17 Май, 2020 17:47 5 366 17

Основен мит за коронавируса

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • повърхности

Няма данни, че вирусът се задържа върху повърхности

Основен мит за коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Няма официални доказателства, че коронавирусът се задържа по повърхности като брави, клавиатури и други. Световната здравна организация (СЗО) цитира резултати от изследване, установяващо, че вирусът може да оцелее върху външната страна на медицинската маска за лице до 7 дни. От Организацията уточняват, че проучванията за способността на коронавируса да оцелява върху повърхности трябва да се възприемат с известна доза скептицизъм, защото обикновено тези изследвания се провеждат в лаборатории, в които условията са напълно различни от реалния живот.

В цитираното проучване вирусът оцелява върху неръждаема стомана и пластмаса 4 дни, върху стъкло - 2 дни и върху дърво и плат - 1 ден. Друго изследване показва, че той оцелява върху медна повърхност 4 часа, 24 часа - върху картон и 72 часа върху пластмата и стомана.

Макар да няма доказани случаи на зараза с коронавируса от повърхност, този начин на зараза не бива да се пренебрегва. Затова е важно да се дезинфекцират мивки, тоалетни, електронни устройства и други, съветват от СЗО.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    42 9 Отговор
    Дезинфекция на мивки и тоалетни е имало винаги, отделен е въпроса ако не са правени !!! Това с масите и столовете в заведенията е смешно . Ставаш и след теб идват да чистят стола и масата защото си ПРОКАЖЕН !!! И преди в хубавите заведения чистотата е била на ниво !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Корона глад

    46 7 Отговор
    Основен мит е коронавирусът
  • 3 Реалист

    29 4 Отговор
    Тази информация не трябваше ли да е проверена и потвърдена още средата на март ?
    Сега сме средата на МАЙ !

    Коментиран от #7

  • 4 Емил

    23 2 Отговор
    Много ми напомня за паниката около СПИН през 80-те! Пиеше се от чашите в заведенията от към дръжката! Вицове много!!! Спомних си как можеш да се заразиш със СПИН от тоалетна чиния!
  • 5 Последния софиянец

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Няма страшно това че вирусът може да се разпространява от повърхности са врели некипели. Все едно в моите заведения да занимавам персонала да чисти и дезинфекцира постоянно това е загуба на време и разход на пари за дезинфиктанти а кога ще работи персоналът а?

    Коментиран от #15

  • 6 ABCD

    28 0 Отговор
    И какво разбрахме от статията, че може или че не може да издържа на повърхности? И СЗО убита работа и журналистите също.
  • 7 ABCD

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    За мен това е едно от водещите доказателства, че здраво се лъже по темата. Пандемия има, а такива важни неща се оставят да ги "изследват" журналисти или "британските учени" (ония които ползват основно математика и не са виждали микроскоп).
  • 8 бау

    14 0 Отговор
    Егати статията , първо не може а после може Аз мога ли да пи-пи.........
  • 9 Институт по вирусология Банкя

    20 2 Отговор
    Вирусът Боко, като де лепне за нещо и оцелява повече от 10 г !
  • 10 В .В.

    15 0 Отговор
    Т.е..Разбрах ,че трябва да се страхувам, ама не много....Но все пск да си мием ръцете..което е повече от нормално да го правиш.Нищо не разбирам...Кви са са тез вируси.Нечувани и невиждани ...Абе,на мошенгийска история. Мирише...
  • 11 Основната

    17 1 Отговор
    Глупост и опит за манипулация на населението
  • 12 Парадокс

    30 0 Отговор
    най много издържа върху болни мозъци- там не умира живее вечно. Доказано пак от СЗО, но засекретено!
  • 13 Вево

    12 2 Отговор
    Много е важно да се пише постоянно,колко е опасен и колко се задържа.Хората вярват в призраци и духове
  • 14 504

    6 1 Отговор
    Какво удоволствие , ще изпиташ в ресторант при тези безумни мерки?
  • 15 эпсилон

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Последния софиянец":

    Вече има термин за такива като теб - ковидиот. Продължавай да пестиш пари. В Португалия, днес мъж застреля сабственик на дискотека, защото приятелката му се е заразила там и е починала . Дано те затворят за дърлго време, без да те стрелят хитрецо.

    Коментиран от #16

  • 16 Последния софиянец

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "эпсилон":

    Отивай тогава в Португалия щом не ти харесват условията в България.
  • 17 Някакъв скептицизъм ме обхваща...

    6 0 Отговор
    Идват си от някъде- хоп - коронованият, хайде да ги изолираме и лекуваме. Хуманно било. Ами какво са правили там? Защо масово мургавеляците се връщат болни, а в пристанищните градове, където живеят хиляди, плаващи по морета и океани, броят на заразените е малък? Нещо с хигиената ще да е...? Защо трябва да плащаме за лечението на хора, които не знаят за какво се използва сапунът?