Last news in Fakti

21 Май, 2020 11:36 2 652 5

Турция по време на коронавирус: Пътуване с баркод

  • турция-
  • акшам-
  • пътуване-
  • коронавирус-
  • баркод-
  • пътуване с баркод-
  • проверки

Възрастните турци ще могат да се върнат по родните места

Турция по време на коронавирус: Пътуване с баркод - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Пътуване с баркод". С такова заглавие излезе турският вестник "Акшам", коментирайки мерките, наложени от правителството, за справяне с разпространението на коронавирусната пандемия. Кодът ще е необходим също за пътувания с влак и самолет, като при потенциален риск, разрешение за пътуване няма да се издава.

"Йеничаг" акцентира върху необходимостта от специален код за желаещите да пътуват турци. Този код ще бъде индивидуален и ще се сменя при всяко пътуване. Той ще бъде получаван с кратко съобщение чрез мобилно приложение. За проверката на здравното състояние на желаещите да пътуват ще отговаря фирмата туроператор, а в случаите, когато бъде установен заразен пътник, всички останали ще бъдат поставяни под наблюдение.

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи за новите правила, като заяви, че не се обмислят ограничения за излизането навън след празничните дни, но това ще трябва да става с предпазни маски. Занапред, вместо да бъдат налагани забрани на хората над 65-годишна възраст и на тези с хронични заболявания, те ще "бъдат поставяни под контрол", каза още министърът, предаде БНР.

Възрастните турци ще могат да се върнат по родните места за празника (Рамазан байрам), след като получат специално разрешение, но при условие да останат там най-малко един месец. Освен това те ще може да бъдат придружавани от максимум двама души, каза Коджа. Турските издания коментират и икономическите отражения на коронавируса. Турция е попаднала в капана на средните доходи, а в резултат на пандемията половината от населението ще обеднее. Икономист сравни турската икономика с жив организъм, който е с разбита имунна система.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре че е с баркод

    3 4 Отговор
    Щото ако беше с ДНК, 20-30 милиона щяха да тръгнат за България!
  • 2 МА ХИЧ ПЪК

    3 8 Отговор
    НЕ МА ИНТЕРЕСУВАТ ТЕЯ ! АКО ГОСПОД ИЗВАДИ ВАРИАНТ ДА СТОЯТ ПО ДАЛЕЧ ОТ ЕВРОПА Е ОК !!!

    Коментиран от #5

  • 3 V 8- MAN

    0 2 Отговор
    😷😷😷Ердоган ще затвори всички турци по домовете.😷😷😷Само сирийци,араби,евреи и туристи ще могат да пътуват в Турция.😂😃😆😅😎😭
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.