цялото налично количество на САЩ.

А какво ще стане, ако първата ефективна и безопасна ваксина не бъде разработена в САЩ? "Прекрасно", заяви Тръмп, "тогава шапка им свалям". Най-важното е светът да получи ваксина, смята все пак американският президент.

Но в медиите се разразиха много дискусии: ако САЩ вървят по свой собствен път и се грижат преди всичко за себе си, ако поддържат конфликти, когато е необходимо сътрудничество - дали те няма да бъдат изоставени, ако например Китай се окаже победител в надпреварата?


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    34 3 Отговор
    Дончо, ти си акционер в компанията с ваксините ли ?
  • 2 Ръмпези

    37 7 Отговор
    АЗ НЕ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ЮРНАТ ЗА ВАКСИНА...НА НАС НИ ТРЯБВА ПО СПЕЦИАЛНА ВАКСИНА...ВАКСИНА ПРОТИВ ТЕРОРА КОЙТО НИ НАНАСЯТ...ТАЗИ ВАКСИНА ЩЕ СИ Я ПРОИЗВЕДЕМ САМИ...СИГУРЕН СЪМ...

    Коментиран от #8

  • 3 Атина Палада

    42 10 Отговор
    (......) "Новия опасен коронавирус"(....) това вече и най-затаралясаните не вярват. Престанете с тоя маскен бал,че дотегнахте на нормалните хора.

    Коментиран от #4

  • 4 кон боб яде ли

    11 18 Отговор

    До коментар #3 от "Атина Палада":

    Моля? Абе ти знаеш ли че то тепърва започва ...

    Коментиран от #6, #9, #11

  • 5 КОВИД

    51 2 Отговор
    Да се юрнеш да разпространяваш експериментална и набързо претупана ваксина по целия свят е абсолютен биотетотизъм. Всеки, който се опитва да я наложи против волята на хората, трябва да бъде осъден. Не знам световните "експерти" как така решиха, че цялото човечество ще трябва да е опитно зайче и то едновременно. Това е против медицинската наука дори.
  • 6 Атина Палада

    27 4 Отговор

    До коментар #4 от "кон боб яде ли":

    Започва не започва ,аз не се ваксинирам.
    Ми в другата статия..пък психиатрите ..бум на психични заболявания.
    Майко мила....до сега с маски и каски ,от сега и с усмирителни ризи ...

    Коментиран от #21

  • 7 Просто природен закон

    24 4 Отговор
    76 процента от организма на българите не разпознава вируса ковид 19.
  • 8 Чорньо Панамеров

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ръмпези":

    ти го фукна в тролската човка да се задавиш
  • 9 COVID 20

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "кон боб яде ли":

    Ами бий си тогава от новата ваксина,предназначена за наивници като теб
  • 10 курейски дик татор

    15 2 Отговор
    колко платихме за самолета дет пръскаше оназ бистра водица и кога ще се дезинфекцира луната ,бъка от вируси и тя
  • 11 Соросоидна смрад

    16 6 Отговор

    До коментар #4 от "кон боб яде ли":

    Ами какво чакаш обличай скафандъра и се зазидвай в мазето си и със сигурност няма да умреш от вируса - от глад може да е но от няма да е от страшния вирус.
  • 12 Хипермен

    25 2 Отговор
    Тия нещо си правят сметките без кръчмаря...и пак да повторя много мразим некой да ми дава съвет или да ми турга заповед...и не искам помощ,само да не ми пречат
  • 13 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    21 0 Отговор
    Първи ще разпределя ваксините тоя който първи сложи тигана и почне да чака рибата сама да се очисти от люспи и вътрешности после сама да се овъргаля в брашно и подправки и да скочи в тигана.
  • 14 От посолството на фащ:

    22 2 Отговор
    Нашата ваксина е сложен комплекс от мистър Пропър и Аче.
    Разбира се рецептата е тайна.
  • 15 един от стадото

    14 1 Отговор
    рибата в морето те тиганя слагат, че и дистрибутори намерили. Че и за пазари вече се бият. И на кьоравия е ясно, всичко е за пари. И в магазина може да не ни пускат, ако не покажеш бележка за ваксинация, а новородените още в родилното..Май му намериха цаката. Винаги съм се чудил как ще стане. Май става..

