26 Май, 2020 17:43 1 695 2

Reuters: Португалия и Великобритания обсъждат „въздушен коридор“ за туризма

  • португалия-
  • великобритания-
  • туризъм-
  • коронавирус

През 2019-а повече от 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Португалия, като почти 20% от тях са от Великобритания

Португалия и Великобритания водят преговори за осигуряването на туристически въздушен коридор, който би позволил на британските посетители да избегнат карантината след завръщането си у дома. Това заявиха източници на Reuters, запознати със ситуацията.

Зависимата от туризма икономика на Португалия е силно засегната от коронавирусната пандемия и блокадите, които болестта предизвика както в страната, така и по целия свят. Сега властите в държавата се опитват да спасят поне част от решаващия летен сезон.

Обединеното кралство, основният източник на туристи за Португалия, ще въведе карантина за пристигащите от чужбина от 8 юни. Мярката включва и връщащите се британци. Пътуващите ще трябва да се самоизолират за 14 дни.

През 2019-а повече от 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Португалия, като почти 20% от тях са от Великобритания.

Според източник на Reuters, правителството на най-западната държава в Европа се опитва да договори въздушен коридор както за португалските туристи, които посещават Обединеното кралство, така и за обратния сценарий. Лисабон се надява, че сравнително ниският брой на заразени с Covid-19 в страната, в сравнение със страни като Испания или Великобритания, ще помогне за възстановяването на туризма.

В Португалия смъртните случаи от болестта са 1 330 а потвърдените - 30 788.

Потърсено за коментар, външното министерство на страната е казало на Reuters, че от Лисабон са поискали допълнителна информация след решението на Великобритания за поставянето под карантина на пристигащите от чужбина. Въпреки че от министерството не са потвърдили или отрекли разговорите за евентуален коридор, властите в Португалия вярват, че ще се намери приемливо решение.

Туристическият сектор представлява близо 15% от БВП на Португалия и беше един от основните двигатели за възстановяване на страната от дълговата криза, продължила от 2010-а до 2014-а.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А нашите

    4 0 Отговор
    политици крадът и друго не ги интересува.
  • 2 Знаете ли

    1 1 Отговор
    че военния съюз между Англия и Португалия е на над 500г?