Last news in Fakti

23 Май, 2020 17:33 1 982 4

4 страни от ЕС с алтернатива на антивирусния план "Меркел-Макрон"

  • ес-
  • икономика-
  • ангела меркел-
  • еманюел макрон-
  • ковид-19

Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия са внесли контрапредложение на френско-германската инициатива за възстановителен план на Европейския съюз

4 страни от ЕС с алтернатива на антивирусния план "Меркел-Макрон" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия са внесли контрапредложение на френско-германската инициатива за възстановителен план на Европейския съюз срещу коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс.

Четирите фискално консервативни страни подкрепят идеята за уникален спешен фонд за укрепване на икономиката на ЕС.

Особено важно е обаче държавите да ограничат тази спешна помощ до две години, според днешно изявление на австрийското канцлерство.

В алтернативното предложение, което е обявявано вече няколко пъти, четирите страни дават да се разбере и, че те няма да се съгласят на обединяване на дълга и увеличение на общностния бюджет.
Проектопредложението е видяно от ДПА.

Неотдавна германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха възстановителен план за 500 милиарда евро за периода след коронавирусната пандемия.

Идеята е парите да бъдат набирани от Европейската комисия като заеми на капиталовите пазари и предоставяни под формата на грантове през бюджета на ЕС.

"Пестеливата четворка" в ЕС - Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия - е против грантовете, призовавайки вместо това за кредитен подход, отбелязва Ройтер

Италия определи контрапредложението като "отбранително и неуместно", допълва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    11 1 Отговор
    ЕС буксува скоро няма да се разберат, а така напред ще е трудно да се продължи
  • 2 сигурно

    13 1 Отговор
    В Шенген няма да влезем ,защото няма да има ЕС. !
  • 3 Кой68

    13 1 Отговор
    Това си е деление на държавите в EU.Поредно доказателство колко е "единен" този съюз и че е единен във слушането на САЩ макар и във свой ущърб......СИВ-оправдаваше своето съществуване икономически и политически.
  • 4 Шекспир

    9 0 Отговор
    Естествено е да не са съгласни с този общностен заем.Италия бе пред фалит още преди панаира.Вируса и дойде дюшеш за да изкопчи едни стотици милиарди от ЕС уж за справяне с последствшята от епидемията.И ние сме зле но по стара традиция на нас ще ни подхвърлят огризките от софрата а заедно ще плащаме сметката.