Last news in Fakti

24 Май, 2020 20:59 1 955 7

В Турция празнуват Рамазан байрам в извънредна обстановка

  • турция-
  • рамазан байрам-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • реджеп ердоган

Във всички 81 области на страната е въведена забрана за излизане на улицата

В Турция празнуват Рамазан байрам в извънредна обстановка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мюсюлманските страни в Близкия изток и Северна Африка посрещат празника Еид ал-Фитр, с който се поставя край на поста по време на свещения месец Рамазан.

В съседна Турция тридневният празник, който ще завърши във вторник, е известен с името Рамазан байрам и тази година се отбелязва в извънредна обстановка заради борбата с коронавируса.

Във всички 81 области на страната е въведена забрана за излизане на улицата. Тя влезе в сила в полунощ срещу събота и ще продължи до полунощ във вторник срещу сряда.

Вчера по изключение гражданите можеха да посетят най-близките магазини, пекарни и месарници, за да напазаруват. Хората могат да поръчват традиционни сладкиши и храна от някои отворени хлебопекарни.

Забраната за излизане от домовете беше обявена от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган след правителствено заседание в понеделник.

И тази година за празника преминаването по магистрали, мостове, пътища и други е безплатно, но от това могат да се възползват само служители в спешни служби и непрекъсваеми производства, които имат право да излизат от домовете си.

Джамиите в страната ще останат затворени до следващия петък, 29 май. Единствено в джамия в Анкара се проведе обща молитва с ограничен брой присъстващи и при спазване на социална дистанция, водена от главата на управлението по религиозни дела (Диянет) Али Ербаш.

В общежития в страната вече не се намират завърнали се от чужбина турски граждани, съобщи министърът на младежта и спорта Мехмед Мухарем Касапоглу.

Срокът на карантината на всички е изтекъл и те са със семействата си за празника. От началото на евакуацията на турски граждани от чужбина в началото на Рамазан до сега почти 77 500 души бяха изолирани в ученически и студентски общежития в 76 области на страната.

Днес възрастните хора над 65 години за трети пореден път имат право да излизат от домовете си.

Първият път те можеха да прекарат навън 4 часа, миналата неделя и днес могат да се разхождат по 6 часа.

Празничното настроение тази година е помрачено не само заради забраната за излизане, която възпрепятства прекарването на празника с роднини и близки, но и заради икономическите затруднения на много хора.

Изследване на общината в Истанбул показва, че почти половината от домакинствата в града понастоящем нямат редовни доходи, също толкова нямат и осигуровки. 9 от 10 души не могат да си позволяват два пъти седмично месо или риба.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кое празнуват ?

    4 13 Отговор
    Рязан байрам ?
    И него ли го минаха с храстореза

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Еееее

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "АБЕ":

    Недей така да пишеш за родителите си
  • 4 За жалост на родителите ти

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кое празнуват ?":

    Твоя мозък са минали с храстореза. Ще си останеш винаги без мозъчно мекотЕло
  • 5 Иван

    4 10 Отговор
    Стига с тия джамии бе,натовци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    0 3 Отговор
    А мене пък изобщо не ме интересува какво празнували белените моркови...