22 Май, 2020 16:26 7 885 16

Епидемиолог: Ситуацията в Милано е взривоопасна! Това е експеримент

  • масимо гали-
  • италия-
  • епидемиолог-
  • милано-
  • коронавирус-
  • експеримент

Разхлабването на мерките сега е експеримент, който трябва да се следи

Епидемиолог: Ситуацията в Милано е взривоопасна! Това е експеримент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ситуацията в Милано е взривоопасна, въпреки че мерките се разпускат с всеки изминал ден. Звучи страшно, но това е оценката на един от най-уважаваните италиански епидемиолози Масимо Гали. Той е ръководител на отделението за инфекциозни болести в миланска клиника. По думите му, разхлабването на мерките сега е експеримент, който трябва да се следи много стриктно и при нужда да се предотврати.

Италия си стъпва на краката. Хората вече са навън, а случаите на коронавирус намаляват. Така изглежда картината в страната с днешна дата. Но това, според учените, е привидно. Д-р Масимо Гали казва, че вирусът е спрян, но не и премахнат. Опасността се крие там, където най-малко личи – при хората без никакви симптоми. Няма данни колко от хората, които са били по домовете си, всъщност са преносители на вируса без индикации. Сега те ще се смесят с останалите по улици, магазини и работни места.

„Решението да се отворят почти всички сфери на живота, да се отворят магазини, фабрики, беше неизбежно, като се има предвид накъде е тръгнала икономиката. Но нямаме пълна гаранция, че ще избегнем рестарт на епидемията. Перспективата да изникнат нови огнища очевидно трябва да се вземе предвид и естествено трябва да се направи опит да се предотврати”, каза д-р Масимо Гали в интервю за Нова телевизия.

„Наблюденията са фундаментални - взимане под внимание индикациите, следене за използване на маските, за спазване на дистанция поне метър и половина. Няма пълна гаранция, че използването на маски е достатъчно, за да блокира разпространението на вируса. Например училищата останаха затворени. Защото събирането на деца в една и съща стая за по 5 часа е опасно. Класната стая може да стане инкубатор на заразата и няма как да накараме децата да спазват дистанция. Най-добре ще е, ако тестваме много повече хора – колкото повече, толкова по-добре, за да преценим на какъв етап сме”, обясни д-р Гали. Самият той е подел кампания – предоставя тестове на тези, които искат да проверят дали носят вирус. „Има много хора, които не знаят и трябва да им се даде шанс за тестване”, смята лекарят.

„Има огромен процент хора, които са инфектирани, но не са развили каквито и да е симптоми. Вирусът може да присъства дълго време. Имам пациент, който е позитивен от края на февруари. И е заразен от тогава. Инфекцията остава седмица, след седмица, след седмица. 6-7-8 седмици. Не знаем дали веднъж почувствал се добре, пациентът все още е инфектиран. Така че тестване, тестване и пак тестване. Това е начинът да се проследи циркулацията на вируса, да се тества и да се проследяват контактите на тези лица”, смята д-р Гали. Според епидемиолога сега това е особено важно и фактът, че случаите са намалели, не трябва да отслабва бдителността ни.

„Опасявам се, че не го правим в достатъчна степен, специално в моята страна. Практически невъзможно е да се тества цялото население, но е много важно да се тестват хора, които са имали контакти с инфектирани и хора със симптоми. Сега имаме много хора със симптоми, за които не можем да осигурим тестове, никакви видове тестове. Трябва да наблюдаваме много внимателно какво ще се случи след отварянето на всички активности. Да следим из късо експеримента. Наричам го експеримент, защото нямаме предишни данни или изследвания, на които да се базираме какъв ще бъде ефектът”, обясни д-р Гали. По думите му прогноза за това кога евентуално ще се появи втора вълна на епидемията ще може да се направи след 2-3 седмици. „Втората вълна е просто хипотеза и не можем да предвидим точен период. Говори се за втора вълна през есента. Но как, в каква модалност може да се прояви, не се знае”, обяснява епидемиологът. И няма човек на Земята, който може да каже, смята Гали. Но е добре обществото да бъде предупредено за подобен сценарий.

„SARS 1 се появи през ноември 2002 г. и изчезва през юни 2003 г. С официално 8098 случая в света, но с по-малко от 2 000 случая извън Китай. Възможно е поведението на коронавируса да е като на SARS 1. Не зная. Никой не знае. Не е толкова лесно вирус, които има способността да инфектира милиони, да изчезне за няколко седмици или месеци. Не знаем каква стратегия ще предприеме вирусът. Не виждам възможност за огромна промяна скоро, защото този вирус може да приема много мутации. Но не толкова бързо, колкото други вируси, които познаваме. Трябва да се организираме, така че да живеем с вируса. Неправдоподобно е да се мисли, че вирусът ще изчезне скоро”, обяснява епидемиологът. „Не знаем колко време ще ни трябва, но е важно да променяме мерките и поведението си според ситуацията. Нищо не е фиксирано и окончателно в това поле”. Д-р Гали говори за вируса като за организъм с разум и хитрост, който е способен да предприема стратегии според ситуацията. Колкото до мерките на правителствата – в момента няма друг вариант, освен принципът проба-грешка. Но с прецизни малки стъпки.

