Last news in Fakti

20 Май, 2020 16:22 4 050 16

В Германия умряха 25 000 души от грип и нищо не последва. А днес?

  • германия-
  • грип-
  • коронавирус-
  • имунитет-
  • извънредни мерки

Защо сега реакциите бяха съвсем различни?

В Германия умряха 25 000 души от грип и нищо не последва. А днес? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Матиас Дьопфнер, шеф на издателство „Шпрингер", наскоро изрази недоволството си от официалните карантинни мерки срещу коронавируса в Германия. Той заяви, че не разбира „страха пред един вирус, който в световен мащаб е предизвикал по-малко смъртни случаи, отколкото грипната вълна в Германия през 2017/18 година, от която се предполага, че са починали 25 100 души".

Игнорираната катастрофа

Е, броят на починалите от коронавирус в света междувременно надхвърли значително посочените 25 хиляди. Но критиката на Дьопфнер въпреки всичко засяга една много важна точка. Защото в случая наистина става дума за една игнорирана катастрофа. През зимата на 2017/18 грипната епидемия отне живота на над 25 000 души само в Германия, а този факт остана почти незабелязан, коментира Кристиян Валтер, председател на Журналистическия Съюз в Берлин и Бранденбург.

В статията си за „Тагесшпигел" той пише: „Броят на посещенията при лекар през въпросния период достигнаха нов рекорд. Същото се отнася и до броя на възпалителните заболявания. През пролетта на 2018 на някои места дори се говореше, че болниците се затрудняват да поемат всички болни."

Но медиците и властите тогава били сигурни, че сред населението съществува известен имунитет, а и много хора са били ваксинирани срещу сезонния грип, макар и не с най-ефективната четворна ваксина. Въпреки това, отбелязва авторът по-нататък, тревожен сигнал за увеличения брой смъртни случаи нямаше – нито от болниците и старческите домове, нито от здравните служби или от анонимни лица. Нито пък имаше реакции на почуда от страна на медиите.

Затова и животът продължи да си тече както обикновено: нямаше затворени магазини и училища, на нито едно място не беше спряно производството. Посещенията в старческите домове бяха разрешени, също както и младежките събирания. На никого не му е и хрумвало да задава въпроса дали има достатъчно интензивни легла и респиратори. Целият обществен живот си остана непокътнат.

Закъсняла преценка

Нищо чудно, отбелязва Кристиян Валтер и обяснява причината така: „Размерите на грипната вълна от 2017/18 станаха ясни значително по-късно. Затова по медиите нямаше снимки на подредени в редица ковчези, нито разкази на отчаяни лекари, като тези от Бергамо и Ню Йорк. А тъкмо тези снимки и информации правят абстрактната заплаха конкретна."

Според автора, опасността от грипната вълна през 2017/18 е била също така конкретна както сегашната от коронавирус, но този факт е станал известен на обществеността чак когато грипната епидемия е отминала. Чак през септември 2018 Институтът „Роберт Кох" съобщава, че епидемията е била „изключително тежка". Според неговите преценки, само в Берлин от грипа са починали 1 100 души. Съобщаването на данните за цяла Германия пък става цяла година по-късно – през септември 2019. Тогава за пръв път се говори за над 25 000 починали.

Сърдечната недостатъчност на едно общество

Вероятно е можело част от тези починали да оцелеят, ако медиите бяха вдигнали шум, ако бяха взети интензивни мерки по болници и старчески домове, ако в обществения транспорт и заведенията бяха въведени мерки за социална дистанция и защита.

Без всичко това, много от хората са починали преждевременно. А като причина за смъртта често не е бил посочван грипът, а сърдечна недостатъчност. „Може би това е била сърдечната недостатъчност на едно общество, което не е било достатъчно добре информирано за рисковете и страничните влияния на грипа, пише в заключение журналистът Кристиян Валтер.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не ме разсмивай

    23 0 Отговор
    аха предполагало се ... :) Вярвайте само на половината от това което виждате и на нищо от това , което чувате .Едгар Алън По
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Борислав

    37 5 Отговор
    Това със короно вируса е най голямата афера в човечеството за всички времена. Създадена от корумпираното СЗО и нечии финансови интереси. Успяла да се наложи в световен мащаб единственно из за некадърноста на полетическите елите.

    Коментиран от #7, #15

  • 4 Кал

    23 3 Отговор
    От както има коби-19 всеки умрял човек с наличие на коронавирус,го пишат в статистиката.Не случайно СЗО забрани аутопсиите..

    Коментиран от #16

  • 5 Доктор Ковид 21

    13 5 Отговор
    Нищо не последва защото там има 13 милиона гасарбайтери от Турция отдавна немски граждани и окол 12 милиона бежанци от арабските страни и средния изток, около 4 милиона емигранти от Русия и около 10 милиона от Източно европейските страни, повечето без медицински осигуровки и тези хора вдигнаха числото на заразените и починалите там. Реално заразените германци са били около 4000, а починалите около 300. Имaм питaнe към пeттe вeчнo нeдoвoлни кoмeнтирaщи в тoзи фoрум и към 30-ттe нeдoвoлни прeд пaрлaмeнтa! Зaщo глacувaхтe зa влизaнe в НAТO? Зaщo глacувaхтe зa влизaнe в EC? Зaщo глacувaхтe дa cтaнeм кaпитaлиcтичecкa държaвa c пaзaрнa икoнoмикa? Зaщo нe глacувaхтe дa cтaнeм чacт oт CCCР? Зaщo глacувaхтe зa пoкупкaтa нa aмeрикaнcкитe caмoлeти, a нe нa руcкитe? Зaщo глacувaхтe зa нac грaждaнитe дa ви упрaвлявaмe? Зaщo глacувaхтe Зa прoтивoeпидeмичнитe мeрки, a нe прoтив тях?? Кoй, кoй, кoй ви нacили дa нaпрaвитe тoвa??

