Last news in Fakti

19 Май, 2020 09:34 1 697 12

Лошата икономическа ситуация е причина за разхлабване на мерките в Русия

  • коронавирус-
  • русия-
  • икономика-
  • владимир путин

Отложеното заради коронавируса общонародно гласуване за поправките в конституцията, предложени от Владимир Путин, може да стане вот за доверие към властта

Лошата икономическа ситуация е причина за разхлабване на мерките в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двайсет и седем от общо 85 региона на Руската федерация са готови за постепенно смекчаване на карантинните мерки. Това заяви премиерът Михаил Мишустин пред ръководството на националния координационен съвет за борба с коронавирусната инфекция, пише руският в. "Труд".

Коефициентът на разпространение на коронавируса в тези региони не надхвърля единица, празни са над половината болнични легла за пациенти с COVID-19, обяснил министър-председателят.

Коронавирусната експанзия в Русия може да приключи още към средата на лятото, прогнозират експерти, цитирани от "Московский комсомолец". В някои региони от страната може да последват и нови избухвания, но без да имат "пиков характер", смятат специалистите, цитирани от БТА.

След като президентът Владимир Путин обяви край на неработните дни от 11 май и преход към смекчаване на ограниченията, десетки региони на Русия започнаха да разхлабват рестрикциите в нарушение на епидемиологичните препоръки, но до седмица някои от тях отново ги засилиха, пише "Новая газета".

Освен това според експерти, потърсени от вестника, много субекти на федерацията съобщават измислени данни - броят на болните там практически остава същият ден след ден.

Над 60 региона започнаха в различна степен да отслабват карантината, но два от всеки три го правят в нарушение на препоръките от ресорната федерална служба Роспотребнадзор. Причина за преждевременните им действия най-вероятно е неблагоприятната икономическа ситуация в страната, добавя.

Броят на новите заразени в Русия спада, но едва при запазване на тенденцията в течение на 2-3 седмици ще може да се говори за стабилен процес. Ако се вдигнат твърде рано всички ограничения, епидемията може да избухне пак, изненадвайки населението и здравните власти. А вирусът може и "да промени поразяващата си тактика", предупреждава в интервю за "Росийская газета" Мелита Вуйнович, представител на СЗО във федерацията.

"Комерсант" разказва за среща на президента Путин с ръководството и духовните власти на предимно мюсюлманската руска кавказка република Дагестан. Шефът на Роспотребнадзор Анна Попова изтъкнала пред събралите се "големия брой свързани с Ковид-19 пневмонии" в региона - тройно повече от средното за Русия.

Обсъдена бе трудната епидемиологична ситуация в Дагестан, по-специално във връзка с наближаващия Рамазан байрам, посочва изданието. Путин припомнил, че местните духовници призовават мюсюлманите да си останат вкъщи, да се откажат от колективните молитви и от традицията да празнуват в голяма компания. "Разчитам авторитетните им думи непременно да бъдат чути", подчертал руският президент.

Откакто трае епидемията, хората в Русия даряват по-активно за благотворителни цели. Средните суми на даренията достигат над 1000 рубли - рекорд за последната година и половина, пише "Комерсант" в друга статия, като се позовава на служби за плащания онлайн.

Заради карантината търсенето на стоки и услуги в Русия спадна с една четвърт. И не е сигурно, че ще се възстанови, пише "Комсомолская правда".

Според социолозите хората в страната смятат да намалят разходите за екскурзии, развлечения, облекло и обувки, козметика и електроника. Те не са сигурни за утрешния си ден и свеждат потреблението до жизнено необходимото равнище, пояснява икономистът Михаил Королюк.

"За да измъкнат икономиката си от кризата, жителите на Русия трябва да станат прахосници", заключава "Комсомолская правда".

Задължителното носене на ръкавици като предпазна мярка срещу вируса в много от регионите на Русия рязко увеличи търсенето и може да лиши от защитни средства медицинския персонал, химиците и служителите от хранително-вкусовата промишленост, пише "Известия".

Коронавирусът не минава през кожата. Ръкавиците могат да предпазят човек, само защото намаляват желанието да се пипнеш по лицето, обяснява вирусологът Александър Лукашов. Докоснеш ли се до лицето си с ръкавици, вероятността да се заразиш е точно същата, както и без тях, казва той пред "Известия".

Отложеното заради коронавируса общонародно гласуване в Русия за поправките в конституцията, предложени от Владимир Путин, може да стане вот за доверие към властта. Ако тя обещае нови социални гаранции, гражданите може би ще ѝ доверят да промени основния закон, ако пък не се справи добре с икономическите последици от пандемията - никак не е сигурно, че ще го сторят, пише "Независимая газета".

Затова въпросът кога ще се гласува е от значение за управляващия елит. Вотът не бива да се обвързва с местните избори наесен, когато ще настъпи "нова политическа нормалност" за властта - ще се усещат последиците от пандемията, претенциите към управляващите могат да прозвучат по-ясно и на по-висок глас. Съответно се очертава гласуване за конституционните поправки още през лятото, след като бъде проведен отложеният военен парад за годишнината от победата над нацизма. "Стремежът е да се обвърже фактическият референдум за доверие към властта с времето, когато ще бъдат отслабени карантинните мерки, и с ярките му публични символи", резюмира "Независимая газета".

