23 Май, 2020 17:20 1 219 15

Разрешават колективните молитви в джамиите в Турция от 29 май, но с условия

  • турция-
  • джамия-
  • мюсюлмани-
  • молитва-
  • ковид-19-
  • реджеп ердоган

Ще бъде забранено внасянето в джамиите на материали, които засилват риска от разпространение на вируса, като например молитвени килимчета

Разрешават колективните молитви в джамиите в Турция от 29 май, но с условия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колективните молитви в джамиите в Турция ще бъдат подновени частично от 29 май при определени условия, съобщи Анадолската агенция, като се позовава на инструкция на министерството на вътрешните работи, публикувана вчера.

Съгласно инструкцията ще бъде разрешено провеждане на колективни молитви в джамиите два пъти на ден - по обяд и следобед, както и на колективни петъчни молитви, но при изискване за спазване на социална дистанция и носене на маски, предава БТА.

В останалото време джамиите ще бъдат отворени за индивидуални молитви.

Няма да се позволява извършване на колективни петъчни молитви вътре в джамиите. Такива молитви ще могат да се провеждат само в джамии с двор и открито пространство около тях, които ще бъдат определени от местните власти във всеки окръг. Молитвите ще бъдат кратки и няма да се предшестват от проповед.

Ще бъде забранено внасянето в джамиите на материали, които засилват риска от разпространение на вируса, като например молитвени килимчета. В джамиите няма да се включават климатици.

На 16 март Дирекцията по релегиозните въпроси обяви временно прекратяване на колективните молитви в джамиите, включително на петъчните молитви, като мярка срещу разпространението на коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забелязъл.

    3 6 Отговор
    На тия май им хареса италианската партизанска песен че чак отварят джамиите за масова молитва...😂😃😀

    Коментиран от #3

  • 2 Условието е....

    5 4 Отговор
    Нали всички се гъзурчат, най-задния зсбива един среден пръст в префния, той в следващия и т.н. Те си падат по това и това ще е Двойно щастие.

    Коментиран от #4

  • 3 Песнопой

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Забелязъл.":

    А когато вземат да пускат и песента на Капитан Петко всеки ден ще е празник и молитва нашият Хасан ще е първи в джамията.

    Коментиран от #8

  • 4 Така е.

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Условието е....":

    Те затова и заемат място на една ръка разтояние когато се молят че да могат да си бъркат по дупките.
  • 5 Ердо

    2 2 Отговор
    Каворе гледайте си чьорквите и не ни мислете
  • 6 Тервел

    2 1 Отговор
    Представям си какво пър€€ене пада като започнат да се гъзят!!! Вместо да погледнат аллаха ди, те му понасят гъзиците си.
  • 7 ами сега

    4 1 Отговор
    Руснаците се изплюха в лицето на българина и му казаха, че кирилицата не е тяхна, а византийска 😂😂😂
  • 8 Ей боклуко.....

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Песнопой":

    Turk е основана точно на тая дата през 1452 от ислямизираният еврейн Ал те хванах Ал те пречуках....... продължение си го знаеш.....нали....

    Коментиран от #11

  • 9 Info

    1 1 Отговор
    Отчаяните сирийски бежанци в Турция продават органите си на черния пазар само за да платят наема си, съобщава американската мрежа CBS.

    Репортери на CBS използваха скрити камери, за да разкрият съществуването на черен пазар за трафик на хора.

    Бежанците често стават жертва на измама и получават много по-малко пари от първоначално договореното.

    Абу Абдула напусна Сирия преди четири години заради войната.

    Той оцелява като метален работник в Турция с месечна заплата от едва 300 долара.

    Когато прочете реклама във Facebook за закупуването на човешки органи поради мизерното си финансово положение, той се съгласи да продаде един от бъбреците си за 10 000 долара.

    Той каза пред CBS, че в крайна сметка му е дадена половината пари от сделката и човекът, с когото е сключил сделката, изчезна, докато телефонът, с когото общуват, е изключен.

    Абдула добави, че след операцията не е получавал никакви медицински грижи и често страда от болка.

    Репортер на CBS също разговаря с майка на три деца без съпруг Умм Мохамед, която продаде половината от черния си дроб за 4000 долара.

    С тези пари тя плати наема за къщата, в която живее с децата си.

    В Турция търговията с човешки органи е незаконна и донорите трябва да декларират, че са близки роднини на хората, които ги дават.

    Отчаяните бежанци попълват документи, в които заявяват фалшиво че са свързани.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бари

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ей боклуко.....":

    Ти с това ли се гордееш , че дьонме-евреи са ви създали Османската и векове по-късно турскатА държава ? Тези хора когато дават с едната ръка , с другата вземат много повече . Да си знайкаш .

    Коментиран от #12

  • 12 Барке.....

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бари":

    Искаш да ти завъртя вратлето на 360градуса а......

    Коментиран от #13

  • 13 Бари

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Барке.....":

    Хазарските евреи ( ашкенази ) били истинските господари в Османската империя, независимо дали става въпрос за ислямизирани евреи (така наречените „дьонмета“ – „ренегати“, подобни на мараните в Европа), или откритите евреи. И едните, и другите се подчинявали само на своите си закони („Талмуда“) по еврейската схема „държава в държавата“. Естествено всички тези евреи от край време били организирани на масонски принцип в тайни общества и ложи, които винаги били контролирани от Синедриона
    Това са факти . Не искам да обиждам никой . Бъди здрав .
  • 14 Турчин

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Info":

    А бре факе инфо,дай да видим скритите камери,а?защо постоянно си със пропагандни постове?ще си починете от злоба,и преди е било така,така ще е и цял живот,е и теб те разбирам,не са малко 600 години,така че живей си с омразата,па на турчина много му боли .... за теб хаха,и щом много мислиш за сирийците ами взимайте ги малко и вие бре,в Турция са 4 млн.колкото една българия,на вас като ви дойдат само 5 хил.сирийци и почвате да вайкате
  • 15 На това

    0 1 Отговор
    Инфо трябва да се вземе IP адреса,направо си е за разследване и в кауша.и мисля че си от сектата на гюленистите