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Учудвам се на

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Борислав":

    ниското ниво на интелигентност и манията за световна далавера. Те това последното няма как да се направи от определена група хора и да засегне целия свят и то включае най-големите световни икономики. Помислете преди да пишете глупости и тъпотии,всъщност ако има с какво да мислите.Благодарете се на предния комунистически режим със задължителната ваксинация по имунизационен календар от десетилетия,че иначе щяхме да сме по зле от Италия и Англия взети заедно.
  • 8 Никой не ни е питал

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Доктор Ковид 21":

    за НАТО,ЕСза самолети звездолети и кавото там си написал. Ако имаше питане много от тези въпроси нямаше да стоят на дневен ред. Що се отнася до бройките цитирани от теб силно се съмнявам в това за починали 300 германци и заразени 4000.
  • 9 Матей

    17 0 Отговор
    Отново се доказва изкуствено раздутата до безумни размери истерия с коронавируса,вече се опитват да и правят второ издание,на управляващите много им хареса.Тях не ги интересува трагедията,която докарват до главите на милиони българи,щом не се бунтуват,значи са съгласни да ги тероризират с псевдо-санитарни драконовски мерки.Все едно има особено опасна инфекция,а определено не е така,като се вземе всичко предвид излиза,че това се прави със злоумишлена цел,друго разумно обяснение няма.
  • 10 Рошко

    11 2 Отговор
    Дано някой ден виновнте за тази измама бъдат изкарани и съдени публично
  • 11 Дръндо

    9 0 Отговор
    През 2017-2018 крушата още зрееше. 2020г дойде време да се одруса. Трилиони долари за борба с кашлица. На късметлиите честито !
  • 12 Варненка

    9 4 Отговор
    Ами днешния умрял на 36 години с декомпенсиран диабет.Всяка вирусна инфекция е много рискова за диабетици. А процентът на хората с диабет тип 2 е много голям. Има хора, които никога не са си изследвали кръвна захар сред по-младите, ако не им се правят профилактични прегледи, за да го открият. Половината над 45 годишни имат високо кръвно, а много често и такива на по 30.Естествено,че не трябва да спира животът, но хайде да не се мислим за безсмъртни. И грипните и коронавирусните инфекции водят до доста фатални последици и смърт. Някои мерки може да ви се струват прекалено, но това ще е до момента, в който някой ваш близък почине от или със коронавирус, грип или каквото и да е заразно заболяване, което би могло да бъде ограничено донякъде със спазване на някакви мерки.Кои мерки са псевдо санитарни. Носенето на маски на закрити места ли? Няма сигурно лечение, няма ваксина(а и да открият не се знае дали ще създава траен имунитет.) Този коронавирус за разлика от предходните плъзна из целия свят и е нормално да има свръхмерки в началото, когато не се знае с какво се сблъсква човечеството. После трябва да се търси разумен компромис между здравето и живота и запазването на икономиката.В световен мащаб. Много вирусни заболявания увреждат сърце, бъбреци и други органи.В момента през балкона наблюдавам група млади хора, които са седнали плътно един до друг, без маски, а едното момиче кашля ужасно. И какво като са на открито. Вирусът плъзна из Италия и Испания след ня

    Коментиран от #13

  • 13 Kkk

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Варненка":

    Принципно съм съгласен с теб, но момичето което кашля може да не е болно, а да са въртяли някаква цигарка.
  • 14 варненка

    6 4 Отговор
    И не съм чула за месец и нещо да измрат 100 лекари от грип, в която и да е европейска държава през този век. А в Италия се случи през март и април 2020.С или от covid-19.Заради ненавременни мерки, недостатъчна защита и т. н. В момента това се случва в Бразилия, но явно е прекалено далече, за да ви пука. Иначе може да ревем и протестираме срещу чипиране с несъществуваща ваксина, срещу 5 G мрежата, която е крайно ограничена все още по света.И срещу какво ли още не... А в Ухан за 7 дни изследват 12 милиона души, за да предотвратят втора вълна ей така за кеф... И ходят и навън с маски без да роптаят. Китайците могат и болница да построят за 10 дни,а ние какво можем освен да плюем по всеки, чието мнение не съвпада с нашето. СЗО е виновна, че не е предупредила за опасността навреме, за да се подготвят САЩ. На някои във форума пък им е виновна за преекспонирането на "истерията" с коронавируса, преекспонирането на санитарно-епидемиологичните мерки.Не раздавали пари на калпак като в другите европейски държави. Ами от къде да дойдат тези пари? Да ги нарисуват ли? Нали от производство, износ на стоки и данъци идват.И като се намали ДДС на ресторанти и хотели нали от някъде другаде трябва да дойдат пари, за да се попълни бюджета. Ще вдигнат подоходните данъци на всеки, данък печалба или ще вземат кредити отвън, които после ще трябва да връщаме, затягайки коланите... Когато се иска трябва да се знае дали има откъде да дойде...
  • 15 ееее

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Борислав":

    Значи малкия брат на короната H3N2 през 1968-69 год. прибра доста хора и в бг, но никой не знаеше що е това и вдигаха рамене. В последните 10-15 г вече знаят, а генома на короната извадиха до седмици. Просто напредък.
  • 16 Гошо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кал":

    Как пък СЗО ще забрани аутопсиите Ти таях за някакъв върховен медицински орган ли ги има
    А що се касае до това че 2017/18 умерели 25 000 и нищо не последвало ,то какво ,сега пак ли трябва да умрат