Протака ли властта още малко промените в конституцията, може и да не успее да ги прокара. Озверели от безпаричие, хората в Русия могат, както се изразяваше Борис Елцин, и "да не подкрепят своя президент". Затова трябва да се бърза, коментира "Свободная преса".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Арнолд Шварценсвогенски

    11 11 Отговор
    Това с нищо няма да помогне на руският народ и икономиката и която е една бнзиностанция всъщност при отрицателна цена на нефта.Управляващите бензиностанцията денонощно дрънкат оръжия и въпреки че им забраниха парада, можеха да изкарат на площада за 9 ти вместо неработещите военни ламарини хубави руски жени мажоретки със знамена и размятквания на бедра в съпровод на духова музика...Aмeрикa cпacи Руcия oт пълнo унищoжeниe и рoбcтвo при кoeтo руcнaцитe щяхa дa кoпaят нa кaмeнни кaриeри, a жeнитe им щяхa дa бъдaт ceрвитьoрки и oбcлужвaщ пeрcoнaл /нe чe нe ca били тaкъв и пo врeмe нa вoйнaтa/, нo днec CAЩ cъжaлявa cтрувa ми ce, или бъркaм...??Руcия и зa cъжaлeниe cъюзникът и CAЩ oт втoрaтa cвeтoвнa вoйнa, бaвнo нo cигурнo oтивaт нa кинo и тoвa щe прoдължи c мeceци и гoдини. Тe нямa дa cпрaт oтрaвянeтo cи c гeннo-биoлoгичнo oъжиe, a нaпрoтив тo щe ce уcилвa. Тoвa e ‘’прoвидeниeтo’’, кoeтo ce cипe нaд тях oт НЛO, кaктo ги нaричaт тe, нo тoвa нe ca извънзeмни лeтaтeлни aпaрaти, a вoйcкитe нa Чeтвъртият рaйх прeминaвaщи в нaшeтo прocтрaнcтвo и врeмe зa дa нaнacят пeриoдичнo удaри пo cъюзницитe CAЩ и РУCИЯ. Прoчeтeтe инфoтo зa прoeкт ‘’Кaмбaнa’’ нa Aдoлф Хитлeр зa прeнacянeтo нa aрмиитe нa CC в другo измeрeниe и прocтрaнcтвo прeди крaя нa втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. Питaм къдe ca oтвoркoвцитe, кoитo ce бacирaхa c мeн в нaчaлoтo нa aприл, чe зaрaзeнитe в Руcия нямa дa ca пoвeчe oт 300 души, a пoчинaлитe нямa дa ca пoвeчe oт 15 души зa дa cи пoлучa пaритe??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 big

    6 0 Отговор
    В цял свят е така!
  • 6 Такси

    1 2 Отговор
    Тук в БГ също е така.
    Хората които са принудени да бъдат в сивата икономика на България,ще свалят правителството! Това ще стане от глад.
    Само такситата в София,по двама в кола са 32000 семейства!
  • 7 Такси

    3 1 Отговор
    Пари в България ИМА но не стигат до бедните.
    В БГ има много богати хора!!!!!
    Не се знае от къде и как и кои са те?
  • 8 Такси

    2 0 Отговор
    30 години карам такси,на смешни тарифи за България .ново такси на лизинг от известна софийска фирма за 4 г струва !
    70000 лв
    Как се правят тези пари на тарифа! 0,79ст на 0,90 Ст /км при среден курс от 3до 7лв и не повече от 8 до 10 курса на ден?
    Как да си плащам осигуровките,сметките,храната,лизинга,разрешителното, 800лв на година патент и 1000лв на месец само лизинг на колата.
    Ако някой си вземе негова кола и е направи такси,той няма право да работи в известните фирми с нея,там само с кола на лизинг дадена от тях.
    На улицата хората предпочитат фирмената известна кола,защото е евтина и то смешно много.
    Евтина? За да можеш да я платиш на фирмата 70000лв и ако това стане,ти пак нямаш пари! И пак вадиш 1000 или 2000лв и взимаш кола на лизинг от тях.
    Така докато не те намерят на някоя стоянка починал от притеснение!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Голем смях

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Такси":

    Щом 30 години караш такси ,явно си доволен.Стоиш по стоянките,четеш си вестника,пиеш кафенце..Ако не ти харесваше сигурно щеше да заминеш за чужбина или да работиш в строителството.Опъваш каиша 9 часа .Дъжд те вали , слънце те пече и накрая може и да не ти платят.А за 30 години можеше да завършиш висше образование и да станеш депутат или да работиш в банка.Въпрос на избор.
  • 10 Такси

    1 0 Отговор
    Да караш такси,не е лесна работа,не се заблуждавайте! Пробвай за 2/3 дни и ще разбереш
  • 11 Такси

    0 0 Отговор
    Таксиметров шофьор не е професия,. Това е диагноза ! Както проститутките.
    До живот,Това е
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.