Last news in Fakti

20 Май, 2020 15:09 1 505 4

Талибаните обявиха: Спазваме сделката със САЩ

  • афганистан-
  • ислямска държава-
  • талибани-
  • ашраф гани

Администрацията на президента Доналд Тръмп превърна в свой приоритет прекратяването на войната в Афганистан

Талибаните обявиха: Спазваме сделката със САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на талибаните заяви днес, че ислямистите са ангажирани със сделката със САЩ, въпреки че са обвинени в извършването на хиляди атаки в Афганистан, откакто тя бе подписана, предаде АФП.

Хайбатула Ахундзада призова Вашингтон да не губи възможността, предложена от споразумението за прекратяване най-дългата война, в която участват САЩ.

„Ислямският емират е ангажиран със споразумението, подписано с Америка, и призовава другата страна да спазва своите ангажименти и да не позволява тази ключова възможност да отиде напразно“, заяви Ахундзада в свое становище, използвайки името, с което талибаните наричаха Афганистан, когато бяха на власт.

„Призовавам американците да не позволяват на никого тази възможност да бъде възпрепятствана, отложена и в крайна сметка това международно признато двустранно споразумение да се провали“, каза още лидерът на талибаните.

След месеци на преговори ислямистите и САЩ подписаха през февруари сделка, според която Вашингтон ще изтегли всички свои бойци до следващата година в замяна на гаранции за сигурност.

Администрацията на президента Доналд Тръмп превърна в свой приоритет прекратяването на войната в Афганистан.

Според условията на сделката талибаните обещаха да прекратят да атакуват градове и чуждестранни сили, но продължиха да нападат афганистански сили в провинциите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРОБ БГ талибаните

    2 1 Отговор
    Афганистан е прародината на българите.
  • 2 1244

    1 0 Отговор
    А българския талибан какво мисли ?
  • 3 Ето развръзката

    1 0 Отговор
    Това очаквах да прочета... следва продължение...!
  • 4 Ами да

    0 0 Отговор
    Учениците слушкат учителите мнооооого.