23 Май, 2020 21:32 2 064 13

Коронавирус в Европа: как да спасим летния сезон

  • туризъм-
  • плаж-
  • икономика-
  • европа

Южноевропейските страни разчитат твърде много на туризма, за да си позволят плажовете им да пустеят през лятото

Коронавирус в Европа: как да спасим летния сезон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южноевропейските страни разчитат твърде много на туризма, за да си позволят плажовете им да пустеят през лятото. Имат ли обаче те планове за спасяването на сезона и какво предвиждат те? Кратък обзор:

Сред страните-членки на ЕС Хърватия е държавата, която е най-много зависима от туризма – приходите от него съставляват една четвърт от БВП. В Гърция пък 26 от всеки 100 души са заети в този сектор. Що се отнася до абсолютните приходи, на първо място е Испания със 71 милиарда евро през 2019 година, следвана от Франция, Италия и Германия.

Испания

Именно в Испания, където в сектора на туризма са заети 2,7 милиона души, браншът посрещна с ужас решението на правителството за въвеждането на 14-дневна задължителна карантина за чужденците. И докато другаде усилено се обсъжда отварянето на плажовете, тази карантина в Испания важи засега до началото на юли, посочва „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Междувременно се дискутира как да бъде осигурена дистанция по плажовете – дали чрез запазването на парцели или чрез въвеждането на смени, за да могат всички желаещи да получат достъп.

Италия

Италия от своя страна отваря границите още от началото на юни, но никой не очаква тълпи туристи да нахлуят тутакси. Поради това правителството разчита основно на курортистите от самата Италия, за да напълнят хотелите, плажовете и къмпингите. За целта са осигурени субсидии – до 500 евро на домакинство, или общо 2,4 милиарда евро.

Португалия

В Португалия от понеделник ресторантите отново работят, но с до 50 процента от капацитета си, за да се гарантира сигурността. И там се разчита до голяма степен на местните туристи, но те ще могат да компенсират отсъствието на чужденците само донякъде. На Мадейра, например, където случаите на коронавирус са само 90, пристигащите трябва да представят удостоверение, не по-старо от 72 часа, че са си направили тест с отрицателен резултат.

Гърция

Според „Нойе Цюрхер Цайтунг“, Гърция е в неблагодарна ситуация. Макар страната да се справи добре с епидемията, икономическите прогнози изобщо не са розови, и то в година, в която надеждите бяха, че болезнената политика на реформи най-после ще започне да дава плодове. Правителството предвижда да отвори границите за чуждестранни туристи на 1 юли, за да може да посрещне поне част от 34-те милиона души, регистрирани миналата година. Както заяви министърът на туризма Харис Теохарис, намеренията за рекламиране на Гърция предвиждат да се заложи на успешната борба с вируса и на свързаната с нея положителна промяна в имиджа на страната, възприемана като постоянен източник на кризи. „Гърция е сигурна страна“, казва министърът, цитиран от „Райнише Пост“.

Голяма част от населението обаче е против масовия приток на чужденци, във връзка с което правителството залага като начало на сключването на двустранни споразумения за приемането и изпращането на чужденците без изисквания за карантина.

Франция

„Французите ще могат през юли и август да почиват във Франция", каза миналата седмица министър-председателят Едуар Филип и това изявление зарадва неговите сънародници, на които до момента бе разрешено да пътуват по-далеч от 100 километра само в изключителни случаи и с писмено основание. Достъпът до плажовете е възможен съвсем отскоро, а ресторантите и хотелите остават затворени поне до втори юни.

Хърватия

Хърватия е не само най-зависимата от туризма страна-членка на ЕС, но и притокът на чужденци в нея е много концентриран сезонно. Затова поне частичното спасяване на активния сезон е изключително важно – летните загуби няма как да се компенсират през есента. Ограничителните мерки за влизане в страната вече бяха разхлабени, изискване за карантина при влизането няма. А докато и в ЕС изискването за карантина на връщане не отпадне изцяло, се залага на двустранните споразумения.

Турция

Още несъвзела се от икономическата криза от преди две години, Турция е вече в нова криза, заради която правителството в Анкара се постара в рамките на борбата си с вируса да сведе до минимум икономическите поражения. Турската икономика е много по-диверсифицирана, отколкото тези на останалите южноевропейски курортни държави. Въпреки това туризмът играе централна роля за икономическото възстановяване – оборотът на бранша за миналата година е 35 милиарда евро. След края на свещения месец Рамазан ограниченията за вътрешните пътувания ще отпаднат, а от средата на юни трябва да бъдат възобновени и международните полети.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 6 Отговор
    Стига с тоя сезон ве. Побърках те се.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 опорна точка

    2 10 Отговор
    Кремъл няма какво да спасява. В Русия нет сезон- нет проблем. Чиста работа. К'во му плащаш дето се вика.
  • 3 Домакин

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ако фалират тези по веригата на "сезона" ще го усетиш и ти
  • 4 ПлажБой

    4 2 Отговор
    Добре бе, то е ясно че пак ще спасим гърците
  • 5 Не ти ли

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    омръзна да пишеш глупости, троле?
  • 6 Значи чудат се как да откраднат парите

    2 0 Отговор
    От хората да преминат от едни раце в други със схемата почивка
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аахахах

    5 1 Отговор
    Какво стана с изтичащите шитове от Варненския канал в морето?! Само да напомня, че ома обявен код тъмно кафяво и конската физиономия изведнъж замлъкна!
  • 9 Anonim

    0 2 Отговор
    Като твърдим че няма при нас като при гърците има но ние крием това е тактиката
  • 10 приятелски съвет

    1 2 Отговор
    Коронавирус в Европа: как да спасим летния сезон? АМИ ДАЙТЕ МУ ТОВА,КОЕТО ПИЕ БАЙ ДОНЧО ТРЪМПОВ.
  • 11 Баро Вкаров

    3 1 Отговор
    Юруш към родното Лайноморие!
  • 12 само питам

    1 0 Отговор
    Еееиийй...така и не мога да разбера, от какъв зор вкарвате Турция между Европейските страни. Ще стават сигурно член на ЕС ли..какво ли .Или може би си получавате грантовете от там...ма какво ли питам, мигар не е ясна картинката. Кой, освен шепа белени моркови, го интересува какво става в тая кочина.
  • 13 НЯМА СПАСЕНИЕ

    0 0 Отговор
    КАК ДА СПАСИМ НЕСПАСЯЕМОТО АНГЕЛКОВА И БОКО ?