Last news in Fakti

20 Май, 2020 07:21 2 001 6

Коронавирусът намали със 17% емисиите на въглероден диоксид

  • климат-
  • парникови емисии-
  • глобално затопляне

Това огромно снижение на показателите е много съществено от гледна точка на климата

Коронавирусът намали със 17% емисиите на въглероден диоксид - 1
Снимка: Shutterstock

Климатолози установиха, че пандемията от коронавируса е намалила емисиите от въглероден диоксид и другите парникови газове, изпускани в атмосферата, със 17 процента, предадоха ДПА и ТАСС.

Агенциите публикация в изданието „Нейчър клаймът чейндж“, отбелязва БТА.

„Това огромно снижение на показателите е много съществено от гледна точка на климата, заяви Робърт Джаксън, професор в Станфордския университет. Но то ярко илюстрира колко трудно ще ни бъде да реализираме целите, които бяха поставени в рамките на Парижкото споразумение за климата. В този смисъл са ни нужни системни изменения, а не временно снижаване на парниковите емисии заради променените ни стратегии на поведение.“

Учените обединили всички съществуващи данни, които били получени след глобалното снижение на промишленото производство, замирането на автомобилния трафик и на много други източници на парникови емисии.

За изминалите четири месеца човечеството е изработило над 1 милиард тона по-малко въглероден диоксид, отколкото прогнозираха климатолозите. Голяма част от това количество се пада на Китай -минус 250 милиона тона, на САЩ - минус 207 милиона тона, на Европа минус 123 милиона тона и на Индия- минус 98 милиона тона.

Количеството на въглероден двуокис, изпускано от авиацията, е спаднало със 75 процента, на автомобилния транспорт - с 50 процента. При производството на леката и тежката промишленост както и на инфраструктурните предприятия, тези емисии са се понижили с 33-35 процента.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Peacemaker

    10 0 Отговор
    Браво на коронавируса ! Тази година 17 % , догодина 100% ! Като се маанат хората планетата ще светне !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечо

    1 3 Отговор
    опа коментарат беше за друга статиа грешка но нищто
  • 4 Госあ

    1 0 Отговор
    Не ми ясно само как ще стане с реформи към свръхпроизводство на електрокари - еднодневки и вятърни мелници и слънчеви панели ! Нещо като с реакцията на ЕС с короната. До там води либерастията и анархизма.
  • 5 АнтиИдиотократ

    0 6 Отговор
    Жалко - СО2 е жизнено важен фактор за живота на планетата и ниското му съдържание в атмосферата не е хубаво ... За оптимално развитие на растенията би трябвало да е поне 2-3 пъти повече отколкото сега.
  • 6 Фактология Пловдив

    0 0 Отговор
    Да дойдат и замерят в Пловдив жк Тракия .....Мирише та се не трае на бакелит.Това е всяка вечер.Сега дръзнаха и през деня да ни обгазяват.