„За някои държави беше по-лесно да реагират с адекватни мерки. Това са тези, които не бяха покосени първи. Имаха време за подготовка, за да ограничат проникването и разпространението на вируса. Да смекчат удара към техните нации. Италия беше първата и само за седмици вирусът се разпространи без какъвто и да е шанс да разберем как да противодействаме”, обяснява д-р Гали. „Лекарите и държавните здравни организации можеше да бъдат предупредени по-адекватно, а не само болниците. Фактите са, че предупреждението на СЗО за ограничаване на движението на пътници от Китай или на хора, влезли в контакт с коронавируса, не беше достатъчно за страни като Италия. При нас вирусът беше пренесен не директно от Китай, а от Германия, за което тя, разбира се, не носи никаква отговорност. Щеше да е същото, ако вирусът у нас беше пренесен от Франция, Великобритания, Испания, Русия или Саудитска Арабия. Нямаше да е тяхна отговорност. Не беше достатъчно вирусът да се ограничи в Китай. Италианското правителство беше от първите, които спряха полетите от Китай, но това не се оказа достатъчно да спре вируса. Но тъй като връщане назад няма, остава да се мобилизираме за това, което можем да направим сега. Страхът на хората е обясним, казва д-р Гали. Но трябва да се използва като предпоставка за предпазливост, а не за паника.

„Действително беше ужасен, неочакван опит за мен. Може би най- ужасният в моя живот редом със СПИН епидемията, която е съвсем различна”, разказва епидемиологът. Но по думите му човечеството и преди е минавало през подобни изпитания. Ще мине и през това. „Смятам, че инфлуенца вирусът тип А остава сериозна опасност пред човечеството и може да доведе до по-сериозни последици от новия коронавирус”, обяснява д-р Гали. Според италианския инфекционист важно е да помним, че, както е казал Дарвин, не оцелява най-силният, а най-адаптивният.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корон

    21 17 Отговор
    Е то по таз логика да не отварят изобщо....пак платени статии и разни боклуци плашат хората

    Коментиран от #3

  • 2 Италия вече фалира

    27 3 Отговор
    Фаза 2 е за да фалират тези които имат още някакви пари, защото става доста трудно или дори невъзможно да отидеш на ресторант, фризьор, на почивка с доказателство че нямате ковид 19, че не сте били в контакт със заразени а тампони все липсват или ги правят " само когато има съмнения " за ковид. Така че човек преди да отиде на фризьор, ресторант или море трябва да мине през много бюрократични коридори и какви ли не препятствия- абе...направо по-скоро ще се откажеш да ходиш където й да е. Плюс това собствениците на заведенията са задължени да регистрират всеки клиент а клиентите ще са малко заради дистанцията, така че някои въобще се отказаха да продължат да работят. Всъщност извънредното положение е удължено до 21 декември 2020 така че тази втора фаза служи за довършване на не само на бедните но и на средната класа.
  • 3 не се ядосвай

    17 15 Отговор

    До коментар #1 от "Корон":

    като започнат да умират по 200 човека на ден в София , няма да има нужда от мерки хората ще оцапат гащите и сами ще се затворят

    Коментиран от #4, #5, #6, #9

  • 4 Парадокс

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "не се ядосвай":

    Е,па,Джокерът Мутафчийски нали точно това казА:Ще се мре ЯКО.
  • 5 asd

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "не се ядосвай":

    Аве хора, вие не излизате ли волбще? Аз стоях вкъщи само 1вата седмица докато видя за какво става въпрос, след това съм по цял ден навън, сред хора, на работа и т.н. ннад 50% от всичко си върви по старуму и нищо особено не се случва. Стига с тази истерия, колкото и да искате "чували с трупове" няма да има... има само положителни тестове което нищо не означава

    Коментиран от #11

  • 6 Все още няма коментари

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "не се ядосвай":

    Логично
  • 7 Така ли

    5 0 Отговор
    А ние още се борим с техните боклуци
  • 8 бой

    14 0 Отговор
    взироопасен ви е мозъка
  • 9 боян

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "не се ядосвай":

    ще ти умре мозъка
  • 10 В Т

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Смятам, че инфлуенца вирусът тип А остава сериозна опасност пред човечеството и може да доведе до по-сериозни последици от новия коронавирус”...Тогава каква е логиката че побъркахте хората с карантини и с маски ? Няма логика верно си правите експиримент
  • 11 Уса

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "asd":

    Повечето от тестовете са фалшиви или заразени,но не са читави.Познавам хора направили по 3 теста.Първия положителен,втория отрицателен и третия отрицателен.Това е масово.Когато на някой с първите два теста не се яви за трети го пишат заразен.Търсят го преследват,като диверсант залавят и хоп отрицателен отново,но вече е записан в статистиката а той си е жив и здрав
  • 12 Само като прочетох

    10 3 Отговор
    Каза доктор Масимо Гали в интервю за Нова(Бокова) телевизия, и спрях да чета.
  • 13 Plovdiv

    5 3 Отговор
    Aко няма епидемиолози, няма да има и проблеми!

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Plovdiv":

    Стига с тая истерия коронавирус.Не разбрахте ли до сега ,че тази 'пандемия' е за нечия изгода.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Pilot

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Изгодата е за най-богатите за да станат още по-богати, а средната класа да изчезне !