20 Май, 2020 09:51 1 905 2

Бразилия се бори срещу COVID-19 с кубински лекари

  • бразилия-
  • куба-
  • лекари-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • жаир болсонаро

Това става година и половина след връщането на медиците в родината им заради остри критики от страна на крайнодесния президент Жаир Болсонаро

Бразилия се бори срещу COVID-19 с кубински лекари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бразилското правителство назначи отново над 150 кубински лекари, за да подпомогне претоварените си от коронавируса здравни служби. Това става година и половина след връщането на кубинските медици в страната им заради остри критики от страна на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, предадоха Франс прес и БТА.

Тези лекари, решили да останат в Бразилия, когато в края на 2018 г. повечето им колеги се върнаха в Куба, получиха от бразилското здравно министерство право отново да практикуват, а имената им бяха публикувани снощи в бразилския Държавен вестник.

По силата на програма, създадена през 2013 г. при управлението на тогавашния бразилски президент от левицата Дилма Русеф, Куба изпрати в Бразилия над 8000 лекари, които работеха най-вече в болници в изостанали райони.

По време на предизборната си кампания и след избирането си обаче Болсонаро силно критикуваше програмата. Той определи като робство това, че лекарите са длъжни да превеждат част от заплатата си на кубинското правителство, и постави под съмнение професионалните умения на медиците.

Скандализирана от тези критики, през ноември 2018 г. Хавана реши за прекрати участието си в програмата.

Няколкостотин медици все пак решиха да останат в Бразилия, част от тях - понеже вече бяха създали семейства. Те обаче изгубиха право да упражняват професията си и бяха принудени да си търсят друга работа.

Вчера Бразилия стана трета в света по брой заразени с коронавируса.

Болсонаро не престава да омаловажава пандемията и да призовава за отменяне на карантината и отваряне на магазините.

За пръв път в Бразилия има над 1000 починали от COVID-19
за денонощие

Бразилия регистрира за пръв път над 1000 смъртни случая за един ден от новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Здравното министерство съобщи вчера за рекордните 1179 смъртни случая за 24 часа. С това общият брой на жертвите на Ковид-19 в страната достигна 17 971.

От началото на заразата са потвърдени 271 628 инфекции с новия коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    По коефицент на смъртност в Бразилия умират 7 души на 1000 за година !!! При ~ 210 милиона население са 1 470 000 за година !!! На ден се падат по 4027 починали !!! Властете казват, че от вируса са починали рекордните 1179 смъртни случая !!! ДОЛИ ТОВА Е ИСТИНАТА !!! ХОРА ЧЕТЕТЕ СТАТИСТИКИТЕ ЗА СМЪРТНОСТ ПРЕДИ ПАНДЕМИЯТА !!! ПРОМИВАТ НИ МОЗЪЦИТЕ ЖЕСТОКО !!!
  • 2 BMW5

    1 0 Отговор
    Що не сравнят с броя застреляни при грабеж, от нарко бандите и други подобни ежедневни неща в Бразилия?