Last news in Fakti

26 Май, 2020 08:01 5 601 23

“Кориере дела сера”: По-слабата Европа на изток с по-малко жертви

  • източна европа-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Картината на 15 март може да ни накара да разберем как се раздели ситуацията в Европа в двете ѝ части

“Кориере дела сера”: По-слабата Европа на изток с по-малко жертви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Минаха три месеца, откакто в Кодоньо се разбра, че пандемията е забила първите си флагчета в Европа. В санитарен план обаче нейните завоевания не бяха еднакви, пише в свой коментар Федерико Фубини във в. “Кориере дела сера”.

В Румъния, България, Полша, Гърция, Албания, Унгария и Словакия изглежда, че имаше много по-малко жертви, пропорционално на населението им, в сравнение с богатата Европа като Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Белгия, Дания, Великобритания. Тези страни от Източна Европа регистрираха и много по-малко случаи на заразени, но това може и да не е показателно – имайки по-малко средства, те може да са направили по-малко тестове. И въпреки това е ясно, че огънаха кривата на епидемията по-рано и по-добре. Част от заслугата за това може да е на късмета. Става дума обаче за икономики, интегрирани с останалата част на Европа, като между 30 и 90 на сто от приходите им зависят от износа.

Може би става дума за друго обяснение – тези страни бяха по-смирени, защото имаха повече съзнание за уязвимостта на здравните си системи. Още от началото взеха насериозно новините, които идваха от Италия и Испания, и приложиха първи режима на строга карантина. Знаеха, че не можеха да си позволят да рискуват.

Картината на 15 март например може да ни накара да разберем как се раздели ситуацията в Европа в двете ѝ части. На този ден в Италия вече имаше 1809 жертви и 24 000 заразени. Мнозина в Западна Европа смятаха, че заразата ще остане в Италия и Испания като резултат на дезорганизацията им.

Не всички обаче повярваха на тази версия. Индексът на Оксфордския университет за строгостта на мерките (в който 1 показва максимално отваряне, а 100 – максимално затваряне) показва, че в средата на март Гърция и въпросните страни от Източна Европа вече са се задвижили. Албания беше с индекс 84, Словакия със 71, Румъния – 67, докато богатите страни изглеждаха най-релаксирани – Германия с 37, Швеция - 18, Великобритания - 11. Мерките се стегнаха в цяла Европа чак в края на март. Два месеца и половина по-късно има сигнали, че скромността на по-малко силните страни на Европа ги превърна в по-малко крехки.

На базата на данните на Worldometer Албания в петък вечер регистрира 11 мъртви на всеки милион жители, а Великобритания – 536, Гърция – 16, Белгия – 795, Румъния – 60, Германия – 99.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сигурно

    23 49 Отговор
    Това стана ,защото тези народи са живели 45 год. в страх и ужас от системата , най-вече в България !

    Коментиран от #4, #8, #13

  • 3 никой

    44 13 Отговор
    Италия и Испания са световни туристически дестинации. Циркулацията на пътуващи там е много по- голяма, отколкото в Бг, Албания или Словакия, например. Това е един от основните фактори.

    Коментиран от #6

  • 4 Да ама не

    79 18 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Това стана заради ваксината БЦЖ-и след 30 години оня"лошият" строй още ни пази.
  • 5 HitDobavki

    10 15 Отговор
    А да видяхте някъде да се споменава България?!?

    Коментиран от #18, #20

  • 6 Гошо

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "никой":

    А Гърция не е ли

    Коментиран от #16

  • 7 Активист на БСП

    34 10 Отговор
    Причината се казва БЦЖ !
  • 8 А по вероятно е че

    42 4 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Вирусът си е рекъл: „На тези и управниците им са достатъчни, я по-добре да не се меся, че няма да останат за втората вълна“
  • 9 Хаха

    35 10 Отговор
    Просто на ИЗТОК сме Славяни, ИНТЕЛИГЕНТНИ достатъчно за да НЕ вярваме на ЗАПАДНАТА МАФИЯ!!!
  • 10 hellias

    40 0 Отговор
    По-малко туристи имаме, много по-малко старчески домове. Най-уязвимите хора, тези над 75-80 години, не са концентрирани на големи групи. Две седмици преди карантината вече имаше грипна ваканция. Доста от младите хора възприеха идеята за дистанция. БЦЖ-то също може да е помогнало, кой знае. Дано продължим да имаме късмет...
  • 11 JEFF

    31 3 Отговор
    Всички знаем, че истината е друга. Целта на биологичната атака беше Стария континент, а не периферията.

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гербав трол

    32 7 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Стана така защото вирусът ГЕРБ покоси рисковите групи много преди коронавируса. Вижте средната възраст на починалите в Италия и Испания - в България хората не достигат да такава възраст защото герберската мафия се погрижи те да измрат от глад, студ и болести защото им отпусна по 200 лв. пенсии които не им стигат да си платят тока, водата и дънъците а камо ли да има за ядене и лекарства.

    Няма починали от коронавируса обаче България е с най-голямата смъртност на милион в цяла Европа - ние се имаме много по-смъртоносен вирус (ГЕРБ) - та който оцелее от него е достатъчно здрав за да не се притеснява от някакъв слаб коронавирус.

    Това е положението.
  • 14 Спасителят на Западните Балкони

    25 2 Отговор
    Възмутително, нито една дума за "Спасителя"! Как може такова нещо, тези италиански мисирки не ги ли е срам! На българите корона не им трябва, ТОЙ им е достатъчен !
  • 15 миролюб бенатов

    13 1 Отговор
    Даже и вирусите бягат от тук
  • 16 никой

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Гърция е посещавана предимно през лятото за морски туризъм. Италия и Испания са посещавани целогодишно не само за плаж. Преди да контрираш, малко вникни в това, което си прочел!
  • 17 бухалка с пирони

    15 2 Отговор
    Те не разбраха че ние българите, вече имаме имунитет към всичко. Какви ли не вируси ни пускаха през годините, че и с тежки метали ни пръскаха. В центъра на България, в село Змеево до Стара загора, с години изгаряха военни ракетни горива от други държави, които бяха силно токсични. Тогава много хора се разболяха и измряха от това, но който оцеля, сега има имунна система като на крокодилите и никакви заразни болести и инфекции не ги хващат. Изглежда че са го предали този имунитет и на останалата час от българите и се е получил стаден имунитет. Така че КОВИД19 сега не ни притеснява. Другите да му мислят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 В.В.

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "JEFF":

    Вярно на 100%...Също и да се конфронтира Европа със Китай..Всичко има замисъл...Има лоши хора...Така ми каза един възрастен италианец..
  • 20 Дръндрън

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "HitDobavki":

    Италианците не се интересуват от България. Виж Албания, Румъния-да. Странно ми е, че не споменават и Черна Гора, щото и там имат интереси
  • 21 Коко

    12 2 Отговор
    Източна Европа има по малко жертви, защото д-р РОДОПСКА Е СЪТВОРИЛА БГ ВАКСИНАТА
    БЦЖ И РУСИЯ ГО ПРИЗНА , но атлантиците и евро джендъри не го зачитат ,защото е направено по времето на СОЦИАЛИЗМА И НА ДР. Т.ЖИВКОВ, тогава имаше БЪЛГАРИЯ!!!
  • 22 Няма как

    6 1 Отговор
    Турците за 500 години не ни пречупиха, че един вирус ли ще го направи.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.