Last news in Fakti

26 Май, 2020 12:53 1 962 2

Маските за лице са твърде опасни за деца на възраст под две години

  • япония-
  • маски за лице-
  • деца

Защитните маски могат да затруднят дишането на малките деца и да увеличат риска от задушаване

Деца на възраст под две години не трябва да носят защитни маски, защото те могат да затруднят дишането им и да увеличат риска от задушаване. Това заяви Японската педиатрична асоциация, отправяйки спешно предупреждение към родителите, след като страната се възстановява от коронавирусната криза, предаде Reuters.

В понеделник премиерът Шиндзо Абе отмени извънредно положение в Токио и четири останали области на фона на намалелия брой на заразените с Covid-19. Въпреки това, той предупреди, че карантината може да бъде въведена отново, ако вирусът започне пак да се разпространява.

За да предотвратят разпространението на заразата, здравните експерти от цял свят съветват хората да носят маски, когато е трудно да се спазва социална дистанция, на фона на облекчаването на ограничителните мерки.

Въпреки това, Японската педиатрична асоциация предупреди родителите, че маските са твърде рискови за бебета.

"Маските могат да затруднят дишането, защото малките деца имат тесни въздушни пътища", казват експертите. Те изтъкват още, че това увеличава натоварването върху сърцето на бебета и съответно повишава риска от сърдечен удар.

„Нека спрем използването на защитни маски при деца под 2 години“, призовават японските педиатри в съобщение на уебсайта на асоциацията. В него се казва още, че в страната е имало много малко тежки случаи на коронавирус при децата и че те обикновено се заразяват от членове на семействата си.

Американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) и Американската педиатрична академия също смятат, че децата на възраст под две години не трябва да носят защитни маски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала на автора

    3 0 Отговор
    Добре написана статия, почти без грешка. Приятна за четене!
  • 2 Рошко

    0 0 Отговор
    Слагайте им презервативи на главите