    Коментиран от #23

  • 16 фарел

    5 2 Отговор
    Баце Бойко пръв ще измисли ваксина другарю Тръмп. Той е толкова тъп колкото и ти даже и по-тъп.
  • 17 Уса

    14 2 Отговор
    Преди години,когато излязоха ваксините за грип много американци се юрнаха през глава да се ваксинират.За по-голямо удобство ги ваксинираха в големите вериги магазини,докато пазаруват.С течение на времето желаещите взеха да намаляват,защо ли?Няма да намерите статистика,защо американците изведнъж станаха чувствителни на тая тема,дори Тръмп побърза да се застрахова казвайки,че ваксината срещу ковид 19 няма да е задължителна.Същото е в Европа масово ваксиниране срещу грип.Сега сравнете българите,които не се ваксинираха и европейците с голям стаж с ваксините бройки на заразени и починали

    Коментиран от #19

  • 18 Дончо

    3 5 Отговор
    И каква стана тя , държавата САЩ , дето уж щяла да фалира е почти готова с ваксината ? Ама така е в загниващите икономики , добре съм си в БГ то .

    Коментиран от #22

  • 19 Буда

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "Уса":

    Недей да лъжеш и коментираш теми табу за червения ти мозък . В САЩ се бият ваксини , където има фармацевтичен щанд с професионални доктори . Също те са по желание и не е истина , че се “ отказват “ или “ питат “ , защото тя е безплатна !

    Коментиран от #20

  • 20 Елл

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Буда":

    А защо ли така услужливо им поставят безплатни ваксини...
  • 21 🤔...........

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Атина Палада":

    Ем да то си личи психично нестабилни като теб подскачат! Защо няма да се ваксинираш зарзават? Като се разболее кой ще те лекува? Къде ще отидеш?

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Соросоидна смрад

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дончо":

    Ама почти - почти готови с ваксината са много държави - и какво значи почти. Ако съкратиш тестовете на ваксината (или изобщо ги пропуснеш) може и да си готов веднага само че заради едни пари превръщаш обикновените хора в тестови зайчета. Колко държави са готови със ваксината обаче тестовете отнемат много време.

    Може и да има нежелани ефекти ама в държавата САЩ здравето на обикновения човек не е важно - важното е богатите да стават още по-богати.
  • 23 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "един от стадото":

    Каква ти бележка, та половината и повече народ ще се уреди с бележки срещу символична сума Тук става въпрос за нано чип, който освен че ще гарантира, че имаш ваксина, ще способствува да ти мерят температурата дистанционно и да отчита други физиологични показатели. А и местоположението ти във всеки един момент от денонощието. Ако те контролират чрез телефона, ясно, можеш и да го оставиш в къщи, ама с нано чипа няма спасение. На кой нормален човек му е приятно властите да знаят всичките му навици и начин на живот?
  • 24 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "🤔...........":

    Никой не пречи на репи като теб да се ваксинират. Иди и се реди на опашка да си от първите. Любознателният човек е попрочел нещо например за предишната ваксина от свински грип, за многото болести, които е провокирала, въпреки, че имаше по-дълъг срок за тестове. При епидемията от свински грип също се опитваха да я раздуят, но нещо не им се отвори парашута, после и с ваксината сгафиха. И ето, сега в 2020 дойде време за нов опит. Бил Гейтс няма да се успокои докато не чипира цялото човечество .
  • 25 как кой

    2 0 Отговор
    гейтз естествено
  • 26 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "🤔...........":

    Първото правило във всяка дискусия е;-уважавайте събеседниците си! Нормално е хората да имат различни позиции.Това не бива нито да ни учудва,нито да ни ядосва.Когато срещу нас стои човек с различна позиция ,не трябва да го отричаме като недостоен,глупав,болен,продажен и т.н. само ,защото не мисли като нас.Със самият акт на встъпване в дискусия ние имплицитно признаваме следното;-признаваме тях като хора,признаваме тяхното право на мнение,и допускаме,че притежават интелигентност ,колкото нашата за да го защитят.Без тези предпоставки не може да има диалог,а само размяна на обиди.Това е безсмислено! Нещо повече-обиждайки другият ,ние обиждаме и себе си.Ако смятаме опонента си за глупав,то ние не сме по-умни щом спорим с него.Приемането,че аргументът е грешен само,защото не го разбираме....може да е,може да не е ! Това,че не разбираме аргумента на другият/те е по-скоро наш проблем.
  • 27 факт

    1 0 Отговор
    ако си боледувал не ти трябва ваксина!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.