Last news in Fakti

26 Май, 2020 10:56 1 610 0

Започна втората програма за тестване на населението на Букурещ

  • румъния-
  • букурещ-
  • тест-
  • ковид-19-
  • пандемия

Целта на проекта е да се установи как е циркулирал вирусът в най-голямото населено място в Румъния и каква е степента на естествен имунитет на населението на столицата

Започна втората програма за тестване на населението на Букурещ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Букурещ Габриела Фиря и районните кметове дадоха старт на втората програма за тестване на населението на града, която има за цел да установи степента на имунитет към коронавирусната инфекция, пише в. "Ромъния либера". Тестовете се правят на стадиона "Национална арена", а резултатите са готови за 15 минути.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря уточни, че проектът предполага тестване на 10 500 жители на Букурещ, подбрани по представителна извадка от специалисти на Института по обществено здраве. Избраните за тестване ще получат писма от столичното кметство и от районните кметове, като могат и да откажат теста.

Фиря посочи, че целта на проекта е да се установи как е циркулирал вирусът в най-голямото населено място в страната и каква е степента на естествен имунитет на населението на столицата. Кметицата уточни, че процедурата не е болезнена, а просто се взема капка кръв от върха на пръста. Резултатите ще бъдат изпратени на националните власти, а тестваното лице ще получи информация чрез писмо.

По думите ѝ на стадиона на ден ще идват най-много 1500 души, като програмата ще се осъществява от понеделник до неделя от 8,00 до 20,00 ч. Кметицата увери, че са взети мерки да не се получава струпване на хора, допълва БТА.

Самата Фиря и районните кметове на Букурещ са били първите, които са си направили теста, но тъй като не са били част от представителната извадка, са заплатили цената му, пише "Ромъния либера".

Вестникът припомня, че наред с тази инициатива кметството на Букурещ лансира в петък и програмата "Тестваме за Букурещ", в рамките на която 11 000 души ще бъдат тествани безплатно с Real Time PCR-тестове. Този проект е на доброволна основа и за участие в него вече са се записали 9000 души, посочва вестникът.

В. "Адевърул" пише, че през юни и юли за Ковид-19 ще бъдат тествани най-малко 30 000 румънци, за да бъде направена оценка на ситуацията с оглед на евентуална втора вълна на епидемията. Министърът на здравеопазването Нелу Татару обясни, че лицата, които си правят кръвни изследвания за каквото и да било в този период, ще бъдат питани дали са съгласни кръвната им проба да бъде използвана и за това изследване.

"Трябва да видим колко са асимптоматичните случаи, които са ни убегнали", каза министърът и допълни, че това изследване ще позволи на властите да видят кои хора имат имунитет и къде втората вълна, очаквана през есента, може да бъде по-лека. По думите на Татару втора вълна на коронавирусната инфекция се очаква през октомври, ноември и може би и декември.

"Адевърул" цитира и мнението на професор Александру Рафила, председател на Румънското дружество по микробиология, според когото един процент от населението, тоест 180 000 души, са имали вируса. "Асимптоматичните са 10 пъти повече от диагностицираните", заяви професорът и препоръча носенето на маски.

"Адевърул" отбелязва, че вчера, за втори пореден ден, са регистрирани над 200 нови случая на заразяване с коронавируса, след като от 16 май до неделя броят на новите случаи бе под 200. Така общият брой на заразените в Румъния достигна 18 283 души, от които за излекувани са обявени 11 630.

Добрата новина е, че броят на пациентите в тежко състояние продължава да намалява, достигайки 177 души, отбелязва вестникът.

Намаляват също и смъртните случаи след заразяване с новия коронавирус. От 20 май насам в Румъния се регистрират под 10 смъртни случая на ден. Въпреки това броят на жертвите на коронавирусната инфекция в страната вече е над 1200 (по-точно 1205), отбелязват румънските вестници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА