20 Май, 2020 12:33 1 719 2

Глътка въздух очаква гръцката икономика

  • гърция-
  • икономика-
  • ес-
  • пандемия-
  • кириакос мицотакис

Песимистична е прогнозата особено по отношение на безработицата, доколкото дори основният сценарий предвижда тя да достигне до 26 процента

Глътка въздух очаква гръцката икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Глътка въздух за икономиката ще предоставят мерките, които се очаква да представи довечера гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в специално обръщение към нацията, съобщава "Катимерини". Някои от правителствените интервенции ще имат сезонен характер, т.е. ще се отнасят до лятото, а други ще имат по-дългосрочен хоризонт.

Според информацията на вестника те ще се основават на два стълба: фискални интервенции на стойност от 7 милиарда евро и мерки за ликвидност в размер от 10 милиарда. В статията се казва, че целта е икономиката да бъде подкрепена през "трудната" 2020 г. и да бъде осигурено диманично възстановяване през 2021 г., предаде БТА.

Изданието съобщава още данни на гръцката статистическа служба, според която само за 15 дни фирмите, които принудително са затворили на 15 март, са изгубили оборот от почти половин милиард евро. Това е само част от загубите на 260 хиляди компании, затворени с разпореждане от държавата, и се отнася само до тези от тях, които са длъжни да представят месечни отчети.

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" цитира доклад на бюджетното бюро на гръцкия парламент за развитието на гръцката икономика през първото тримесечие на годината. Според документа ситуацията след пандемията в Гърция ще се характеризира с дефицит вместо с излишък в бюджета, увеличен публичен дълг и висока безработица.

Един месец след публикуването на трите възможни сценария в доклада се казва, че гръцката икономика се ориентира към "основния сценарий за бързо възстановяване", който предвижда рецесия от 4,4 процента, първичен бюджетен дефицит от 2,4 процента и увеличаване на публичния дълг до 188,3 процента от БВП. Песимистична е прогнозата особено по отношение на безработицата, доколкото дори основният сценарий предвижда тя да достигне до 26 процента.

Тази прогноза обаче, както подчерта при вчерашното представяне на доклада ръководителят на бюрото Франгискос Кутендакис, не взима предвид обвързването на мерките за подкрепа, които предприема правителството, с клауза да не се освобождава персонал.

"Дистанционното обучение убива образованието", пише на първа страница опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон". Изданието цитира проучване на университета в град Янина, което "разбива наратива на правителството за дистанционното обучение". Проучването показва, че "цифровата пропаст" увеличава социалните неравенства и предизвиква нови форми на дискриминация. Огромната част от учителите и родителите също така заявяват, че предпочитат училище "на живо". Вестникът съобщава, че от 1 юни ще бъдат отворени началните училища, детските градини и яслите.

"Димократия" пише, че "стратегът" на мерките срещу коронавируса Сотирис Циодрас директно е препоръчал на правителството да отвори началните училища, но министрите още се колебаят. Вестникът коментира, че вчера са регистрирани едва четири нови случая на заразяване в страната, но половината икономика остава под карантина.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опорна точка

    1 4 Отговор
    А руската икономика кога ще поеме глътка въздух? Кога!?

    Коментиран от #2

  • 2 Бачо Киро

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "опорна точка":

    Ти не гледай гръцката и руската, ми виж нашата ... Че само Боко с гърло дълбоко дава на хората заеми, вместо помощ ... Фалиралите гърци дадоха по 800 евро на хората за 45 дни, ти стой и гледай Путин ...